1115 - 11 februarie 2019 - ACTUALITATEA ROMÂNEASCÃ

 

Birchall, la Washington DC: Am primit asigurări că, în calitate de partener strategic, SUA vor fi în continuare alături de România
Viceprim-ministrul Ana Birchall a avut vineri la Washington DC o întrevedere cu John Bolton, consilierul preşedintelui SUA pentru siguranţă naţională, în care au fost discutate şi recentele declaraţii ale oficialilor Federaţiei Ruse privind facilităţile defensive de la Deveselu.
Potrivit unui comunicat transmis de Executiv, vicepremierul Ana Birchall a reiterat rolul esenţial al Parteneriatului Strategic în ce priveşte politica externă şi securitatea României, precum şi angajamentul Guvernului Dăncilă că România va fi în continuare un partener strategic de încredere al Statelor Unite.
În acest context, au fost discutate şi recentele declaraţii ale oficialilor Federaţiei Ruse privind facilităţile defensive de la Deveselu. Ana Birchall a subliniat importanţa pe care România o acordă securităţii în Flancul estic şi în regiunea Mării Negre.
"Am discutat cu John Bolton despre gravele acuzaţii ale Federaţiei Ruse la adresa ţării noastre, prin care este solicitată distrugerea de către SUA a scutului antirachetă de la Deveselu. Am primit asigurări că, în calitate de partener strategic şi de aliat în cadrul NATO, SUA vor fi în continuare alături de România. Consolidarea prezenţei în regiunea Mării Negre, inclusiv pentru contracararea influenţei maligne a Rusiei, este un obiectiv comun. România contează în continuare pe sprijinul SUA inclusiv pentru creşterea nivelului de conştientizare cu privire la riscurile de securitate din această regiune. Marea Neagră are o importanţă geostrategică deosebită iar cooperarea strânsă în regiune este esenţială din perspectiva gestionării provocărilor actuale de securitate", a declarat Ana Birchall.
Viceprim-ministrul român a evidenţiat importanţa acordată de ţara noastră securităţii energetice şi securităţii cibernetice, teme pe care ţara noastră doreşte să le avanseze pe agenda europeană, inclusiv în contextul exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.
"Ţara noastră este o susţinătoare puternică a formatelor de cooperare regională care pot aduce valoare adăugată în domenii precum securitatea energetică, interconectivitatea reţelelor şi a coridoarelor de transport", a subliniat Birchall.
De asemenea, vicepremierul a punctat priorităţile României în exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE, evidenţiind importanţa consolidării relaţiei transatlantice.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au apreciat nivelul excelent al cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA şi implicarea administraţiei preşedintelui american Donald Trump în promovarea legăturilor strânse dintre cele două ţări, se mai menţionează în comunicat.

Ministrul Leş a discutat cu senatorul american Ted Cruz despre consolidarea apărării NATO la Marea Neagră
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, care se află într-o vizită oficială în SUA, a avut, vineri, o întrevedere cu senatorul american Ted Cruz, cu care a discutat despre nevoia de consolidare a apărării NATO la Marea Neagră.
Leş a scris, pe Facebook, că a primit asigurări din partea senatorului american că Parteneriatul strategic dintre România şi SUA constituie "o bază solidă" pe care se vor putea construi "proiecte de substanţă".
"În discuţiile cu oficialul american am exprimat poziţia statului român privind nevoia de consolidare a posturii aliate la Marea Neagră, arătând totodată că nivelul excelent al colaborării bilaterale pe dimensiunea securitară trebuie replicat şi în zona economică. Am fost plăcut surprins de nivelul profund al înţelegerii realităţilor din flancul răsăritean al Europei şi am primit încă o dată asigurarea că parteneriatul nostru strategic constituie o bază solidă pe care vom putea construi proiecte de substanţă", a transmis ministrul Apărării.
El a precizat că Ted Cruz este membru al Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul american, precum şi al Comitetului Economic Reunit din Congres. 

Comisarul european Dimitris Avramopoulos: România este pregătită pentru a adera la spaţiul Schengen
România este pregătită să adere la spaţiul Schengen şi aceasta a fost poziţia constantă a Comisiei Europene încă de la evaluarea realizată în anul 2011, a declarat joi comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, care şi-a exprimat speranţa că în timpul perioadei Preşedinţiei române a Consiliului UE va fi luată o decizie pozitivă privind extinderea spaţiului european de liberă circulaţie.
''Doresc să fac şi eu o remarcă legat de acest lucru, puţin personală. Când am fost desemnat comisar european, în urmă cu patru ani, m-am angajat să lucrez din greu pentru a vedea într-o zi că România devine membră a spaţiului Schengen. Acum, după patru ani şi jumătate, vă pot spune că poziţia Comisiei cu privire la aderarea României (la spaţiul Schengen, n.red.) a fost clară şi consecventă de la încheierea evaluării Schengen din anul 2011. Şi vă pot spune ferm că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Decizia acum este una politică - le revine statelor membre să decidă cu unanimitate asupra acestei chestiuni. Iar astăzi, din nou, am lansat un apel către toate statele membre să dea undă verde, astfel încât în timpul Preşedinţiei române (a Consiliului UE) să vedem această ţară măreaţă că se alătură spaţiului Schengen'', a declarat joi comisarul european Dimitris Avramopoulos, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a miniştrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la Palatul Parlamentului.
În opinia sa, spaţiul Schengen de liberă circulaţie constituie una dintre cele mai mari realizări la nivel european, cu avantaje concrete pentru cetăţenii Uniunii Europene.
De asemenea, reprezentantul CE a subliniat că numai printr-o solidaritate manifestată de toate statele membre Europa poate face faţă provocărilor viitoare, printre care terorismul şi migraţia.
El s-a pronunţat pentru luarea unor măsuri care să asigure o mai bună protecţie şi gestionare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară consolidarea suplimentară a Agenţiei europene pentru paza frontierelor şi garda de coastă (Frontex).
Pe de altă parte, Dimitris Avramopoulos a spus că trebuie găsite aranjamente temporare privind debarcarea migranţilor, dar a precizat că acestea nu au menirea de a înlocui aşa-numitele 'regulamente Dublin'. Comisarul european a ţinut să reia apelul din cursul dimineţii ca toatele statele membre să dea dovadă de voinţă politică în vederea ajungerii la un acord cuprinzător privind sistemul european comun de azil.

Dăncilă, după întrevederea cu Tusk: România reafirmă sprijinul pentru o Europă puternică şi unitară, fără diviziuni
Premierul Viorica Dăncilă a avut joi, în contextul vizitei la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care prim-ministrul a reafirmat sprijinul României pentru o Europă puternică şi unitară, fără diviziuni între membrii săi, iar oficialul european a subliniat importanţa transmiterii în perioada următoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european.
Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis AGERPRES, la întrevedere, premierul a apreciat implicarea activă a preşedintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei şi angajamentul său pentru consolidarea proiectului european şi conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii.
Premierul a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică şi unitară în toate dimensiunile sale - politică, economică şi socială -, fără diviziuni între membrii săi.
Totodată, cu acest prilej a fost evidenţiat faptul că motto-ul preşedinţiei la Consiliul UE - "Coeziunea - o valoare comună europeană" - reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acţiunea statelor membre şi a instituţiilor europene, precizează sursa citată.
În ceea ce priveşte procesul Brexit, premierul Dăncilă a arătat că preşedinţia României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetăţenilor după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuţiilor privind acţiunea UE în vecinătatea estică, Viorica Dăncilă a reafirmat sprijinul pentru menţinerea unei implicări consistente a Uniunii faţă de partenerii săi, care au exprimat opţiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor cu UE.
Premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiţii a Summitului de la Sibiu, ce va avea loc pe 9 mai, subliniind că este asigurată şi alocarea bugetară.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat importanţa transmiterii în perioada următoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european, inclusiv în perspectiva Summitului informal de la Sibiu, precizează Guvernul.

Donald Tusk a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene şi a asigurat România şi Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele preşedinţiei române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetăţeni, mai arată sursa citată. 

Viorica Dăncilă - întâlnire cu Frans Timmermans; premierul a salutat buna cooperare dintre Guvern şi CE
Premierul Viorica Dăncilă a salutat joi, la Bruxelles, în cadrul întrevederii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, buna cooperare şi dialogul constructiv şi constant dintre Guvernul României şi CE şi a menţionat, în acest sens, discuţiile de substanţă purtate în contextul vizitei Colegiului Comisarilor la Bucureşti, în 10 - 11 ianuarie.
De asemenea, şeful Executivului a menţionat faptul că prima lună a preşedinţiei României la Consiliul UE a prilejuit discuţii intense dedicate avansării agendei europene.
Premierul a subliniat, totodată, obiectivul preşedinţiei României la Consiliul UE de a acţiona din postura de mediator imparţial pentru a identifica cele mai bune formule de compromis care să faciliteze avansarea cât mai rapidă a negocierilor în curs pe dosarele europene aflate în discuţie, se arată într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.
Viorica Dăncilă a reiterat intenţia României de a acţiona, împreună cu Comisia Europeană, pentru consolidarea unităţii şi coeziunii.
O altă temă abordată a fost cea a statului de drept şi a independenţei Justiţiei din România.
Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că Guvernul României va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei Justiţiei, însă, în egală măsură, va acţiona pentru ca cetăţenii români să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice cetăţean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul faţă de valorile comune, faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, faţă de statul de drept, precizează sursa citată.
Premierul Viorica Dăncilă se află într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Conceptul scutului antirachetă - o acţiune proporţională cu ameninţările; orice încercare a Rusiei de a nega - o flagrantă dezinformare
Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale şi respectă toate angajamentele internaţionale, inclusiv Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), iar orice încercare a Federaţiei Ruse de a nega acest lucru constituie ''o flagrantă dezinformare'' şi o încercare de a distrage atenţia de la încălcarea reală a acestui tratat de către statul rus, precizează vineri Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).
Precizarea MAE este transmisă în urma consultărilor avute de ministrul Teodor Meleşcanu cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu aliaţii.
"Poziţia exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfăşurate şi la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF", punctează MAE.
Potrivit sursei citate, poziţia ministerului român cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat şi se regăseşte în toate declaraţiile finale ale Summiturilor Aliate din ultimii ani.
MAE mai arată că "sistemul antirachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nicio capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esenţial pentru asigurarea securităţii spaţiului euroatlantic".
"Reamintim că poziţia României şi a Aliaţilor săi pe tema INF este clar exprimata în Declaraţia Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019", concluzionează MAE.
Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România, care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.
Luna trecută, Washingtonul, care acuza Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.
Moscova a respins acuzaţiile americane şi a susţinut că racheta sa are o rază de acţiune de "480 km", deci se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfăşurate în România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.
Consultările ruso-americane pe acest subiect nu au dus la niciun progres, iar secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat vinerea trecută că SUA se retrag din Tratatul INF, semnat în 1987, cu Rusia.
Ca reacţie, a doua zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia îşi suspendă participarea la INF şi a dat ordin miniştrilor de Externe şi Apărării să nu iniţieze negocieri cu partea americană până când aceştia "vor avea suficientă maturitate pentru un dialog de la egal la egal".
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni. 

Ambasadorul Valery Kuzmin: Rusia nu are nicio intenţie ostilă împotriva României
Rusia "nu are nicio intenţie ostilă împotriva României", a declarat joi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, într-o conferinţă de presă.
Kuzmin a vorbit despre premisele relaţiei Rusia - România în contextul unei "bune vecinătăţi".
"Nicio acţiune neprietenoasă, ostilă nu este planificată şi vă asigur că Rusia nu are nicio intenţie ostilă, agresivă împotriva României atâta timp cât credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod în care poţi construi relaţii cu vecinii este să oferi condiţiile unei bune vecinătăţi", a afirmat diplomatul.
Kuzmin a fost întrebat, în contextul în care Rusia şi Statele Unite ale Americii au anunţat că renunţă la Tratatul INF, dacă România va deveni o "ţintă militară" pentru Rusia, ţara noastră fiind gazda sistemului antirachetă de la Deveselu.
"Tratatul INF în Rusia nu a fost considerat ca fiind foarte benefic pentru apărarea ţării", a punctat Kuzmin.
Diplomatul a declarat că, din punct de vedere militar, "pentru moment, nimic nu se va schimba", dar a vorbit despre faptul că sistemul antirachetă american ar fi direcţionat împotriva Rusiei.
"Americanii (...) au vorbit timp de peste un deceniu că sistemul lor strategic antirachetă nu este direcţionat către Rusia, dar recent, când au vorbit de planurile privind cursa înarmărilor în spaţiul cosmic, au recunoscut că este direcţionat împotriva Rusiei", a spus diplomatul rus.
Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.
Luna trecută, Washingtonul, care acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.
Moscova respinge acuzaţiile americane şi susţine că racheta sa are o rază de acţiune de "480 km", deci se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfăşurate în România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.
Consultările ruso-americane pe acest subiect nu au dus la niciun progres, iar secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat vinerea trecută că SUA se retrag din Tratatul INF, semnat în 1987, cu Rusia.
Ca reacţie, a doua zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia îşi suspendă participarea la INF şi că a dat ordin miniştrilor de externe şi apărării să nu iniţieze negocieri cu partea americană până când partenerii "noştri vor avea suficientă maturitate pentru un dialog de la egal la egal".
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni. 

Dăncilă - întrevedere cu ministrul turc al Comerţului; premierul a salutat evoluţia relaţiei economice bilaterale
Premierul Viorica Dăncilă a avut vineri o întrevedere cu ministrul Comerţului din Republica Turcia, Ruhsar Pekcan, care efectuează o vizită în ţara noastră, ocazie cu care a fost subliniată importanţa valorificării potenţialului de creştere a schimburilor bilaterale.
Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis AGERPRES, premierul Dăncilă a salutat evoluţia relaţiei economice bilaterale şi interesul comun de dinamizare a schimburilor comerciale, aflate pe o tendinţă ascendentă.
Totodată, prim-ministrul a exprimat satisfacţie faţă de decizia comună de organizare în perioada următoare a reuniunii Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, precum şi faţă de semnarea, împreună cu ministrul român al Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, Ştefan-Radu Oprea, a regulamentului de organizare a unui mecanism de dialog bilateral cu participarea mediului de afaceri.
''A subliniat, în acelaşi timp, importanţa dialogului la nivel tehnic pentru asigurarea eficientizării activităţii comerciale între agenţii economici şi atragerea investiţiilor", informează Guvernul.
Potrivit sursei citate, în contextul organizării, cu ocazia vizitei ministrului turc, a Forumului de Afaceri România-Turcia, prim-ministrul român a salutat iniţiativa şi a exprimat convingerea că acesta va contribui la consolidarea legăturilor la nivelul mediului de afaceri. 

Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2019
Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2019, au precizat pentru AGERPRES surse guvernamentale.
În cadrul aceleiaşi şedinţe de Guvern au fost aprobate proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021.
Premierul a precizat, în deschiderea şedinţei de Guvern, că proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi în constituirea lui s-a avut în vedere susţinerea a trei piloni principali: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice.
"De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunilor Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", a declarat Dăncilă. 

Proteste ale persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor faţă de trecerea indemnizaţiilor la bugetele locale 
Părinţi ai copiilor cu dizabilităţi precum şi adulţi cu dizabilităţi şi însoţitori ai acestora au protestat, vineri, în mai multe oraşe din ţară, declarându-se îngrijoraţi de faptul că indemnizaţiile care li se cuvin şi cheltuielile cu asistenţa socială nu mai sunt alocate de la nivel central în bugetul de stat pe acest an, ci au fost trecute în totalitate la bugetele autorităţilor locale.
ALBA

Câteva zeci de mămici însoţite de copii, cei mai mulţi în cărucior, venite îndeosebi din oraşul Cugir, au protestat vineri în faţa Palatului Administrativ din Alba Iulia, majoritatea purtând pancarte cu mesajele: "Noi suntem românii nevăzuţi", "În stradă pentru cei vulnerabili", "Noi=zero?", "Nu negociem viaţa copiilor noştri şi a adulţilor cu dizabilităţi".
"Ne-am adunat astăzi pentru că, din păcate, guvernanţii noştri au decis ca cei din asistenţă socială să nu mai beneficieze în acest an nici măcar de un leu de la bugetul central. Noi, ca asistenţi personali, avem de suferit. Ne gândim că în următoarele luni vom putea fi daţi afară foarte uşor. Noi am mai trecut odată prin chestia asta în urmă cu câţiva ani, cel puţin la Cugir. Pentru noi este ceva vital această sumă de bani. Astea sunt sursele noastre de venit", a declarat una dintre mămici, membră a Asociaţiei copiilor cu dizabilităţi "Raul Cosmin" din Cugir.
BOTOŞANI

Peste 20 de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi din Botoşani au protestat, vineri, în faţa Instituţiei Prefectului faţă de proiectul de lege a bugetului de stat pe 2019.
"E un protest de solidaritate cu persoanele cu dizabilităţi. Noi solicităm modificarea legii, astfel încât să prevadă toate drepturile pentru persoanele cu dizabilităţi, în concordanţă cu Legea 448/ 2006, având în vedere că în trecut au existat anumite probleme, sincope, întârzieri în plata salariilor, indemnizaţiilor. Vrem să avem o garanţie că aceste drepturi vor fi acordate în mod legal şi corect", a afirmat preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani.
Protestul a fost susţinut şi de primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, care vrea ca statul să suporte cheltuielile sociale. El spune că autorităţile locale nu dispun de fonduri pentru plata acestor drepturi.
"Normal că îi susţin, pentru că cel care trebuie să aibă grijă de toate persoanele care au un grad de handicap este statul", a precizat Flutur.
BRĂILA

Aproximativ 50 de persoane, părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi, au protestat vineri, în faţa Prefecturii Brăila, împotriva măsurii de trecere a plăţilor pentru asistenţii personali în sarcina primăriilor.
"Am ieşit în stradă deoarece, în acest an, s-au alocat zero lei de la bugetul de stat pentru copiii cu dizabilităţi, pentru asistenţă socială în general. Guvernanţii au pasat în sarcina primăriilor plata salariilor însoţitorilor, iar primăriile nu au fonduri nici pentru angajaţii lor. Ne este teamă că nu vom mai primi aceşti bani, care şi aşa sunt puţini", a spus Ecaterina Marin, reprezentant al Asociaţiei "Copilul meu" din Brăila.
Protestatarii susţin că nemulţumirile lor sunt generate de faptul că nu au fost alocate fonduri în proiectul de buget aferent cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi.
"Este strigător la cer să ne fie luaţi aceşti bani. Copiii cu dizabilităţi au nevoie de mult mai mulţi bani pentru terapie, pentru a se integra cât de cât în societate. Statul trebuie să le acorde terapie decontată, aşa cum spune legea şi cum se întâmplă în alte ţări europene", a declarat Maria Istrate, mamă a unui copil cu dizabilităţi.
CLUJ

Circa 20 de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi au protestat, vineri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca faţă de proiectul bugetului pe anul 2019, cerând ca indemnizaţiile să le fie plătite de la bugetul central, nu din bugetele primăriilor.
"Contestăm proiectul de buget pe anul 2019, în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temem cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central, dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate", a spus unul dintre protestatari.
Participanţii la protest au purtat pancarte cu mesaje precum: "Nu negociem viaţa copiilor noştri", "Dizabilitatea la bugetul central", "Noi suntem românii nevăzuţi".
CONSTANŢA

Reprezentanţii a două organizaţii pentru protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, din Constanţa, au organizat vineri un protest în faţa sediului Prefecturii, pentru a solicita revizuirea bugetului pentru 2019, la capitolul alocărilor pentru serviciile sociale şi protecţia persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit unui comunicat de presă, transmis de Prefectura Constanţa, la manifestaţia din faţa Prefecturii Constanţa, organizată sub egida mişcării "Nu negociem viaţa copiilor noştri şi a adulţilor cu dizabilităţi", au participat 45 persoane, care au transmis prefectului un memoriu ce cuprinde doleanţele protestatarilor.
Revendicările au în vedere în primul rând modificarea proiectului de buget pentru anul 2019 pentru asigurarea cheltuielilor cu destinaţie specială de asistenţă socială şi protecţiei speciale a copilului de la bugetul central (plata salariilor şi indemnizaţiile asistenţilor personali, cheltuieli pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate şi adulţilor cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale).
De asemenea, se solicită înfiinţarea fondului pentru dizabilitate, cu destinaţie fixă pentru programe de tranziţie şi inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, din sumele colectate de la angajatorii publici şi privaţi care nu recrutează personal cu dizabilităţi, decontarea terapiilor şi tehnologiilor esenţiale în asistarea copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi.
" În cadrul discuţiilor, purtate de reprezentanţii protestatarilor cu subprefectul Ionuţ Done, au fost aduse în atenţie aspecte precum: refuzul unor primării precum Cumpăna, Tuzla sau Mangalia de a angaja asistenţi personali şi de a oferi acestora toate beneficiile prevăzute prin lege (spor de risc, vouchere de vacanţă, normă de hrană etc), obligaţia legală şi morală a autorităţilor publice centrale şi locale de a prioritiza nevoile categoriilor vulnerabile, în condiţiile în care costurile de îngrijire sunt cu mult peste sumele alocate de stat, iar multe persoane din această categorie trăiesc în familii monoparentale, cu venituri reduse, acordarea burselor medicale şi sociale pe criterii incorecte sau neacordarea acestora, revizuirea condiţiilor şi a gestionării problematicii în cele trei centre de incluziune socială din Constanţa, gestionarea incoerentă şi neunitară la nivel naţional a posibilităţii de a participa în tabere de vacanţă a copiilor cu dizabilităţi sau neprofesionalismul multor funcţionari publici cu responsabilităţi în acest domeniu şi atitudinea neadecvată a acestora faţă de solicitările persoanelor cu dizabilităţi", se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Constanţa.

COVASNA
Peste 50 de persoane cu dizabilităţi şi însoţitori ai acestora au protestat vineri în municipiul Sfântu Gheorghe împotriva proiectului de buget, cerând modificarea acestuia, astfel încât indemnizaţiile să fie plătite de la bugetul central şi nu din cel al primăriilor.
Participanţii la protestul organizat de mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţ s-au adunat în Piaţa centrală din municipiu şi au afişat pancarte pe care scria: "Dizabilitate la bugetul de stat", "Suntem mulţi", "În stradă pentru cei vulnerabili".
Preşedinta Asociaţiei Naţionale a Distroficilor Muscular din România (ADMR), Maria Teodorescu, a declarat pentru AGERPRES că autorităţile locale nu vor avea bani suficienţi pentru a susţine plata indemnizaţiilor.
"Guvernanţii încalcă Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, articolul 50 din Constituţia României care prevede protejarea persoanelor cu dizabilităţi, dar şi normele europene la care România a aderat. (...) Poate că în oraşele mari se vor putea asigura bani pentru plata indemnizaţiilor, dar primăriile din mediul rural sigur nu vor putea. Mi se pare nedrept ce vor să facă, să arunce responsabilitatea în cârca primăriilor. A mai fost până acum doi ani aceeaşi situaţie şi au fost mari probleme, pentru că multe primării la nivel de ţară nu au putut plăti indemnizaţiile pentru însoţitori. Au fost situaţii în care asistenţii persoanelor cu handicap nu au primit banii 5-6 luni de zile. Gândiţi-vă că persoanele cu dizabilităţi au multe nevoi speciale, iar asistenţii stau cu ei 24 de ore din 24, dar sunt plătiţi numai pentru opt ore, stau şi sâmbăta şi duminica. Deci, dacă nu vor modifica proiectul de buget cred că vor trebui atenţionate forurile europene", a declarat Maria Teodorescu.

DOLJ
Circa 20 de persoane cu dizabilităţi şi aparţinători ai acestora au protestat, vineri, în Piaţa "Mihai Viteazu" - Piaţa Prefecturii din centrul Craiovei faţă de intenţia Guvernului de a transfera plata asistenţei sociale către bugetele locale.
Protestatarii au venit cu afişe pe care erau scrise pasaje din programul de guvernare al PSD din capitolul "Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget" pe care au încercuit cu roşu promisiunea "creşterea la 1.450 a veniturilor asistenţilor persoanelor cu handicap şi preluarea acestor plăţi în totalitate la bugetul de stat" şi au scris în dreptul acesteia "minciună".
Părinţii copiilor cu dizabilităţi şi adulţii cu dizabilităţi solicită Guvernului României modificarea proiectului de buget pentru anul 2019 şi asigurarea cheltuielilor de asistenţă socială şi protecţie specială a copilului (salariile şi indemnizaţiile asistenţilor personali, cheltuielile pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate şi adulţilor cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale) de la bugetul central, cu destinaţie speciala, aşa cum prevede Legea 448/2006; înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinaţie fixa pentru programe de tranziţie şi inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, din sumele colectate de la angajatorii publici şi privaţi pentru neangajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi; decontarea terapiilor şi a tehnologiilor asistive pentru copii şi adulţi.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu (PSD), a declarat săptămâna trecută că dacă municipiile nu vor primi în acest an cel puţin 60% din impozitul pe venit, dar fără să fie obligate să preia cheltuielile cu asistenţa socială, ''va fi foarte complicat'' pentru asigurarea funcţionalităţii acestor primării. Genoiu a explicat ca pentru Craiova, de exemplu, cheltuielile cu asistenţa socială se ridică la 12-15% din buget.
HARGHITA

Aproximativ 40 de persoane - nevăzători, adulţi cu dizabilităţi, însoţitori sau părinţi ai copiilor cu dizabilităţi - au protestat vineri la Miercurea Ciuc, în faţa Prefecturii Harghita, faţă de proiectul de buget pe anul 2019.
În ciuda temperaturii de minus 12 grade Celsius, la protest au participat persoane în scaun rulant sau copii cu sindrom Down, însoţiţi de părinţii lor, nemulţumiţi că din proiectul de buget pe anul 2019 a fost omis sectorul social, care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi.
"Din păcate, Guvernul care a făcut proiectul de buget a omis în totalitate acel sector social care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi. Însoţitorii şi acele persoane care se ocupă cu copii cu dizabilităţi s-ar putea să piardă în totalitate banii şi salariile, pe care ar trebui să le primească de la primării. (...) Primăriile vor fi suprasolicitate şi nu vor avea posibilitatea să plătească. Sperăm ca Guvernul să revină asupra acestei decizii şi să ne ajute. (...) Acest buget a fost făcut atât de repede şi peste noapte, că nimeni nu a fost întrebat care ar fi efectele lui", a spus Jozsa Csaba, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizici Harghita.
Acesta a precizat că în judeţ sunt între opt mii şi zece mii de persoane care au nevoie de însoţitor sau îngrijitor şi care vor fi afectate de această măsură.
La rândul său, Erzsike Miklos, de la Asociaţia "Happy Down" din Miercurea Ciuc a precizat că este pentru prima dată în istoria democrată a României când statul face economie pe seama celor mai dezavantajate persoane, iar acest lucru este "dureros" şi "inadmisibil" într-o ţară europeană.
IAŞI

Aproximativ 20 de persoane, părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi, s-au întâlnit vineri în faţa Prefecturii Iaşi pentru a semna o petiţie prin intermediul căreia au contestat proiectul de buget aferent anului 2019.
"Facem o petiţie către Instituţia Prefectului Iaşi pentru a atrage atenţia că nu suntem de acord cu trecerea asistenţilor personali de la bugetul central la bugetul local. În forma actuală, proiectul de buget lasă copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi familiile lor fără garanţii şi în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supravieţuire", a spus Oana Stratulă, preşedintele Asociaţiei Generaţia Viitorului Iaşi, mama unui adult cu dizabilitate.
Cei care au venit în faţa Prefecturii Iaşi susţin că nemulţumirile lor sunt datorate faptului că nu au fost alocate fonduri în proiectul de buget aferent cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi.
"Nemulţumirile sunt legate de condiţiile în care trăiesc copiii noştri, drepturile pe care le au, accesul la educaţie, şi mai ales decontarea terapiilor. Plata terapiilor revine în sarcina părinţilor. Dacă reuşeşti să te organizezi să îţi ajuţi copiii la terapie ei au şanse mai mari la integrare socială. Statul trebuie să înţeleagă că trebuie să pună umărul la această cărămidă importantă, pentru a pregăti copiii pentru viitor. Ei sunt ai acestei ţări şi nu trebuie să fie o povară. Pentru a nu fi o povară ei trebuie să fie integraţi în şcoli şi trebuie să li se acorde terapie decontată, aşa cum spune legea", a declarat jurnaliştilor Alina Mirela Ipate, mama unui copil cu dizabilităţi.
SIBIU

Aproape 50 de persoane, printre care şi copii şi adulţi cu handicap, au protestat vineri, timp de câteva ore, în faţa Primăriei din municipiul Sibiu, cerând să li se asigure banii pentru indemnizaţii şi după ce va fi aprobat bugetul.
Cei prezenţi la protest, majoritatea părinţii unor copii cu handicap, s-au declarat îngrijoraţi că nu îşi vor mai primi banii, dacă aceştia urmează să fie plătiţi de administraţia publică locală şi nu de Guvern.
Pa pancartele manifestanţilor erau scrise următoarele mesaje: "În stradă pentru cei vulnerabili", "Şi noi contăm!", "Noi suntem românii nevăzuţi", "Hoţii ne fură banii copiilor!".
SUCEAVA

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, s-a întâlnit vineri cu o delegaţie formată din cinci părinţi ai copiilor cu dizabilităţi care erau îngrijoraţi că nu-şi vor mai primi indemnizaţiile, după aprobarea în guvern a bugetului de stat pentru anul 2019.
Adomnicăi a spus că a primit un memoriu din partea acestora şi le-a transmis reprezentanţilor părinţilor că îngrijorările lor vor fi transmise la Bucureşti, dându-le asigurări că nu vor fi privaţi de banii pentru indemnizaţii.
''Ei (n.r. - părinţii) sunt îngrijoraţi că primăriile ar putea spune că n-au bani şi să nu plătească. (...) Autorităţile locale sunt obligate să facă aceste plăţi'', a spus prefectul.
Un număr de 16 părinţi au venit vineri la Prefectura Suceava să-şi exprime nemulţumirea şi îngrijorarea că, din acest an, indemnizaţiile ar trebui plătite de autorităţile locale care ar putea invoca lipsa resurselor financiare.
TIMIŞOARA

Peste cincizeci de persoane cu dizabilităţi şi aparţinători ai acestora au protestat tăcut, vineri, în faţa Prefecturii Timiş, exprimând dezaprobarea pentru intenţia guvernului de a transfera integral plata asistenţei sociale spre primării, în condiţiile în care administraţiile publice locale susţin că nu au suficiente fonduri proprii pentru aceste servicii.
Cei prezenţi au depus un memoriu la Prefectură, care va fi transmis Guvernului.
Părinţii copiilor cu nevoi speciale au cerut Guvernului să menţină forma de plată a asistenţei sociale ca şi până acum, din resurse centrale, pentru a fi siguri că nu vor rămâne fără banii care li se cuvin lunar, o bună parte din indemnizaţii fiind folosite pentru terapiile copiilor cu dizabilităţi.
"Am venit aici pentru susţinerea totală de la bugetul de stat a finanţării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În proiectul de buget în forma actuală, susţinerea aceasta este zero pe această parte de dizabilitate şi pentru cei instituţionalizaţi. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susţină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, pentru că oricâtă bunăvoinţă ar exista din partea autorităţilor locale, nu au cum să susţină. Chiar dacă Timişoara este un oraş mare, gândiţi-vă ce se întâmplă în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe şi impozite atâţia bani ca să poată susţine plăţile acestea. Local nu se poate susţine aşa ceva. Aşadar, cerem ca finanţarea să fie totală de la bugetul de stat", a afirmat una dintre participantele la protest, Elisabeta Claudia Ţerigariu.
În municipiul Timişoara se află în plată aproape şapte sute de asistenţi personali angajaţi şi se plătesc 1.824 de indemnizaţii de însoţitor. 

Iohannis: România îl recunoaşte pe Juan Guaidó în calitate de preşedinte interimar al Venezuelei
Preşedintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al ţării în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, a decis recunoaşterea lui Juan Guaido în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei, a informat, vineri, Administraţia Prezidenţială.
Decizia preşedintelui României, arată sursa citată, a fost luată "în urma analizării atente a situaţiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic şi juridic şi în contextul în care majoritatea statelor membre UE şi o serie de aliaţi şi parteneri importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea preşedintelui interimar Juan Guaido".
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis consideră că, "îndeosebi în contextul în care ţara noastră exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi ţinând cont de dinamica crescută a evoluţiilor internaţionale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacţii rapide, bine fundamentate şi ferme, în acord cu priorităţile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung".
Sursa citată menţionează că a solicitat încă de luni, imediat după reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la Bucureşti, "transmiterea, în regim de urgenţă, către Administraţia Prezidenţială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect şi a unei propuneri clare de poziţionare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică şi juridică, cu privire la posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimităţii acţiunilor sale şi ale Adunării Naţionale".
În cursul dimineţii de vineri, Administraţia Prezidenţială a primit Memorandumul MAE cu tema "Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela", avizat de către prim-ministru. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaştere a preşedintelui Adunării Naţionale, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către preşedintele Iohannis, precizează sursa citată. 

Borcea a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova
Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost încarcerat, vineri dimineaţa, la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al acestei unităţi de detenţie, Gabriela Livadariu.
Ea a precizat că timp de 21 de zile Borcea se află într-o perioadă de carantină în care se fac informările despre obligaţii, drepturi, responsabilităţi şi programul zilnic.
"Se fac analizele medicale, evaluări psihologice şi educaţionale, iar la sfârşitul celor 21 de zile se analizează în comisia de stabilire a regimului de executare (a pedepsei n.r.)", a afirmat Livadariu. Ea a adăugat că, în funcţie de acest regim, poate fi transferat în alt penitenciar profilat pe regimul respectiv.
Cristian Borcea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

AGERPRES

top

...