1106 -10 decembrie 2018 - SPORT

 


 

Sala de iniţiere în gimnastică şi educaţie fizică GymNadia a fost inaugurată marţi
Sala de iniţiere în gimnastică şi educaţie fizică GymNadia, un nou proiect al Fundaţiei Ţiriac, realizat în colaborare cu Fundaţia Nadia Comăneci, a fost inaugurată miercuri în prezenţa presei, autorităţilor locale şi unor reprezentanţilor din domeniul sportului, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
În cadrul cursurilor de iniţiere în gimnastică oferite la GymNadia, copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani vor învăţa primele rutine de mişcare, îmbinând distracţia cu activitatea fizică, pentru a se dezvolta sănătos şi armonios.
"Gimnastica reprezintă catalizatorul pentru o nouă generaţie sănătoasă. Am dezvoltat acest loc, în care copiii se bucură de activitatea fizică. Distracţia stă la baza celor mai relevante evoluţii în lumea celor mici, aceasta este filozofia GymNadia. Copiii vin şi îşi fac prieteni aici, se distrează şi, fără să realizeze, pun bazele generale în sport, învaţă coordonarea", a declarat Nadia Comăneci, prezentă la evenimentul de lansare a sălii de gimnastică.
La rândul său, Ion Ţiriac a declarat în cadrul evenimentului: "Misiunea Fundaţiei Ţiriac este aceea de a contribui la formarea tinerilor în spiritul valorilor şi principiilor de viaţă sănătoasă. Proiectul pe care l-am lansat astăzi, sala de iniţiere în gimnastică şi educaţie fizică GymNadia, creează o bază materială importantă pentru dezvoltarea armonioasă a viitoarelor generaţii prin practicarea sportului încă de la o vârstă fragedă. Este un proiect cu atât mai valoros cu cât beneficiază de implicarea Nadiei Comăneci, cea mai bună gimnastă a României şi cea mai cunoscută din toate timpurile. Pe această cale, îi mulţumesc pentru că s-a alăturat Fundaţiei Ţiriac în susţinerea acestei iniţiative."
Sala de gimnastică GymNadia poate fi considerată o facilitate sportivă unică de acest tip în zona Bucureştiului. Amenajată la etajul superior al Patinoarului Ţiriac - Telekom Arena, GymNadia beneficiază de un spaţiu de 630 metri pătraţi, prevăzut cu vestiare şi grupuri sanitare proprii. Sala a fost amenajată cu sprijinul Simonei Halep şi al unor companii, care au oferit suport material şi financiar pentru dezvoltarea proiectului.
Spaţiul este dotat cu echipamente şi instrumente la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă, destinate pregătirii micilor elevi care vor participa la cursuri.
Atât calitatea echipamentelor, cât şi cea a antrenamentelor care se vor desfăşura în cadrul GymNadia sunt avizate de către Fundaţia Nadia Comăneci.
Dezvoltarea programelor sportive si organizarea sesiunilor de antrenamente din cadrul GymNadia beneficiază de coordonarea Lăcrămioarei Moldovan, fost antrenor al lotului olimpic, format sub îndrumarea Nadiei Comăneci.
"Mă bucur să mă pot alătura unui proiect ce îşi propune să îi încurajeze pe cei mici în practicarea gimnasticii şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos prin mişcare. Sunt încântată de această colaborare construită pe un concept de nota 10, aparţinând Nadiei Comăneci, căreia îi atribui un rol decisiv în formarea mea sportivă. În cadrul GymNadia, voi avea oportunitatea să contribui la formarea micuţilor sportivi, păstrând drept reper anii de pregătire alături de cea mai valoroasă gimnastă a României", a spus Lăcrămioara Moldovan.
Ea s-a alăturat proiectului GymNadia pentru a împărtăşi din experienţa celor aproape 40 de ani de activitate în domeniul gimnasticii, din care aproape jumătate dedicată rolului de antrenor.
"Am încredere că acest proiect va fi un succes şi că vom deschide împreună apetitul micuţilor pentru gimnastică. Spiritul sportiv se regăseşte nativ în fiecare copil", a precizat Nadia Comăneci.
Lansarea sălii GymNadia a beneficiat de prezenţa Ancăi Grigoraş-Mihăilescu, reprezentant al Federaţiei Române de Gimnastică, în rolul de gazdă a evenimentului.
În data de 15 decembrie, de la ora 11,00, GymNadia organizează prima selecţie pentru cursurile gratuite de iniţiere în gimnastică şi sport.
Cursurile de iniţiere în gimnastică se vor desfăşura atât în regim de înscriere contra cost, cât şi gratuit, cu sprijinul Fundaţiei Ţiriac pentru susţinerea copiilor care se confrunta cu dificultăţi materiale.
În beneficiul acestora din urmă, evenimentul de lansare a sălii a inclus organizarea unei acţiuni caritabile. Astfel, douăzeci de copii nevoiaşi cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani vor primi donaţii constând în tricouri GymNadia, dar şi în sume de bani oferite de participanţii la eveniment pentru a susţine această cauză caritabilă.
Fotbal:
România, în grupă cu Spania, Suedia, Norvegia, Feroe şi Malta, în preliminariile EURO 2020
Naţionala de fotbal a României va evolua în Grupa F a preliminariilor EURO 2020, alături de Spania, Suedia, Norvegia, Feroe şi Malta, potrivit tragerii la sorţi efectuate duminică la Dublin.
Meciurile turneului final se vor desfăşura în perioada 12 iunie - 12 iulie 2020, în 12 ţări, Anglia, Azerbaidjan, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Rusia, Scoţia, Spania şi Ungaria.
Arena Naţională din Bucureşti va fi gazda a patru meciuri de la turneul final de peste doi ani, trei partide din cadrul Grupei C (14, 18 şi 22 iunie) şi un meci din optimile de finală (29 iunie).
Delegaţia României la Dublin a fost formată din preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, selecţionerul echipei naţionale, Cosmin Contra, secretarul general Radu Vişan, ofiţerul de presă al naţionalei, Gabriel Berceanu, team managerul tricolorilor, Cătălin Gheorghiu, precum şi Primarul Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea.
Finala EURO 2020 va avea loc pe stadionul Wembley din Londra, în data de 12 iulie 2020.
Tragerea la sorţi a fost efectuată de foştii internaţionali irlandezi Ronnie Whelan şi Robbie Keane, şi foştii internaţionali portughezi Nuno Gomes, Vitor Baia.
Grupele preliminare pentru EURO 2020:
Grupa A: Anglia, Cehia, Bulgaria, Muntenegru, Kosovo;
Grupa B: Portugalia, Ucraina, Serbia, Lituania, Luxemburg;
Grupa C: Olanda, Germania, Irlanda de Nord, Estonia, Belarus;
Grupa D: Elveţia, Danemarca, Irlanda, Georgia, Gibraltar;
Grupa E: Croaţia, Ţara Galilor, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan;
Grupa F: Spania, Suedia, Norvegia, România, Insulele Feroe, Malta;
Grupa G: Polonia, Austria, Israel, Slovenia, Macedonia, Letonia;
Grupa H: Franţa, Islanda, Turcia, Albania, R. Moldova, Andorra;
Grupa I: Belgia, Rusia, Scoţia, Cipru, Kazahstan, San Marino;
Grupa J: Italia, Bosnia-Herţegovina, Finlanda, Grecia, Armenia, Liechtenstein.
La EURO 2020 se vor califica doar primele două clasate din fiecare grupă. Meciurile din preliminariile EURO 2020 se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2019.
Ultimele patru naţionale calificate la turneul final vor fi stabilite în urma play-off-ului Ligii Naţiunilor, în martie 2020. Cele mai bune 4 echipe din fiecare ligă dintre cele care nu obţin calificarea prin intermediul preliminariilor (repartizarea se face pornind de la Liga D spre Liga A, cu posibilitatea alocării locului unei echipe dintr-o ligă inferioară în eventualitatea în care toate celelalte sunt deja calificate) îşi vor disputa câte un loc la EURO. Se vor juca semifinale, într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate în Liga Naţiunilor, şi finala (gazda va fi trasă la sorţi). Câştigătoarea play-off-ului fiecărei ligi va merge la EURO 2020. 
Irlanda, Rusia şi Azerbaidjan, adversarele selecţionatei Under-19 a României în turul de elită
Selecţionata Under-19 a României a fost repartizată în Grupa 1, alături de Irlanda, Rusia şi Azerbaidjan, în turul de elită al Campionatului European din 2019 rezervat acestei categorii de vârstă, potrivit tragerii la sorţi efectuate joi la Nyon.
Meciurile vor avea loc în Rusia, în zona Krasnodar/Soci, în perioada 20-26 martie, tricolorii urmând să debuteze contra Irlandei, pe 20 martie, apoi vor înfrunta Rusia, pe 23 martie, şi Azerbaidjanul, pe 26 martie.
''E o grupă care la prima vedere pare echilibrată. Cunosc Irlanda, pentru că am disputat o 'dublă' amicală în acest an, în martie, şi are mulţi jucători care evoluează la un nivel foarte ridicat. Ne vom documenta şi despre celelalte, pentru a pregăti cât mai bine meciurile din luna martie. Sperăm să obţinem cât mai multe puncte'', a declarat, pentru site-ul FRF, selecţionerul lotului Under-19, Daniel Oprescu.
Turneul final al competiţiei se va disputa în Armenia, în perioada 14-27 iulie 2019, cu participarea celor şapte câştigătoare ale grupelor din turul de elită, alături de echipa gazdă.
Următoarea generaţie Under-19, formată din jucători născuţi începând cu 1 ianuarie 2001 şi pregătită de antrenorul Laurenţiu Roşu, va întâlni Spania, Serbia şi Lituania în Grupa 2 din calificările pentru Campionatul European din 2020. Partidele se vor desfăşura în Serbia, în perioada 8-14 octombrie 2019. La Turul de Elită, programat în luna martie a anului 2020, se califică primele două clasate în cele 13 grupe, cărora li se alătură Portugalia. 
Răzvan Marin, desemnat jucătorul anului 2018 în cadrul Galei Fotbalului Românesc
Mijlocaşul formaţiei Standard Liege, Răzvan Marin, a fost desemnat jucătorul anului 2018 în cadrul Galei Fotbalului Românesc, eveniment care a avut loc, luni seara, în cadrul Bucharest Fashion Week.
Titlul de antrenorului anului i-a revenit lui Dan Petrescu, tehnician care a câştigat cu CFR Cluj ediţia 2017-2018 a Ligii I, în timp ce conducătorul anului a fost desemnat Laszlo Dioszegi, finanţatorul grupării Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.
În cadrul aceluiaşi eveniment, centralul Radu Petrescu a primit titlul de cel mai bun arbitru.
Alte premii acordate la a 20-a ediţie a Galei Fotbalului Românesc:
Portarul anului 2018: Andrei Radu
Fundaşul anului 2018: Nicuşor Bancu
Mijlocaşul anului 2018: Dennis Man
Atacantul anului 2018: Alexandru Mitriţă
Fotbalistul cu cea mai spectaculoasă ascensiune în 2018: Alexandru Cicâldău
Cel mai bun tânăr jucător al anului 2018: Olimpiu Moruţan
Stranierul anului 2018: Bogdan Planic
Premiul special "Ilie Balaci": Alexandru Mitriţă
Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate: Cristian Balaj
Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate: Florin Cernat
Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate: Lucian Sânmărtean
Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate: Mihai Stoichiţă
Premiu special: Alina Dumitru.
Croatul Luka Modric a câştigat Balonul de Aur 2018
Mijlocaşul Luka Modric, jucătorul echipei Real Madrid şi căpitanul naţionalei Croaţiei, a fost declarat câştigătorul trofeului ''Balonul de Aur'', pentru cel mai bun fotbalist din lume în 2018, luni seara, la Paris, în gala organizată de revista France Football.
Modric, care a câştigat în acest an Liga Campionilor cu Real şi medaliile de argint la Cupa Mondială cu echipa reprezentativă, a pus astfel capăt dominaţiei instituite în ultimii zece ani de portughezul Cristiano Ronaldo şi argentinianul Lionel Messi.
Luka Modric, care are trei trofee în Champions League în ultimele sezoane cu Real Madrid, a fost desemnat şi cel mai bun jucător al turneului final al CM 2018.
Ultimul jucător care cucerea trofeul, în afara lui Messi şi Ronaldo (fiecare cu cinci trofee), a fost brazilianul Kaka, în 2007, când juca la AC Milan.
Modric i-a devansat în clasamentul final din acest an, alcătuit pe baza voturilor jurnaliştilor, pe portughezul Cristiano Ronaldo şi pe francezul Antoine Griezmann. În continuare s-au clasat un alt francez, Kylian Mbappe, şi Lionel Messi. Brazilianul Neymar s-a clasat doar pe locul 12. Mbappe a plecat totuşi cu un trofeu de la ceremonie, acordat celui mai bun fotbalist sub 21 de ani, Kopa.
Mbappe, premiat cu Trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr jucător din 2018
Atacantul francez Kylian Mbappe, deja comparat cu Pele la vârsta de 19 ani, a fost premiat cu Trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr fotbalist sub 21 de ani din 2018, luni, la Paris, în cadrul galei ''Balonul de Aur'', transmite AFP.
Jucătorul echipei PSG, campion mondial în această vară cu naţionala Franţei, a fost votat de 33 de laureaţi în viaţă ai Balonului de Aur, printre care Franz Beckenbauer, Michel Platini, Jean-Pierre Papin, Marco Van Basten sau Zinedine Zidane.
Mbappe, campion al Franţei în 2017 cu Monaco şi în 2018 cu PSG, a marcat patru goluri la Cupa Mondială din Rusia, dintre care unul în finala cu Croaţia (3-1). Parizienii au plătit pentru serviciile sale nu mai puţin de 180 de milioane de euro.

Handbal feminin:
România a învins categoric Norvegia, cu 31-23, la EURO 2018
Naţionala României a învins clar Norvegia, deţinătoarea titlului, cu scorul de 31-23 (18-12), miercuri, la Brest, în ultimul său meci din Grupa D a Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2018 din Franţa.
Tricolorele au făcut un meci remarcabil, obţinând prima victorie în faţa Norvegiei la un turneu final după o pauză de 18 ani.
România a câştigat grupa şi merge în grupele principale cu maximum de puncte, patru.
Primul sfert de oră al partidei a fost unul echilibrat, cele două echipe alternând la conducere pe tabela de marcaj. România a reuşit să se desprindă, de la 8-8 (13) la 12-8 (17). Jucătoarele antrenate de Ambros Martin au făcut un joc excelent şi diferenţa a crescut la un neverosimil 17-10 (min. 24), pentru ca la pauză scorul să fie 18-12.
Scandinavele au arătat un reviriment în debutul părţii secunde, cu două goluri consecutive (18-14), dar jucătoarele noastre şi-au revenit şi au înscris de trei ori la rând, 21-14 (min. 40). Diferenţa maximă de pe tabelă a fost de nouă goluri în favoarea României, 28-19 (53), astfel că selecţionerul României a utilizat în finalul partidei şi jucătoarele care au evolua mai puţin, dar care au trecut cu brio testul.
Yuliya Dumanska a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului, având 14 mingi apărate şi un procentaj excelent de 44%.
În celălalt meci al grupei, Germania a dispus de Cehia cu 30-28.
România a ocupat primul loc în grupă, cu 6 puncte, urmată de Germania, 4 puncte, Norvegia, 2 puncte, Cehia, 0 puncte. Primele trei s-au calificat în grupele principale.
În Grupa C, Ungaria a învins Spania cu 32-26, iar Olanda a surclasat Croaţia cu 34-23.
Olanda a câştigat grupa cu 6 puncte, urmată de Ungaria, 4 puncte, Spania, 2 puncte, Croaţia, 0 puncte.
România şi Olanda vor începe Grupa principală II cu câte 4 puncte, Ungaria şi Germania vor avea câte 2, iar Spania şi Norvegia, 0. România va juca următorul meci contra Olandei, pe 9 decembrie, la Nancy. 

Tenis:
Simona Halep, principala candidată pentru premiul de Favorită a Fanilor
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, este principala candidată la premiul de Favorită a Fanilor în 2018 în circuitul WTA, premiu pe care l-a cucerit şi în 2017.
Halep a pus capăt în 2017 unei serii de şase sezoane în care poloneza Agnieszka Radwanska a fost desemnată cea mai apreciată jucătoare de către iubitorii tenisului. Radwanska are şi ea un atu puternic în acest sezon în care şi-a anunţat retragerea din tenis.
Şanse la obţinerea acestui titlu onorific mai au daneza Caroline Wozniacki, campioana de la Australian Open, germanca Angelique Kerber, campioană la Wimbledon, şi japoneza Naomi Osaka, campioană la US Open.
Iubitorii tenisului le pot vota pe site-ul WTA pe Simona Halep, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Elina Svitolina (Ucraina), Naomi Osaka, Sloane Stephens (SUA), Petra Kvitova (Cehia), Karolina Pliskova (Cehia), Kiki Bertens (Olanda), Daria Kasatkina (Rusia), Anastasija Sevastova (Letonia), Elise Mertens (Belgia), Arina Sabalenka (Belarus), Julia Goerges (Germania), Ashleigh Barty (Australia), Serena Williams (SUA), Madison Keys (SUA), Garbine Muguruza (Spania), Caroline Garcia (Franţa), Qiang Wang (China), Venus Williams (SUA), Maria Şarapova (Rusia), Eugenie Bouchard (Canada), Agnieszka Radwanska, Jelena Ostapenko (Letonia), Johanna Konta (Marea Britanie).
Câştigătoarea acestei anchete va fi anunţată pe 7 decembrie.
Simona Halep, Angelique Kerber şi Caroline Wozniacki, în fruntea participantelor la Australian Open 2019
Românca Simona Halep, liderul mondial la zi în tenisul feminin şi finalista de anul trecut, germanca Angelique Kerber şi daneza Caroline Wozniacki, deţinătoarea titlului, se află în fruntea listei participantelor la primul turneu de Mare Şlem al anului 2019, Australian Open, care va avea loc la Melbourne, în perioada 14-27 ianuarie.
România va avea în probele de simplu şase reprezentante la feminin, Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Ana Bogdan, Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu, şi pe Marius Copil la masculin.
Halep ar urma să fie desemnată principala favorită pentru al cincilea Grand Slam consecutiv.
Pentru Wozniacki va fi primul turneu de Mare Şlem în calitate de campioană en titre şi primul după ce a dezvăluit că suferă de artrită reumatoidă. Toate jucătoarele din top 100 figurează pe ''entry list'' pentru Australian Open, iar trei jucătoare au beneficiat de ''clasamentul special'', elveţianca Timea Bacsinszky (23), germanca Laura Siegemund (32) şi americanca Bethanie Mattek-Sands (90).
Americanca Serena Williams (37 ani) va participa şi ea la turneul de la antipozi, în căutarea celui de-al 24-lea titlu de Mare Şlem, după ce anul trecut a lipsit, iar în 2017, la ultima participare, a câştigat turneul pentru a şaptea oară. Serena a cucerit trofeul în finala cu sora sa Venus, fiind însărcinată în opt săptămâni.
Williams ar urma să participe la un turneu demonstrativ la Abu Dhabi în ultima săptămână din 2018, iar ultima pregătire pentru Australian Open va fi evoluţia la Cupa Hopman, de la Perth.
Pe lista participanţilor la masculin se află şi scoţianul Andy Murray, de cinci ori finalist la Melbourne, care a ratat trei din ultimele patru turnee de Mare Şlem din cauza unei accidentări la şold. Murray (31 ani) va intra în turneu cu un clasament protejat, după ce a coborât pe locul 259 în ierarhia mondială.
Campionul en titre, elveţianul Roger Federer, ţinteşte un al şaptelea titlu al Melbourne, un record la masculin. Sârbul Novak Djokovic, liderul mondial, se află în fruntea listei la băieţi. 
Ediţia 2019 a turneului de la Melbourne aduce câteva noutăţi: premiile au crescut până la 60,5 milioane de dolari australieni, pauza dintre servicii va fi de 25 de secunde, va exista un sistem electronic de reluări pe toate cele 16 terenuri, tabloul de calificări la feminin s-a mărit de la 96 la 128 jucătoare, meciurile din faza preliminară vor debuta pe 8 ianuarie etc. 
Mihaela Buzărnescu: Este o mare onoare să fac parte din lotul olimpic de tenis al României
Jucătoarea Mihaela Buzărnescu, numărul 24 WTA, a declarat, marţi, în cadrul unui eveniment organizat de COSR, că este o mare onoare să facă parte din lotul olimpic de tenis al României.
"Mulţumesc Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, precum şi federaţiei, pentru această susţinere. Pentru mine este o mare onoare să fiu în acest lot, alături de cei mai buni jucători de tenis din ţara noastră. Îmi doresc foarte mult să particip la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să ajut România să câştige o medalie. Este un vis pentru mine", a spus Buzărnescu, a doua cea mai bine clasată româncă din clasamentul WTA.
Prezentă la eveniment, Alexandra Dulgheru a declarat că speră să nu mai aibă ghinion şi să poată juca în cele din urmă la o ediţie a Jocurilor Olimpice. "Toţi ne dorim să fim cât mai mulţi la Jocurile Olimpice din 2020. Pe lângă mine au trecut cam 3 ediţii ale Jocurilor Olimpice şi tot aştept să particip şi eu o dată. Am fost calificată, dar de fiecare dată am păţit câte ceva. Aşa că sper din tot sufletul să se rupă cumva ghinionul, iar în 2020 să fiu calificată şi să pot să şi particip", a afirmat Dulgheru.
În vârstă de 23 de ani, jucătoarea Irina Bara este optimistă în ceea ce priveşte şansele tenisului românesc de a cuceri cel puţin o medalie la Tokyo. "Este o mândrie pentru mine să fiu alături de cei mai buni jucători de tenis din ţară. Până acum am trăit emoţiile Jocurilor Olimpice doar din faţa televizorului, dar într-adevăr cred că prezenţa acolo este un apogeu în cariera oricărui sportiv. Nu cred că este dorinţă mai mare pentru un sportiv decât aceea de a-şi reprezenta ţara. Şi, de ce nu, sper să aducem o medalie şi poate chiar trei de la Tokyo", a precizat Bara.
Jucătoarele Mihaela Buzărnescu (24 WTA), Alexandra Dulgheru (147 WTA) şi Irina Bara (158 WTA) fac parte din lotul olimpic de tenis al României, anunţat, marţi, de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, alături de următorii 9 sportivi: Simona Halep (nr. 1 WTA), Irina Begu (67 WTA), Ana Bogdan (76 WTA), Sorana Cîrstea (85 WTA), Monica Niculescu (100 WTA), Raluca Olaru (dublu, 44 WTA), Marius Copil (60 ATP), Horia Tecău (dublu, 27 ATP), Florin Mergea (dublu, 576 ATP).
Monica Niculescu - Mă bucur că Jocurile Olimpice sunt în 2020, pentru că acum sunt pe locul 100
Jucătoarea Monica Niculescu, inclusă de COSR în lotul olimpic de tenis, a declarat, marţi, că se bucură că Jocurile Olimpice au loc peste doi ani pentru că în acest moment locul 100 WTA pe care îl ocupă nu i-ar permite să participe.
"Mă bucur tare mult că Jocurile Olimpice sunt tocmai în 2020 pentru că am ieşit un pic din clasament, sunt abia pe locul 100 (n.r. - o ţară poate participa cu maximum 4 jucătoare la JO, acestea fiind obligate să se afle în primele 56 de locuri ale clasamentului WTA). Mai am timp să recuperez şi să ajung acolo pentru că îmi doresc tare mult să câştig o medalie. Şi dacă se poate, aş vrea să facă echipă cu Florin Mergea sau cu Marius Copil la dublu mixt şi să luăm o medalie", a spus ea.
Irina Begu se aşteaptă la o concurenţă mare pentru cele 4 locuri în proba de simplu pe care le poate avea România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. "Sunt onorată să mă aflu printre cei mai buni sportivi ai României. E un sentiment unic să participi la Jocurile Olimpice, eu am avut ocazia să joc atât la Londra, cât şi la Rio de Janeiro. La ultima ediţie am avut onoarea să joc alături de Horia la mixt, nu a fost o medalie, dar a fost un loc bun. Ţinând cont că suntem atât de multe fete, va fi o luptă grea pentru calificarea la Tokyo. Toată lumea vorbeşte de dublu mixt, dar să nu uităm de dublu, pentru că există şi această posibilitate. Sunt multe variante, dar decizia finală se va lua atunci când se va cunoaşte exact echipa României", a menţionat ea.
Acum pe locul 67 WTA, Begu îşi propune să intre în 2019 în top 20. "Deja am început pregătirea de două săptămâni şi mă simt mult mai bine. În 2019 îmi propun să intru în primele 20 de jucătoare. Sper să fiu sănătoasă şi să joc la cât mai multe turnee", a mai spus ea.
Jucătoarea de dublu Raluca Olaru a declarat, la rândul ei, că participarea la JO 2020 este unul dintre obiectivele sale. "Mă bucur că avem ocazia să facem parte şi noi din acest plan olimpic. Eu am avut ocazia să joc în 2016 la Rio şi într-adevăr sunt nişte emoţii deosebite, greu de comparat cu orice altceva. Îmi doresc să mă calific şi să fac o figură cât mai bună la Tokyo 2020. Acesta este un obiectiv principal al meu în următorii ani", a precizat Olaru.
Prezentă, marţi, la evenimentul de la Casa Olimpică, Ana Bogdan a afirmat că îşi doreşte ca tenisul românesc să se întoarcă de la Tokyo cu cel puţin o medalie. "Mă bucur să mă aflu aici alături de cei mai buni jucători de tenis din România. Pot să spun că emoţiile au început deja, deşi suntem aici doar ca să plănuim participarea la Jocurile Olimpice din 2020. Eu nu am avut încă ocazia să particip la nicio ediţie de până acum, dar îmi imaginez că este un lucru unic în viaţa unui sportiv de performanţă, poate cea mai înaltă treaptă pe care o poate atinge în cariera sa. Aş dori ca românii să se întoarcă de la Tokyo cu cel puţin o medalie şi să facem istorie împreună", a precizat Ana Bogdan.
Jucătoarele Monica Niculescu (100 WTA), Irina Begu (67 WTA), Raluca Olaru (dublu, 44 WTA) şi Ana Bogdan (76 WTA) fac parte din lotul olimpic de tenis al României, anunţat, marţi, de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, alături de următorii 8 sportivi: Simona Halep (nr. 1 WTA), Mihaela Buzărnescu (24 WTA), Sorana Cîrstea (85 WTA), Alexandra Dulgheru (147 WTA), Irina Bara (158 WTA), Marius Copil (60 ATP), Horia Tecău (dublu, 27 ATP), Florin Mergea (dublu, 576 ATP).
Florin Mergea - Eu şi Tecău formăm una dintre cele mai bune echipe din lume
Jucătorul de tenis Florin Mergea a declarat, marţi, că emoţiile trăite la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost unice şi a precizat, în perspectiva ediţiei de la Tokyo din 2020, că el şi Tecău formează în continuare una dintre cele mai bune echipe de dublu din lume.
"Era momentul ca tenisul să intre în această familie. Am demonstrat în 2016 că avem o generaţie foarte frumoasă în tenis. Emoţiile pe care le-am trăit la Rio de Janeiro au fost unice. Au fost cele mai intense emoţii pe care le am trăit pe terenul de tenis, dar şi în afara lui. Să fiu inclus în acest lot olimpic este o onoare pentru mine, iar obiectivul meu în următoarea perioadă este să revin în vârful ierarhiei mondiale pentru a ajunge la Tokyo. Am fost foarte aproape de aur la Rio, dar la Tokyo vom avea o altă vârstă şi mai multă experienţă. În continuare eu cred că împreună cu Horia formăm una dintre cele mai bune echipe din lume la dublu", a afirmat el.
"Nu realizezi cât de mic eşti decât în momentul în care faci primul pas în centrul olimpic. Atunci realizezi cât de mare este evenimentul. Îţi dai seama cât de mic eşti tu, dar şi în acelaşi timp şi cât de multă forţă ai ca să aduci o bucurie imensă milioanelor de oameni care te privesc. E un sentiment total aparte, foarte greu de descris în cuvinte. Îmi doresc să retrăiesc acest sentiment peste doi ani", a adăugat jucătorul de dublu.
Florin Mergea îşi propune nu doar să participe, ci şi să câştige titlul olimpic la Tokyo. "Mai sunt doi ani până la Tokyo. Eu am fost accidentat, vin după operaţie la genunchi. Dar totul a decurs bine şi am revenit la antrenamente. Acum îmi doresc să revin şi la turnee. În perioada următoare calificarea la Tokyo reprezintă un obiectiv pentru mine. Vreau să îi ţin pe români din nou în picioare noaptea şi să facem împreună următorul pas, acela de a aduce o medalie de aur acasă", a precizat Mergea.
Jucătorul Florin Mergea (dublu, 576 ATP) face parte din lotul olimpic de tenis al României, anunţat, marţi, de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, alături de următorii 11 sportivi: Simona Halep (nr. 1 WTA), Mihaela Buzărnescu (24 WTA), Irina Begu (67 WTA), Ana Bogdan (76 WTA), Sorana Cîrstea (85 WTA), Monica Niculescu (100 WTA), Alexandra Dulgheru (147 WTA), Irina Bara (158 WTA), Raluca Olaru (dublu, 44 WTA), Marius Copil (60 ATP), Horia Tecău (dublu, 27 ATP).

Scrimă;
Ana Maria Popescu, vicecampioană mondială, desemnată cea mai bună scrimeră a anului 2018
Ana Maria Popescu, de la CSA Steaua Bucureşti, vicecampioană mondială la spadă feminin, a fost desemnată cea mai bună scrimeră a anului 2018 cu prilejul unei gale de premiere a celor mai buni sportivi organizată joi de către Federaţia Română de Scrimă la Solange Ballroom din Capitală.
Scrima românească a cucerit în anul 2018 un număr de 8 medalii, la marile competiţii, campionate europene şi mondiale de cadeţi, juniori, tineret şi seniori.
Ana Maria Popescu a cucerit medalia de argint la Mondialele de scrimă de la Wuxi (China), cea mai bună performanţă a sa în proba individuală a acestei competiţii, şi a ocupat locul 6 la Europenele de la Novi Sad (Serbia). Ana Maria Popescu este antrenată de Dan Podeanu.
Premierea laureatei anului a fost efectuată de ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei.

''Vreau să vă felicit pe toţi, pentru tot ceea ce faceţi. Stând aici, am văzut că într-adevăr România are un viitor atât de frumos prin premiile pe care le-aţi acordat azi tinerilor dumneavoastră sportivi. Plecând de aici, vă asigur că MTS este obligat să fie alături de dumneavoastră, de sportivii care fac lucruri minunate pentru România. Cred că astăzi, mai mult ca oricând la 100 de ani de România, este extrem de important să ne implicăm cu toţii. Este extrem de important ca dumneavoastră să vă implicaţi nu numai în sport, ci în tot ceea ce înseamnă România, pentru că avem nevoie de dumneavoastră. Numai dumneavoastră prin tot ceea ce faceţi, ne puteţi uni pe toţi. Vă mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce faceţi, mizaţi pe sprijinul nostru, iar noi la rândul nostru mizăm pe sprijinul dumneavoastră în a ne uni pe toţi, în a fi mai buni unii cu ceilalţi'', a declarat ministrul Bogdan Matei.
''Dragi colegi, azi ne bucurăm de ce am realizat în ultimul sezon, de mâine ne întoarcem la muncă. Dragi antrenori, trebuie să facem echipă împreună, pe dumneavoastră ne bazăm în continuare. Eu, anul acesta, am reuşit să câştig un nou pariu cu mine, asta datorită acelui om care îmi este alături de foarte mulţi ani, domnul Dan Podeanu. Imediat după ce am câştigat acest pariu mi-am propus să mai punem un pariu, să-l câştigăm şi pe acesta şi să ajungem la Tokyo şi acolo ce e scris o să se întâmple. Baftă în continuare, pentru că avem mult de muncă'', a spus campioana olimpică de la Rio de Janeiro.
La tineret (Under 23), performera anului este Maria Boldor (CSA Steaua), medaliată cu argint la CE 2018 de la Erevan (Armenia) în proba de floretă feminin individual, în timp ce la junioare cea mai bună sportivă a fost desemnată Alexandra Predescu, medaliată cu argint la CE 2018 de la Soci în proba individuală de spadă feminin şi vicecampioană mondială cu echipa la CM 2018 de la Verona.
Andrei Păştin (CS Dinamo), medaliat cu aur în proba individuală de sabie la CM 2018 de cadeţi de la Verona, a fost laureatul anului la categoria cadeţi.
În probele pe echipe, laureaţii anului la seniori sunt componenţii echipei masculină de sabie, Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea şi George Dragomir, locul IV la CE de la Novi Sad şi locul 9 la CM de la Wuxi.
La junioare, echipa de spadă fete, Bianca Benea, Alexandra Predescu, Denisa Barosan şi Zsuzsa Schlier, a cucerit medaliile de argint la CM de scrimă de la Verona.
La categoria cadeţi, echipa de fete spadă, Mihaela Leonte, Andrada Ghica, Talida Enache şi Claudia Durău, a cucerit bronzul la CE de la Soci, la fel ca echipa de floretă fete, Rebeca Cândescu, Emilia Corbu, Andreea Gheorghe şi Karina Vasile, şi echipa de sabie băieţi, compusă din Rareş Ailinca, Andrei Păştin, Elton Dincă, Alexandru Zmău.
La sabie feminin, cea mai bună sportivă este Bianca Pascu (CS Dinamo), locul 10 la CM de la Wuxi.
Laureaţii anului la antrenori, la categoria cadeţi, sunt Emil Oancea (sabie cadete), Petrică Ungureanu (spadă băieţi), Alin Ciuculescu (spadă fete), Mihai Predescu (floretă băieţi), Florin Gheorghe (floretă fete), în timp ce Rareş Dumitrescu, vicecampion olimpic la Londra, a primit un premiu special pentru că l-a dus la aur pe Andrei Păştin.
La juniori au fost premiaţi Adrian Badea Cârlescu (sabie masculin), Lehel Nagy (spadă masculin), Iulian Bratu (spadă feminin), Marius Gheorghe (floretă feminin), Virgil Sălişcan (floretă masculin).

Eliud Kipchoge şi Caterine Ibarguen, desemnaţi Atleţii anului 2018 în cadrul Galei IAAF
Kenyanul Eliud Kipchoge, recordmanul lumii la maraton, şi columbiana Caterine Ibarguen, campioana Ligii de Diamant la săritura în lungime şi triplusalt, au fost desemnaţi cei mai buni atleţi ai anului 2018, în cadrul Galei Federaţiei internaţionale (IAAF), care a avut loc marţi seara la Monte Carlo.
Kipchoge (34 ani), autorul unui timp fenomenal (2h 01min. 39sec.) cu ocazia maratonului de la Berlin, din luna septembrie, este al doilea atlet din Kenya care primeşte trofeul IAAF, după David Rudisha. Campionul olimpic en titre la maraton a fost preferat francezului Kevin Mayer, care a doborât la rândul său în acest an recordul mondial la decatlon, ceilalţi contracandidaţi fiind sprinterul american Christian Coleman, săritorul suedez cu prăjina Armand Duplantis şi qatarianul Abderrahman Samba, specialist în proba de 400 m garduri.
Caterine Ibarguen, în vârstă de 34 ani, s-a impus la rândul ei în faţa belgiencei Nafissatou Thiam, campioana europeană la heptatlon, a britanicei Dina Asher-Smith, triplă campioană continentală în acest an, la 100 m, 200 m şi 4x100m, a kenyencei Beatrice Chepkoech, deţinătoarea recordului mondial la 3.000 m obstacole, şi a sprinterei Shaune Miller-Uibe din Bahamas, neînvinsă în 15 competiţii.
Sportiva columbiană a câştigat opt finale pe parcursul acestui an, stabilind totodată cea mai bună performanţă a anului la triplusalt (14,96 m), probă în care a cucerit aurul olimpic la Rio-2016.
Câştigătorii premiilor rezervate celor mai buni atleţi ai anului au fost desemnaţi în urma votului fanilor (25%), al membrilor Consiliului IAAF (50%) şi al Familiei IAAF (25%). 

Gimnastică: Federaţia americană şi-a declarat falimentul pe fondul cazului Nassar
Federaţia americană de gimnastică s-a declarat în faliment, miercuri, pe fondul proceselor pe rol pe care le are şi a cererilor de despăgubire din partea a sute de victime ale abuzurilor sexuale din partea fostului medic al lotului naţional, Larry Nassar, informează AFP.
Plasându-se sub protecţia capitolului 11 din legea americană a falimentului, USA Gymnastics, care, de la începutul scandalului Nassar, în 2016, şi-a pierdut majoritatea sponsorilor, speră să-şi poată despăgubi victimele.
"Noi le datorăm victimelor o soluţie corespunzătoare şi totală la solicitările lor după actele oribile ale trecutului şi să le ajutăm să-şi revină", a explicat Kathryn Carson, membră în consiliul de administraţie al USA Gymnastics.
"Sportul nostru este mai sigur şi mai puternic graţie curajului acestor fete, iar această măsură este prima etapă în procesul de reconstrucţie a încrederii lor în noi", a adăugat Carson.
Federaţia americană de gimnastică este zguduită din temelii de mai multe luni din cauza scandalului generat de cazul Nassar, antrenând demisia preşedintelui acestui for, Steve Penny, precum şi a succesorilor săi Kerry Perry şi Mary Bono, ultima numită pe 12 octombrie în funcţia de directoare interimară.
Aly Raisman, triplă campioană olimpică, a criticat în repetate rânduri alegerea noii conducătoare interimare a Federaţiei de gimnastică, în persoana avocatei Mary Bono, considerând-o neinspirată.
Raisman, una dintre gimnastele abuzate sexual de medicul Larry Nassar, a postat pe Twitter un mesaj în care susţinea că Mary Bono, fost parlamentar, a lucrat pentru o firmă de avocatură care a fost angajată de USA Gymnastics când s-a declanşat scandalul din cazul Nassar.
Recent, două foste componente ale echipei de gimnastică artistică a Statelor Unite au intentat un proces civil împotriva Federaţiei americane (USA Gymnastics) şi a Comitetului olimpic american (USOC), pentru că nu au prevenit abuzurile sexuale ale medicului Larry Nassar împotriva tinerelor sportive.
Tasha Schwikert (33 ani), medaliată cu bronz la JO 2000 de la Sydney, şi sora ei Jordan (32 ani) s-au declarat şi ele victime ale lui Nassar.
Forurile sportive americane sunt acuzate că, în mod intenţionat, au refuzat să notifice, să avertizeze şi să pună în aplicare măsuri adecvate pentru protejarea tinerelor sportive aflate sub supravegherea lor.
Cazul Nassar, cel mai grav din istoria sportului american, s-a soldat de la începutul anului cu condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului medic al echipei de gimnastică feminină a SUA, pentru că a agresat timp de două decenii cel puţin 265 de victime, între care aproape 160 de gimnaste, sub acoperirea tratamentelor medicale.

AGERPRES

 

...