1106 - 10 decembrie 2018 - COMUNITATEA ROMÂNO-AMERICANÃ

Întâlnirea ambasadorului George Cristian Maior cu Dmitri Alperovitch, co-fondatorul CrowdStrike Inc., una dintre cele mai importante companii americane de securitate cibernetică
România este angajată în dezvoltarea cooperării dintre UE şi ONU în timpul viitoarei sale Preşedinţii a Consiliului UE
De la rezident la detectiv în Arkansas sau povestea "visului american" al unei tinere din Şimleu Silvaniei
ONU: România a co-prezidat reuniunea comună a Consiliului Economic şi Social şi a Comisiei pentru Consolidarea Păcii
Maior a solicitat sprijinul Senatului SUA pentru includerea României în programul Visa Waiver
Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români - Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Anunţ - Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California


 

 

California Travel

Întâlnirea ambasadorului George Cristian Maior cu Dmitri Alperovitch, co-fondatorul CrowdStrike Inc., una dintre cele mai importante companii americane de securitate cibernetică
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a avut, miercuri, 5 decembrie 2018, o întrevedere cu Dmitri Alperovitch, co-fondator și CTO (Chief Techonology Officer) al CrowdStrike Inc., companie americană care reprezintă unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de securitate de ultimă generație, informații privind amenințările și servicii de răspuns la incidente.
În cadrul dialogului, Dmitri Alperovitch a prezentat progresele companiei pe care a fondat-o, menționând aceasta s-a extins în mai mult de zece țări, inclusiv în România, acolo unde filiala Crowdstrike SRL a fost înființată în 2016. Potrivit lui Dmitri Alperovitch, Crowdstrike SRL a făcut deja angajări în România, intenționând ca, în viitorul apropiat, își dezvolte puternic echipa din București.
Principalul subiect al dialogului a fost constituit de deschiderea, la București, pe 11 decembrie 2018, de către CrowdStrike Inc., a unui Centru de Excelență, eveniment la care este așteptată inclusiv prezența unor oficiali guvernamentali români. Ambasadorul George Cristian Maior l-a felicitat pe interlocutorul american pentru activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice și pentru inițiativa înființării Centrului de Excelență CrowdStrike Inc. la București. Ambasadorul român a evidențiat progresele României din acest domeniu, cu accent pe activitatea desfășurată în centrele universitare care pregătesc specialiști IT.
Dmitri Alperovitch a fost inclus de Politico Magazine printre primii 50 de gânditori influenţi şi vizionari, iar în 2013 a fost numit unul dintre Leading Global Thinker de către Foreign Policy Magazine, alături de secretarul de stat John Kerry, fondatorul Tesla, Elon Musk şi fondatorul Amazon, Jeff Bezos. În 2017, revista Fortune l-a inclus pe Dmitri Alperovitch în clasamentul celor mai influenţi 40 de tineri oameni de afaceri.
Ambasadorul George Cristian Maior a primit premiul “SMART 2018 International Award”, din partea SMART Congressional Initiative, organizație a membrilor Congresului SUA din statele Delaware, Maryland, New Jersey și Pennsylvania, în semn de recunoaștere a leadership-ului său în întărirea relațiilor sociale, economice și academice româno-americane
 Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a efectuat joi, 6 decembrie 2018, o vizită în statul Delaware, ocazie cu care s-a întâlnit cu guvernatorul statului, John Carney, cu cei doi senatori ai acestui stat, Christopher Coons și Tom Carper, cu conducerea companiei Gulftainer care operează Portul Wilmington şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. De asemenea, ambasadorul României a participat, în calitate de invitat special, la Gala World Trade Center Delaware, dedicată inclusiv onorării Centenarului Marii Uniri de la 1918. 
Ambasadorul George Cristian Maior a primit, în cadrul vizitei, premiul “SMART 2018 International Award” din partea SMART Congressional Initiative, organizație bi-partizană, non-profit, a membrilor Congresului SUA din statele Delaware, Maryland, New Jersey și Pennsylvania.
Premiul “SMART 2018 International Award”, i-a fost acordat ambasadorului Maior în semn de “recunoaștere a leadership-ului său în facilitarea colaborării sociale, economice și academice româno-americane pentru îmbunătățirea păcii globale, a economiei globale și a forței de muncă”. Senatorii Christopher Coons și Tom Carper, co-semnatari ai premiului, au aprecia în discursurile ţinute cu această ocazie, nivelul foarte ridicat al relației bilaterale româno-americane și contribuția directă a ambasadorului George Maior la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
Ambasadorul român s-a declarat onorat de premiul primit, și a felicitat, la rândul său, statul Delaware pentru cea de a 231-a aniversare de la ratificarea Constituției SUA, Delaware fiind primul stat care a aderat la Uniune. De asemenea, George Cristian Maior a evocat rolul pe care președintele Woodrow Wilson l-a jucat, în urmă cu o sută de ani, la realizarea Marii Uniri, prin cele „14 Puncteprezentate în Congresul american.
În cadrul intervenției, George Cristian Maior a adus un elogiu președintelui George H.W. Bush, pentru modul în care a ajutat țările Europei Centrale şi de Est, inclusiv România, se elibereze de comunism. “Aniversăm anul viitor 30 de ani de la căderea comunismului, inclusiv viziunea și acțiunile președintelui George H.W. Bush contribuind atunci la readucerea României pe drumul libertății și democrației”, a afirmat ambasadorul român.
Ambasadorul Maior a mai arătat relațiile dintre România și Statele Unite se află la un nivel excelent, cele două țări împărtășind aceeași viziune strategică și aceleași angajament bazat pe valorile democratice, sprijinul american pentru unificarea noastră națională în 1918 fiind una dintre rădăcinile acestei prietenii de lungă durată.”
George Cristian Maior a menționat în mod special dimensiunea de securitate și apărare a Parteneriatului Strategic româno-american, care rămâne pilonul cel mai puternic al colaborării bilaterale. El a adăugat dimensiunea economică a parteneriatului se află, de asemenea, într-o dezvoltare și creștere rapidă, inclusiv prezența sa în statul Delaware și întâlnirile avute cu reprezentanți ai mediului de afaceri dovedind acest lucru.
Economia românească are una dintre cele mai mari rate de creştere din cadrul Uniunii Europene, cu un număr mare de sectoare competitive, precum IT, industria auto sau energia”, a arătat ambasadorul român participanților la gala World Trade Center Delaware, pe care i-a invitat viziteze România și investească în țara noastră.
În discuțiile cu guvernatorul John Carney, ambasadorul României a prezentat oportunitățile de investiții în România, în contextul în care țara noastră înregistrează cel mai ridicat nivel de creștere economică din Uniunea Europeană și se pregătește preia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, oficialul român l-a invitat pe guvernatorul statului Delaware viziteze România în cadrul unei misiuni comerciale.
Un alt moment al vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu conducerea companiei Gulftainer, operatorul Portului Wilmington. Ambasadorul a primit cu această ocazie o propunere din  partea companiei Gulftainer de colaborare și cooperare între Portul Wilmington și Portul Constanța. George Cristian Maior a prezentat facilitățile Portului Constanța, unul dintre cele mai mari porturi europene, cu o poziție geografică avantajoasă și principal centru de distribuție în regiune. Cu această ocazie, ambasadorul român a efectuat și un tur al Portului Wilmington, în care i-au fost prezentate capacitățile și facilitățile acestuia.
De asemenea, ambasadorul George Maior a avutîntâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din statul Delaware, cărora le-a prezentat oportunitățile comerciale și de investiții din România precum și stadiul schimburilor comerciale dintre țara noastră și Statele Unite. El a arătat sectoarele prioritare din România sunt energia, IT – unde calitatea specialiştilor români este unanim recunoscută pe plan internaţionalcercetarea și inovarea, precum și sectorul agricol.
SMART Congressional Initiative este o inițiativă bi-partizană, non-profit, a membrilor Congresului SUA din statele Delaware, Maryland, New Jersey și Pennsylvania. Printre membrii SMART Congressional Initiative se numără 8 senatori și 39 de membri ai Camerei Reprezentanților a SUA, agenții federale, membri ai ramurilor executive și legislative din cele patru state, reprezentanți ai mediului academic.
În statul Delaware sunt înregistrate peste 50% din companiile americane listate public şi 63% dintre companiile incluse în clasamentul Fortune 500. 
World Trade Center Delaware este o organizație tip centru de afaceri care cuprinde oameni de afaceri și companii din statul Delaware, care își ajută membrii își dezvolte afacerile internaționale, le pune la dispoziție programe de formare profesională și prezintă oportunități de afaceri și angajare. World Trade Center Delaware deservește toate tipurile de companii, în sectoare variate cum ar fi agricultura, IT, producția de echipamente medicale și bio-farmaceutice și servicii financiare.
Portul Wilmington, localizat la confluența râurilor Christina și Delaware, este unul dintre cele mai importante porturi nord-americane, fiind poartă principală pentru importuri de produse agricole. Portul Wilmington este un port de mare adâncime, care gestionează anual aproximativ 400 de nave, având un schimb de mărfuri anual de peste 6,8 milioane de tone.
Întâlnirea ambasadorului George Cristian Maior cu senatorul Christopher Coons
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut joi, 6 decembrie 2018, cu ocaziei vizitei efectuate în statul Delaware, o întâlnire cu senatorul Christopher Coons, membru în unele dintre cele mai importante comisii ale Senatului SUA: Comisia pentru relații externe, Comisia juridică, Comisia pentru alocare de fonduri federale, Comisia pentru afaceri mici și antreprenoriat și Comisia de etică.
În cadrul dialogului, cei doi oficiali au abordat teme actuale de interes major de pe agenda bilaterală, fiind apreciat în mod deosebit nivelul excelent al Parteneriatului Strategic româno-american, cu accent pe dimensiunile politico-militară şi cea economică.
Interlocutorii au salutat soliditatea relației bilaterale, menționând evoluțiile semnificative recente inclusiv din domeniul economic. În contextul discuţiilor, ambasadorul român a subliniat caracterul atractiv al mediului economic şi de investiţii din România, evidențiind faptul România înregistrează cea mai mare rată de creştere economică din Uniunea Europeană.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii

top

România este angajată în dezvoltarea cooperării dintre UE şi ONU în timpul viitoarei sale Preşedinţii a Consiliului UE

Reprezentantul
Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a reamintit angajamentul României de a continua dezvoltarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite în timpul viitoarei sale Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, într-o declaraţie rostită joi, în deschiderea dezbaterii Consiliului de Securitate privind rolul organizaţiilor regionale în prevenirea şi soluţionarea conflictelor.
În discursul său, diplomatul a reiterat angajamentul ferm al României faţă de diplomaţia preventivă şi a reamintit România a fost prima ţară care a introdus subiectul cooperării cu organizaţiile regionale pe agenda Naţiunilor Unite, prin promovarea Rezoluţiei 1631 a Consiliului de Securitate, adoptată în 2005 sub preşedinţia românească a acestui organism, informează un comunicat de presă transmis de Misiunea permanentă a României pe lângă ONU.
Subliniind importanţa pe care România o acordă operaţiunilor ONU de menţinere a păcii, reprezentantul permanent a subliniat , în ultimii 27 de ani, România a participat cu peste 12.500 ofiţeri de poliţie, militari şi ofiţeri de protecţie la 25 de misiuni ONU de menţinere a păcii.
Ambasadorul Jinga a menţionat , în calitatea sa actuală de preşedinte al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Întărire a Păcii (PBC), România a acordat o importanţă deosebită prevenirii conflictelor, acest lucru fiind reflectat în priorităţile PBC. Acestea includ promovarea unei abordări regionale în activitatea comisiei, consolidarea parteneriatelor cu organizaţiile regionale şi subregionale (în special cu Uniunea Africană), precum şi sprijinirea ţărilor afectate de conflicte, prin acţiuni de la oprirea izbucnirii conflictului la consolidarea păcii şi reconstrucţia post-conflict.
Dezbaterea cu tema "Rolul statelor, al organizaţiilor regionale şi al ONU în prevenirea şi soluţionarea conflictelor" a fost organizată de Cote d'Ivoire în calitate de preşedinte al Consiliului pentru luna decembrie.
AGERPRES

top

De la rezident la detectiv în Arkansas sau povestea "visului american" al unei tinere din Şimleu Silvaniei

O tânără originară din Şimleu Silvaniei, licenţiată în jurnalism şi design vestimentar în România, a reuşit performanţa ca în doar câţiva ani să ajungă de la statutul de rezident în Statele Unite la cel de detectiv în Arkansas, trecând printr-un post de ofiţer într-un penitenciar, dar şi printr-o dură pregătire fizică şi psihică în academia de poliţie americană.
Povestea Danei Cotroneo porneşte din partea de nord-vest a Românei, din Şimleu Silvaniei, oraşul natal în care aceasta a copilărit şi şi-a făcut studiile gimnaziale şi liceale, pentru ca mai apoi să ajungă studentă la Oradea. După o dublă licenţiere, în jurnalism şi design vestimentar, profitând de oportunitatea programului "Work and Travel", Dana şi-a făcut pentru a două oară bagajele şi a plecat, în 2010, în Statele Unite, aterizând în orăşelul Hot Springs, din comitatul Garland, Arkansas. La doar câteva luni de la sosire s-a căsătorit, cunoscându-şi soţul prin intermediul unor prieteni comuni. Şi-a găsit în scurt timp şi un loc de muncă, ce a fost însă doar o primă etapă în visul ei de a deveni ofiţer criminalist.
"Hot Springs este un oraş mic şi frumos. Se aseamănă puţin cu oraşul în care am copilărit, Şimleu Silvaniei. Cred ca asta cumva mi-a alinat dorul de casă adeseori şi m-a ajutat să mă adaptez mai repede, pentru că nu este un oraş mare. De lucru este, doar să vrei să lucrezi. Poate nu e ceea ce vrei sa faci o viaţă întreagă, dar până îţi găseşti locul pe plan profesional, ai opţiuni. Aşa am avut norocul să dau peste o companie unde am lucrat ca şi 'transaction processor' pentru aproape cinci ani. Mi-a plăcut locul de muncă şi oamenii cu care am lucrat, dar am simţit că ceva totuşi îmi lipsea. Am decis să mă înscriu iar la şcoală, alegând de această dată criminalistica. Mi-a fost destul de greu pe parcursul şcolii, mare parte din cauza limbii. Deşi am vorbit engleza destul de bine pentru România, odată ajunsă aici mi-am dat seama, de fapt, că engleza mea nu e engleza lor. Din cauza accentului local, dialectului şi limbajului de stradă, practic a trebuit să o iau de la capăt. Cele mai mari probleme cu limba le-am avut când a trebuit să scriu pagini întregi de cercetare pentru anumite seminarii, dar şi acestea le-am trecut cu bine. Am reuşit să fiu între cei mai buni studenţi, cu o medie mare", povesteşte Dana Cotroneo.
În decembrie 2014 a venit pe lume şi băieţelul ei, sarcina amânând finalizarea studiilor cu aproximativ un an şi jumătate. Când fiul său abia împlinise un an, a venit şi prima şansă pentru a-şi îndeplini visul, dar şi prima provocare - un post de ofiţer la un penitenciar.
"Când fiul meu avea undeva la un anişor, am aplicat pentru un post la centrul de detenţie din comitatul Garland, Arkansas. Întregul proces, începând cu hârtiile de aplicare, verificare şi interviu, a durat aproximativ 4-5 luni. Totul este foarte atent verificat. Îţi verifică diplomele, cazierul, vecinii, banca, împrumuturile bancare şi cardurile, cunoştinţele şi familia. Am început lucrul la centrul de detenţie în 15 aprilie 2016. Ţin minte ca şi cum ar fi fost ieri. A fost o zi extenuantă, mai mult psihic, decât fizic. Nu ştiam la ce să mă aştept şi sincer, nu ştiam ce am de făcut. Cred ca am văzut prea multe filme sau emisiuni cu închisori. Mă aşteptam la ce e mai rău, dar am descoperit că nu e chiar aşa. Centrul de detenţie din Garland este unul dintre cele mai noi, fiind deschis în vara lui 2015. Are o capacitate de aproximativ 700 deţinuţi, dar nu am avut niciodată mai mult de circa 400. Încăperile în care sunt 'cazaţi' le numim unităţi. Am avut şapte unităţi de bărbaţi şi una de femei. Am lucrat cu unitatea de femei şi cu una de bărbaţi, în mare parte, amândouă având 65-68 de deţinuţi. Eşti tu şi ei. Nu eşti într-un turn sau cameră. Ai un birou în mijlocul lor, unde pot să vină oricând să te atingă. Au celulele lor, dar nu este niciun fel de barieră între tine şi ei", susţine tânăra din Şimleu Silvaniei.
"Respect" este cuvântul care i-a ghidat activitatea la centrul de detenţie şi i-a atras simpatia deţinuţilor, chiar şi după eliberarea lor.
"Este foarte mult de povestit despre munca la centrul de detenţie, ori despre ce face centrul de detenţie pentru cei aflaţi acolo. Ne axam foarte mult pe reabilitare. Din această cauză, deţinuţii au acces la tot felul de programe şi chiar şcoli şi facultăţi, pe care le pot face gratuit. Majoritatea celor din detenţie sunt oameni buni, cu fel şi fel de poveşti. Ce au în comun? Decizii nu foarte bune. Am învăţat că tot ce vor şi tot ce ai nevoie e să oferi respect. Am o vorbă care o zic tot timpul: ce oferi, e ce primeşti ("what you give is what you get"). Asta le spuneam şi lor. Vrei respect? Oferă respect, atunci. Şi nici nu ştii ce mult a ajutat în orice situaţie. Nu pot să îţi spun de câte ori am mers la cumpărături sau am mers în parc şi am dat peste foşti deţinuţi. Unii dintre ei, care au fost închişi pe o perioadă îndelungată şi mă cunoşteau destul de bine au venit şi ori m-au îmbrăţişat, ori mi-au dat un 'high five'. Dar majoritatea pe care i-am întâlnit au ţinut să îmi mulţumească, mie şi personalului de acolo, pentru tratamentul uman şi pentru respect", afirmă Dana.
Adevăratele provocări aveau să urmeze însă după ce tânăra din România s-a hotărât să îşi aprofundeze studiile, urmând cursurile academiei de poliţie americane. Un bebeluş, un soţ plecat la muncă tocmai în Africa şi pregătirea dură din academie au fost câteva din situaţiile cărora Dana a trebuit să le facă faţă pentru a ajunge la slujba visurilor ei.
"Anul 2017 a fost unul destul de greu. Soţul meu a fost plecat în Africa pe tot parcursul anului. Am fost doar eu şi fiul meu. Am absolvit în mai cu diplomă în criminalistică, iar prin septembrie am aflat că sunt pe lista pentru academia de poliţie, pentru mai 2018. Singura modalitate în care poţi să mergi la academie, cel puţin în Arkansas, este sa fii deja angajat, ori la departamentul de poliţie 'Sheriff's Office', ori la oricare alt departament care are ceva de-a face cu criminalistica. Pentru a fi admis, trebuie să ai cel puţin un an vechime şi să trimiţi o 'scrisoare de intenţie'. Am fost mai mult decât fericită să aflu vestea. M-am simţim împlinită şi puţin speriată. Nu ştiam la ce să mă aştept, din nou. Luna mai a venit şi eu a trebuit să plec la cursuri, pentru 13 săptămâni. Am avut noroc ca am putut să vin acasă în fiecare vineri, dar duminica dimineaţa a trebuit să mă îndrept din nou sper academie. Totul acolo avea un aer 'milităresc'. Te trezeai dimineaţa la 4.30, iar apoi în sala de sport de la 4.50 până pe la 6.30. Apoi duş rapid, uniforma şi cizmele în picioare, micul dejun la cantină şi cursuri până pe la orele 17.00-18.00, câteodată până la ora 21.00. Au golit canistre întregi de spray cu piper pe noi, ziua în amiaza mare, la 40 de grade Celsius. (...) Am avut lupte corp la corp sau cu bastoane de câteva ori pe săptămână, teste practice şi teste scrise de trecut, în fiecare vineri cel puţin. Am avut o săptămână întreagă de condus. Ştiu cum sună, dar nu vorbesc de condusul normal al unui vehicul. Am avut maşini fără frâne, maşini fără faruri sau ştergătoare, pe ploaie, la 80 km/h, pe întuneric. Am avut de toate. Mai apoi, la poligon. Am avut fel şi fel de scenarii, exerciţii de viteză sau de concentrare şi teste care trebuie trecute, scoruri atinse. (...) Ultima săptămâna, am avut 'opriri în trafic', cu fel şi fel de scenarii, bineînţeles. Din cauza faptului că aproape orice persoana poate să deţină arme aici, este foarte probabil să dai peste ei în trafic. Din aceasta cauza, au trebuit sa adapteze scenariile, să le facă atât cât se poate de realiste", precizează aceasta.
La doar doi ani după ce a intrat în sistemul american de poliţie, Dana Cotroneo a ajuns, în vara acestui an, detectiv.
"După 13 săptămâni şi zeci de prietenii care s-au format pe viaţă, totul a ajuns la final. Am absolvit academia în 3 august şi m-am reîntors la muncă. Cu exact o săptămâna înainte de absolvire, mi s-a oferit o poziţie de detectiv la departamentul de investigaţii criminalistice. Am fost mai mult decât fericită. Asta era ce îmi doream să fac şi ce speram să fac cândva, atunci când considerau ei că sunt pregătită. Îmi aduc aminte când şeriful a discutat cu mine despre posibilitatea de a lucra în patrulă, în oraş. Am acceptat, i-am zis că merg oriunde are nevoie de mine, înapoi la detenţie sau la patrulă dar, într-un final, mă voi pensiona de la CID (Criminal Investigation Division - Divizia de Investigaţii Criminalistice). Luni mai târziu mi-au oferit slujba visurilor mele", afirmă proaspătul ofiţer criminalist.
Tânăra spune, totodată, că pe lângă respectul de care trebuie dat dovadă, nimic din ce spun sau fac alţii nu trebuie luat personal.
"Este foarte greu, foarte mult de învăţat, de digerat. Trebuie să fii foarte atent la detalii, să ai o curiozitate înnăscută pentru orice. Da, nu, nu ştiu sunt răspunsuri care nu trebuie să te mulţumească niciodată. Trebuie să vrei să înveţi mereu, să îţi placă să lucrezi cu oamenii, să ştii cum să vorbeşti cu ei şi cum să îi tratezi. Trebuie să te adaptezi mereu, să îţi modelezi personalitatea în funcţie de personalitatea lor. Aici, cetăţeanul este 'copilul' tău. Trebuie să ai răbdare, să îi vorbeşti frumos, să îi explici ce sau de ce. Nu contează cât de tare strigă la tine, cât de mult te scuipă sau cât de mult te înjură. Trebuie să ai respect, demnitate şi răbdare. (...) Este departe de a fi un job uşor, mai ales pentru o femeie. Mulţi tind să nu te ia în serios, dar odată ce îţi 'marchezi teritoriul' să zic aşa, vorba se duce. Poate nu te cunosc personal, dar au auzit de tine. Cei puţin mai curajoşi te încearcă, îţi testează limitele. Al doilea motto al meu, după respect, este să nu iei nimic personal. Nimic din ce zic sau fac alţii nu îl lua personal. Pielea groasă şi multă răbdare, altfel nu răzbeşti", susţine Dana.
Aşa cum menţionează şi presa americană, ce a relatat la rândul ei povestea carierei din Arkansas a tinerei din Şimleu Silvaniei, Dana Cotroneo nu doar şi-a îndeplinit un vis, ci a "spart bariere", trecând peste stereotipurile privind locurile de muncă pe care le pot ocupa femeile indiferent de ţara în care se află.
AGERPRES

top

ONU: România a co-prezidat reuniunea comună a Consiliului Economic şi Social şi a Comisiei pentru Consolidarea Păcii

Reprezentantul
Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission - PBC), a co-prezidat marţi reuniunea comună de la New York a Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) şi a PBC. Evenimentul a fost dedicat conexiunilor dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în Sahel, informează misiunea permanentă a României la Naţiunile Unite, într-un comunicat trimis AGERPRES.
Jinga a salutat decizia comună de a discuta situaţia din Sahel din perspectiva impactului schimbărilor climatice asupra păcii şi securităţii în regiune, având în vedere aceasta se confruntă cu riscuri multidimensionale şi are nevoie urgentă de coordonare integrată, analiză şi sprijin din partea comunităţii internaţionale.
Subliniind "efectele schimbărilor climatice, cum ar fi deşertificarea, seceta, inundaţiile, insecuritatea alimentară, reprezintă ameninţări la adresa generaţiilor viitoare şi asupra dezvoltării", diplomatul a apreciat ECOSOC şi PBC pot sprijini Sahelul prin coordonare şi coerenţă politică, construirea de parteneriate, mobilizarea resurselor şi încurajarea leadershipului şi a eforturilor naţionale. "În baza mandatului lor, ECOSOC şi PBC pot acorda expertiză şi sprijin, acţionând împreună şi în complementaritate, în promovarea responsabilităţii naţionale şi regionale şi în susţinerea iniţiativelor locale", a declarat el.
Formulând concluziile reuniunii, ambasadorul a arătat schimbările climatice se află între priorităţile agendei ONU şi abordarea cauzelor profunde ale conflictelor presupune acţiuni coerente care implice întregul sistem instituţional al organizaţiei. "O pace durabilă nu poate exista fără dezvoltare durabilă, iar pentru aceasta ţările din Sahel au nevoie de investiţii pentru dezvoltare. Ele au, de asemenea, nevoie de sprijin durabil din partea comunităţii internaţionale pentru a construi pacea şi a combate extremismul violent, pentru a construi societăţi reziliente şi a combate schimbările climatice", a arătat Jinga.
Iniţiativa introducerii temei discutate a aparţinut preşedinţiei române a PBC, fiind acceptată prin consens de către toate statele membre ale ECOSOC şi PBC. Rezoluţia ECOSOC 2009/32, precum şi rezoluţiile identice A/RES/70/262 şi S/RES/2282 (2016), adoptate de Consiliul de Securitate şi Adunarea generală a ONU, referitoare la revizuirea arhitecturii în domeniul consolidării păcii, au solicitat cooperarea mai strânsă şi o mai mare coerenţă între activitatea ECOSOC şi a PBC. Reuniunea comună a celor două organisme a avut loc după sesiunea anuală a PBC dedicată regiunii Sahel, care s-a desfăşurat luni, sub preşedinţia României
AGERPRES

top

Maior a solicitat sprijinul Senatului SUA pentru includerea României în programul Visa Waiver
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a solicitat sprijinul Senatului SUA pentru includerea ţării noastre în programul Visa Waiver, exprimând dorinţa a cetăţenilor români de a călători fără vize în SUA. Diplomatul român a făcut acest demers în contextul dialogului avut miercuri de ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, cu lideri politici din cadrul Senatului american.
Fifor şi Maior au avut întâlniri cu preşedintele Comitetului pentru Forţe Armate, senatorul James Inhofe, preşedintele Subcomitetului pentru Operaţiuni Externe din cadrul Comitetului pentru Alocaţii Bugetare, senatorul Lindsey Graham, şi preşedintele Subcomitetului pentru Ameninţări Emergente şi Capabilităţi, senatoarea Joni Ernst, informează Ambasada României la Washington în postări pe pagina oficială de Facebook.
Principalele aspecte abordate au vizat Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, consolidarea cooperării politico-militare, contracararea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi întărirea prezenţei SUA în Europa.
Conform sursei citate, cei trei senatori au exprimat interesul pentru efectuarea unei vizite în România, apreciind calitatea ţării noastre de partener strategic de încredere, cu contribuţii notabile în asigurarea securităţii regionale şi a NATO.
În cadrul întâlnirii cu preşedintele Comitetului pentru Forţe Armate, senatorul republican James Inhofe, au fost abordate teme privind dezvoltarea cooperării politico-militare bilaterale, oficialul american apreciind România este un partener valoros în asigurarea securităţii globale şi euro-atlantice. Totodată, senatorul Inhofe a evidenţiat atenţia pe care Congresul SUA o acordă dezvoltării relaţiei cu aliaţii SUA, în consonanţă cu executivul american.
La întrevederea cu preşedintele Subcomitetului pentru Operaţiuni Externe din cadrul Comitetului pentru Alocaţii Bugetare, senatorul Lindsey Graham, au fost evidenţiate perspectivele de dezvoltare economică ale ţării noastre, inclusiv din perspectiva impactului industriei de apărare. A fost subliniată necesitatea consolidării flancului estic al NATO în mod coerent, cu menţinerea eforturilor de contracarare a ameninţărilor la adresa Alianţei.
Complexitatea provocărilor actuale de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe necesitatea continuării şi intensificării proiectelor din plan bilateral şi aliat pentru consolidarea securităţii flancului estic al Alianţei, inclusiv pe importanţa dezvoltării capabilităţilor ţării noastre, a fost reliefată în timpul discuţiilor cu preşedintele Subcomitetului pentru Ameninţări Emergente şi Capabilităţi din cadrul Comitetului pentru Forţe Armate, Joni Ernst. 
Fifor, alături de Maior, la Pentagon: Securitatea din regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest, în centrul discuţiilor
Securitatea din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest s-a aflat în centrul discuţiilor pe care ministrul român al apărării naţionale, Mihai Fifor, însoţit de ambasadorul George Maior, le-a avut miercuri la Pentagon cu secretarul apărării al Statelor Unite, James Mattis.
Agenda discuţiilor a inclus teme prioritare ale cooperării în domeniul apărării dintre România şi SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din luna iulie, participarea la lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală şi prezenţa forţelor SUA pe teritoriul României, precum şi aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare şi programelor majore de înzestrare derulate cu partenerul american, informează Ambasada României la Washington în postări pe pagina oficială de Facebook.
În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat ritmul dinamic de derulare al Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte. În context, a fost apreciată maturitatea cooperării României cu Partenerul strategic, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Alianţei.
De asemenea, Fifor şi Maior au participat la o masă rotundă organizată de Fundaţia Heritage în parteneriat cu Ambasada României la Washington în contextul vizitei în SUA a ministrului român al apărării naţionale.
La eveniment au mai fost prezenţi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul de stat în MApN şi şef al Departamentului pentru Armamente, Andrei Ignat. Delegaţia a fost primită de vicepreşedintele Fundaţiei Heritage pentru securitate naţională şi politică externă, dr. James Carafano.
Evenimentul a prilejuit un schimb de opinii, cu experţi din domeniul securităţii şi apărării ai Fundaţiei Heritage şi cu reprezentaţi ai Congresului şi Administraţiei SUA, asupra evoluţiilor de securitate în spaţiul euro-atlantic, contracararea ameninţărilor în regiunea Mării Negre şi rolul României în configuraţia geostrategică regională. De asemenea, dezbaterea a evidenţiat aprecierea mediului de experţi din SUA asupra calităţii României de aliat de încredere al Statelor Unite. 
Ambasada României în Statele Unite ale Americii

top

Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români
Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Dragi compatrioţi,
Vă rugăm şi vă invităm să vă alăturaşi credincioşilor din această parohie şi să deveniţi ctitori ai bisericii. Donaţiile dvs. sunt tax deductible, biserica fiind non-profit, iar la terminarea construcţiei numele dvs. vor fi înscrise cu lietre de aur în interiorul bisericii.
Vă mulţumim anticipat. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru generozitatea dvs.

Moduri de a trimite donaţia: Prin check - scrieţi check-ul pe numele scurt al Bisericii: Saint George Church. Trimiteţi-l la adresa: P.O. BOX 29113, Las Vegas, NV 89126. Pe website, la adresa: www.stgeorgechurchlv.org

top

Anunţ
Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California, păstorită de Preotul Simion Poptelecan, vă invită să participaţi la Sfânta Liturghie în fiecare duminică între orele 13-14, urmată de o masă prietenească (fără contribuţie).
Adresa Bisericii este: 5570 Tuler St., Riverside (după Killer St.). Tel.: (909) 528-9065 sau (909) 446-1238.
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă aşteptăm cu drag!

top

O carte a comunităţii româneşti
A apărut şi se poate procura direct de la autor, cartea “Aceste bucurii trecătoare” de George Băjenaru. Preţul unui exemplar este $30.95, la care se adaugă $3.33 pentru cheltuieli de expediere. Cec personal sau Money order pe numele autorului, la adresa: 5 Essex Street, Wakefield, MA, 01880

top

Apel cãtre cititori
Au trecut treisprezece ani de când ne strãduim din rãsputeri, sã punem, sãptãmânal, sub ochii Dumneavoastrã, luminã din lumina Gândului Românesc, oglindind împlinirile si sperantele românilor din tara de acasã si din lumea întreagã.
Eforturile pe care le-am depus si le depunem pentru a vã aduce, în limba românã, informatii din toate domeniile vietii din tarã si din afara ei, presupun o investitie financiarã deosebitã.
În momentul de fatã, ne aflãm, din nefericire, într-un mare impas. Posibilitãtile noastre de a face fatã cheltuielilor de editare, sunt sever limitate.
De aceea facem apel la Dumneavoastrã, cititorii, sã ne sprijiniti cu câte o donatie. Orice sumã va fi binevenitã. Trimiteti check personal sau money order pe numele Meridianul Românesc, la adresa de pe prima paginã.
Cu multumiri anticipate,
Meridianul Românesc

top

.......