1116 - 18 februarie 2019 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


 

VEDETE

Filmul românesc "Cadoul de Crăciun'', recompensat cu marele premiu la Festivalul internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand
Filmul "Cadoul de Crăciun'' al regizorului român Bogdan Mureşanu a câştigat sâmbătă seara marele premiu al competiţiei internaţionale a celei de-a 41-a ediţii a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), au anunţat organizatorii.
Juriul, din care au făcut parte în special regizorii Steve Hawley (Marea Britanie), Caroline Monnet (Canada) sau Nadav Lapid (Israel), a ales drept câştigător acest film de 20 de minute a cărui acţiune se derulează timp de câteva zile după o represiune sângeroasă întreprinsă de regimul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu în Timişoara.
Pelicula pune în scenă un tată de familie care realizează faptul că fiul său a scris, într-o scrisoare către Moş Crăciun, că tatăl său dorea moartea lui Ceauşescu, relatează tv5monde.com.
Premiul special al juriului internaţional a fost acordat filmului grec ''Leoforos Patision'', regizat de Thanasis Neofotistos, în care o actriţă încearcă să împace meseria şi rolul său de mamă, la telefon, în timp ce merge la o audiţie importantă.

În categoria naţională, marele premiu a fost câştigat pentru a doua oară de un film de animaţie, o coproducţie belgiano-francezo-olandeză. ''Ce Magnifique Gâteau!'' (Acest tort frumos!) spune povestea a cinci personaje din Africa colonială la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Marele premiu al competiţiei Labo a fost câştigat de documentarul experimental francez ''Last Year When the Train Passed by'' (Anul trecut când a trecut trenul), semnat de Pang-Chuan Huang, care câştigă acest premiu pentru al doilea an consecutiv.
La rândul său, publicul a recompensat "Skin", al americanului Guy Nattiv, în competiţia internaţională, filmul francez "Nefta Football Club'', de Yves Piat, la categoria naţională, şi ficţiunea americană "The Passage'', de Kitao Sakurai, în competiţia Labo.
Dintre cele 9.300 de filme primite anul acesta, 163 au fost în competiţie pentru acest festival organizat în perioada 1 - 9 februarie.
Anul viitor festivalul va avea loc între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Grammy 2019 - Kasey Musgraves şi Childish Gambino, marii învingători ai galei
Cântăreaţa country Kacey Musgraves şi rapperul Childish Gambino au câştigat fiecare patru trofee şi au fost marii învingători la de-a 61-a gală de decernare a premiilor Grammy, organizată duminică seară la Los Angeles, unde cântăreţele Lady Gaga şi Brandi Carlile au fost recompensate cu câte trei trofee, informează site-ul publicaţiei americane The Hollywood Reporter.
Gala a început cu un moment insolit, marcat de prezenţa pe scenă a unei foste prime doamne a Statelor Unite, Michelle Obama. Soţia fostului preşedinte american Barack Obama, însoţită de Alicia Keys, Jennifer Lopez, Lady Gaga şi Jada Pinkett Smith, a susţinut un discurs emoţionant, în care a vorbit despre meritele pe care muzica le are în promovarea diversităţii.
Kasey Musgrave a obţinut principalul premiu la această ceremonie, impunându-se la categoria "albumul anului" cu materialul discografic "Golden Hour". Artista americană a triumfat la alte trei categorii: "cel mai bun album country", "cel mai bun cântec country" ("Space Cowboy") şi "cea mai bună interpretare solo country" ("Butterflies").
Childish Gambino, pseudonimul muzical al actorului Donald Glover, a câştigat tot patru premii, inclusiv pentru "cântecul anului" şi "înregistrarea anului" - două dintre cele patru categorii majore -, cu piesa "This Is America".
Dua Lipa a fost desemnată cel mai bun artist debutant, Cardi B a triumfat la categoria "cel mai bun album rap" cu materialul discografic "Invasion of Privacy", iar Drake a obţinut premiul Grammy pentru cel mai bun cântec rap cu single-ul "God's Plan".
Lady Gaga a câştigat trei premii la gala de duminică seară, impunându-se la categoriile "cea mai bună interpretare pop solo" cu single-ul "Joanne (Where Do You Think You're Goin'?"), "cel mai bun cântec compus pentru media vizuale" cu piesa "Shallow" şi "cea mai bună interpretare pop în duet/grup" pentru acelaşi cântec, interpretat alături de Bradley Cooper şi extras de pe coloana sonoră a filmului "A Star Is Born".
Cântăreaţa Brandi Carlile a câştigat tot trei premii: cea mai bună interpretare roots american ("The Joke"), "cel mai bun cântec roots american" ("The Joke") şi "cel mai bun album americana" ("By The Way, I Forgive You").
În prima parte a galei, Ariana Grande a câştigat primul ei premiu Grammy din carieră, după ce s-a impus la categoria "cel mai bun album pop vocal" cu materialul discografic "Sweetener".
Greta Van Fleet s-a impus la categoria "cel mai bun album rock" cu discul "From The Fires", iar Chris Cornell a fost recompensat postum cu premiul pentru "cea mai bună interpretare rock" ("When Bad Does Good").
Transmisiunea televizată a galei Grammy 2019 a inclus şi un tribut muzical adus cântăreţei country Dolly Parton, la care au participat Miley Cyrus, Katy Perry, Kacey Musgraves, Maren Morris şi Little Big Town.
De asemenea, în cadrul galei a susţinut un microrecital şi legendara Diana Ross, care va împlini în curând vârsta de 75 de ani.
Jennifer Lopez a adus la rândul ei un tribut casei de discuri Motown, interpretând cu multă energie pe scenă un potpuriu inspirat din piese celebre lansate de-a lungul timpului de renumita companie americană.
Prezentăm mai jos lista principalilor câştigători la cea de-a 61-a gală de decernare a premiilor Grammy.
Albumul anului: "Golden Hour" - Kacey Musgraves
Înregistrarea anului: "This Is America" - Childish Gambino
Cântecul anului: "This Is America" - Childish Gambino
Cel mai bun artist debutant: Dua Lipa
POP:
Cea mai bună interpretare pop duo/grup: "Shallow" - Lady Gaga & Bradley Cooper
Cel mai bun album pop: "Sweetener" - Ariana Grande
Cea mai bună interpretare pop solo: "Joanne" - Lady Gaga
DANCE/ELECTRONIC:
Cea mai bună înregistrare dance: "Electricity" - Dua Lipa & Silk City featuring Diplo & Mark Ronson
Cel mai bun album Dance/Electronic: "Woman Worldwide" – Justice
ROCK
Cea mai bună piesă rock: "Masseduction" - St. Vincent (Jack Antonoff & Annie Clark - compozitori)
Cea mai bună interpretare rock: "When Bad Does Good" - Chris Cornell
Cea mai bună interpretare metal: "Electric Messiah" - High On Fire
Cel mai bun album rock: "From The Fires" - Greta Van Fleet
ALTERNATIVE:
Cel mai bun album alternativ: "Colors" – Beck
R&B:
Cel mai bun album contemporan urban: "Everything Is Love" - The Carters
Cea mai bună interpretare R&B: "Best Part" - H.E.R. Featuring Daniel Caesar
Cea mai bună piesă R&B: "Boo'd Up" - Ella Mai (Larrance Dopson, Joelle James, Ella Mai & Dijon McFarlane - compozitori)
Cel mai bun album R&B: "H.E.R." - H.E.R.
RAP:
Cel mai bun album rap: "Invasion of Privacy" - Cardi B
Cea mai bună interpretare rap: "King's Dead" (Kendrick Lamar) şi "Bubblin" (Anderson .Paak)
Cea mai bună interpretare rap/cântec: "This Is America" - Childish Gambino
Cea mai bună piesă rap: "God's Plan" – Drake
COUNTRY:
Cea mai bună interpretare country solo: "Butterflies" - Kacey Musgraves
Cea mai bună interpretare a unui duo/grup country: "Tequila" - Dan + Shay
Cea mai bună piesă country: "Space Cowboy" - Kasey Musgraves

Cel mai bun album country: "Golden Hour" - Kasey Musgraves. 
Cea de-a 61-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, a avut loc la Staples Center din Los Angeles. Prezentatoarea principală a galei a fost cântăreaţa americană Alicia Keys

Grammy 2019 - Michelle Obama, invitat surpriză pe scena galei
Michelle Obama a avut o apariţie surpriză pe scena galei Grammy Awards, duminică seară, la Los Angeles, unde fosta primă doamnă a Statelor Unite a lăudat meritele pe care muzica le are în promovarea diversităţii, un subiect încă "fierbinte" în Statele Unite şi în cadrul industriei muzicale, informează AFP.
"Muzica m-a ajutat întotdeauna să îmi spun povestea. Şi ştiu că acelaşi lucru se întâmplă pentru fiecare dintre cei care se află aici în această seară. Indiferent dacă ne place să ascultăm country, rap sau rock, muzica ne ajută să împărtăşim cu ceilalţi demnitatea noastră şi grijile noastre, speranţele şi bucuriile noastre", a declarat Michelle Obama, prezentă pe scenă alături de Jennifer Lopez, Lady Gaga şi Jada Pinkett Smith.
"Muzica ne permite să ne auzim unii pe alţii (...) Muzica ne arată că toate aceste lucruri sunt importante, fiecare poveste şi fiecare voce, fiecare notă în cadrul fiecărui cântec", a adăugat soţia fostului preşedinte american Barack Obama.

"Muzica a fost mereu singurul spaţiu în care puteam să mă simt complet liberă", a declarat la rândul ei cântăreaţa şi actriţa Jennifer Lopez. "Ea îmi reaminteşte de unde provin, dar îmi aminteşte şi de toate acele locuri în care pot să călătoresc", a adăugat ea.
Jada Pinkett Smith a spus: "Fiecare voce pe care o auzim merită să fie onorată şi respectată".
Organizatorii galelor Grammy Awards au fost acuzaţi cu regularitate că nu promovează suficient femeile şi minorităţile în palmaresurile acestor ceremonii.
În mai 2018, preşedintele The Recording Academy, instituţia care decernează premiile Grammy, a declanşat controverse aprinse după ce le-a îndemnat pe femeile din industria muzicală "să treacă la o viteză superioară" dacă doresc să fie mai bine reprezentate în listele cu artişti nominalizaţi şi premiaţi.
În urma scandalului, Neil Portnow a anunţat că îşi va părăsi atribuţiile din cadrul The Recording Academy la finalul mandatului său, care se va încheia în iulie 2019.

Cea de-a 61-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, are loc la ora transmiterii acestor informaţii la Staples Center din Los Angeles. Prezentatoarea principală a galei este cântăreaţa americană Alicia Keys. 

Grandmaster Flash, unul dintre pionierii muzicii hip-hop, recompensat cu Polar Music Prize
Grandmaster Flash, unul dintre pionierii muzicii rap americane, a devenit miercuri primul artist hip-hop recompensat cu Polar Music Prize, supranumit Nobelul muzicii, potrivit AFP.
Pe lista premiaţilor de anul acesta s-au mai numărat violonista germană Anne-Sophie Mutter şi fundaţia americană Playing for Change. Fiecare laureat va primi câte un milion de coroane sudeze (95.700 de euro, 108.000 de dolari) în cadrul unei gale prevăzute a se desfăşura la 11 iunie la Stockholm, în prezenţa regelui suedez Carl al XVI-lea Gustaf.
Grandmaster Flash, pe numele său adevărat Joseph Saddler, are în prezent 60 de ani şi a format în anii '70, împreună cu alţi cinci rapperi, în cartierul Bronx din New York, o trupă considerată pionieră a muzicii hip-hop.
Piesa ''The Message'', lansată în 1982, ocupă cea de-a 51-a poziţie în clasamentul celor mai bune 500 melodii din istorie stabilit de revista de specialitate Rolling Stone.
Melodia invocă fără concesii, pentru prima dată în istoria muzicii rap, condiţiile dure de viaţă din ghetto-urile newyorkeze de la începutul anilor '80, într-o epocă în care hip-hop-ul era doar muzică de petrecere.
"Grandmaster Flash este un expert şi un virtuoz care a demonstrat că platanele şi pupitrul de mixaj pot servi şi drept instrumente muzicale", a menţionat juriul. "'Adventures of the Wheels of Steel' (prima melodie care foloseşte, în 1981, tehnica ''scratch'', n. red) a schimbat evoluţia acestui gen popular de muzică''.
Grandmaster Flash and the Furious Five a fost, în 2007, prima trupă rap introdusă în galeria Rock'n Roll Hall of Fame.
Premiul Polar Music Prize este ''o onoare întrucât, foarte des, în cultura noastră activitatea de DJ este neglijată'', a declarat Grandmaster Flash într-un comunicat.
În acelaşi timp, Playing for Change a fost premiată pentru activitatea sa în domeniul educaţiei muzicale şi artistice a copiilor defavorizaţi din diverse locuri din lume.
Prin înfiinţarea a 15 şcoli de muzică sau de programe de educaţie muzicală, organizaţia a ''creat un impact asupra unui număr de peste 15.000 de copii şi a comunităţilor din care aceştia fac parte'', a subliniat juriul. Playing For Change ''demonstrează felul în care muzica poate fi sursă de inspiraţie, poate construi conexiuni între oameni, crea schimbare pozitivă sau condiţii de pace''.
Anne-Sophie Mutter, laureată de patru ori a premiilor Grammy, a fost de asemenea recompensată în cadrul Polar Music Prize. "De mai bine de 40 de ani, violonista germană a fermecat publicul din lumea întreagă prin virtuozitatea şi claritatea sa impresionantă", a argumentat juriul.
"Cu vioara sa Stradivarius sub bărbie, Anne-Sophie Mutter nu se mulţumeşte să fie o muziciană pasionată care işi asumă riscuri, ci este şi o povestitoare''. Muziciana se ocupă, de asemenea, de două organizaţii de susţinere a tinerilor muzicieni.

Creat în 1989 de regretatul Stig Anderson, managerul trupei suedeze ABBA, Polar Music Prize desemnează în fiecare an doi sau trei laureaţi.
Premiul are ca obiectiv "depăşirea frontierelor muzicale reunind artişti din diferite zone artistice". Anul trecut, laureaţii au fost Institutul naţional afgan de muzică (Anim) şi trupa heavy metal americană Metallica. Pe lista premiaţilor s-au mai numărat, de-a lungul anilor, Sting şi Wayne Shorter, Bob Dylan şi Isaac Stern, Renée Fleming şi Pink Floyd, Pierre Boulez şi Joni Mitchell

BAFTA 2019: Lungmetrajul ''Roma'', produs de Netflix, a fost desemnat cel mai bun film
Premiile BAFTA sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de membrii Academiei britanice de artă a filmului şi televiziunii (British Academy of Film and Television Arts).
Pentru o singură categorie dintre cele 24 competiţionale - Rising Star -, câştigătorul este desemnat prin votul publicului.
Două premii speciale sunt atribuite de organizatorii galei - BAFTA Fellowship şi Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic.

Gala BAFTA 2019 a avut loc duminică seară la Royal Albert Hall din Londra.
Cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor BAFTA a fost prezentată pentru al doilea an consecutiv de actriţa de comedie Joanna Lumley.
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 24 de categorii de premii care au fost decernate la gala BAFTA 2019.
Cel mai bun film - "Roma"
Cel mai bun film britanic - "The Favourite"
Cel mai bun regizor - Alfonso Cuaron ("Roma")
Cel mai bun actor în rol principal - Rami Malek ("Bohemian Rhapsody")

Cea mai bună actriţă în rol principal - Olivia Colman ("The Favourite")
Cel mai bun actor în rol secundar - Mahershala Ali ("Green Book")
Cea mai bună actriţă în rol secundar - Rachel Weisz ("The Favourite")
Cel mai bun scenariu original - "The Favourite" (Deborah Davis, Tony McNamara)
Cel mai bun scenariu adaptat - " BlacKkKlansman" (Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott)

Cel mai bun film străin - "Roma" (Alfonso Cuaron, Gabriela Rodriguez)
Cel mai bun documentar - "Free Solo"
Cel mai bun lungmetraj animat - "Spider-Man: Into the Spider-Verse"
Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic - "Beast" (Michael Pearce - regizor, scenarist; Lauren Dark - producător)
Cea mai bună coloană sonoră - "A Star Is Born" (Bradley Cooper, Lady Gaga, Lukas Nelson)
Cea mai bună imagine - "Roma", (Alfonso Cuaron)
Cel mai bun montaj - "Vice" (Hank Corwin)
Cea mai bună scenografie - "The Favourite" (Fiona Crombie, Alice Felton)
Cel mai bun design de costume - "The Favourite" (Sandy Powell)
Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri- "The Favourite" (Nadia Stacey)
Cel mai bun sunet - "Bohemian Rhapsody" (John Casali, Tim Cavagin, Nina Hartstone, Paul Massey, John Warhurst)
Cele mai bune efecte vizuale - "Black Panther" (Geoffrey Baumann, Jesse James Chisholm, Craig Hammack, Dan Sudick)
Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie - "Roughhouse" (onathan Hodgson, Richard Van Den Boom)
Cel mai bun scurtmetraj britanic - "73 Cows" (Alex Lockwood)
Rising Star Award (trofeu votat de public) - Letitia Wright
BAFTA Fellowship - Thelma Schoonmaker
Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic - Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, cofondatori ai Number 9 Films. 

Ducele şi ducesa de Cambridge, ovaţionaţi pe covorul roşu la gala BAFTA 2019
Ducele şi ducesa de Cambridge au fost ovaţionaţi de o mulţime numeroasă de admiratori în momentul în care au păşit duminică seară pe covorul roşu desfăşurat în faţa sălii de spectacole Royal Albert Hall din Londra, unde are loc cea de-a 72-a ediţie a galei de decernare a premiilor BAFTA, relatează Press Association.
Catherine, soţia prinţului William al Marii Britanii, poartă la acest eveniment o rochie albă cu un singur umăr şi cu un imprimeu floral, creată de casa Alexander McQueen, iar ducele de Cambridge poartă un costum negru.
Prinţul William, care este preşedintele BAFTA, va înmâna în cadrul ceremoniei cel mai prestigios trofeu atribuit de BAFTA, intitulat Fellowship, editorului de film Thelma Schoonmaker.
Numeroşi admiratori, reuniţi în faţa Royal Albert Hall din Londra, au început să îi ovaţioneze pe prinţul William şi soţia lui în momentul în care aceştia au păşit pe covorul roşu, ieşind din limuzina care i-a adus de la Kensington Palace.
Cuplul princiar britanic a fost întâmpinat la intrarea din renumita sală de spectacole din capitala Marii Britanii de Craig Hassall, directorul executiv al Royal Albert Hall.
Artiştii deja prezenţi s-au ridicat în picioare în clipa în care cuplul princiar a păşit în sala de spectacole. Gala va fi prezentată pentru al doilea an consecutiv de actriţa Joanna Lumley.
Ducele de Cambridge este preşedintele BAFTA din anul 2010.

Cuplul princiar britanic a asistat în ultimii ani la mai multe ediţii ale galelor BAFTA. 

Săptămâna modei de la New York - Şampanie, Paris Hilton şi muzică rap la parada lui Philipp Plein
Creatorul de modă german Philipp Plein nu i-a dezamăgit luni pe adepţii tendinţei bling-bling care a devenit o tradiţie la prezentările sale din cadrul Săptămânii modei de la New York, unde invitaţii au fost trataţi cu şampanie şi caviar şi s-au bucurat de prezenţa lui Paris Hilton, relatează AFP.
Designerul născut la Munchen a ignorat anul acesta marile spaţii neprimitoare optând pentru un restaurant din centrul Manhattan-ului, The Grill. De la debuturile sale în urmă cu zece ani, Philipp Plein face senzaţie cu prezentările sale pentru care nu face economie de bani.
Invitaţii săi, aproape 200 de persoane, au fost trataţi cu şampanie la discreţie şi stridii la acest cocktail improvizat pentru a putea asista la parada modei.
Au fost două prezentări de modă, prima pentru marca Billionaire, creată de fostul patron de Formula 1 Flavio Briatore, şi a doua după un miniconcert de muzică soul, pentru marca Philipp Plein.
Pentru propria marcă, designerul german a păstrat liniile directoare ale unei mode glamour, cu pietre brodate, pufoiace galbene ample, şorturi mini din piele sau costume cu imprimeuri militare.
Deşi este un obişnuit al marilor show-uri, Philipp Plein rămâne un nume puţin cunoscut printre marii creatori de modă prezenţi la Fashion Week de la New York şi preferă să evolueze în stilul său aparte. El vrea ca spectacolele să marcheze diferenţa şi să uimească o lume întreagă.
Luni, manechinele sale au defilat pe muzică electronică şi rock, mai ales pe melodia 'Cocaine' a lui Eric Clapton, sub privirile starletei Paris Hilton şi actorului Mickey Rourke, în timp ce o dronă a survolat sala.
Potrivit ziarului New York Post, unul dintre prietenii lui Kanye West l-ar fi amăgit pe Philipp Plein să-i dea 900.000 de dolari cu promisiunea că celebrul rapper va veni la parada sa. Prietenul a dezminţit clar aceste acuzaţii.
Seara s-a încheiat cu un concert rapid al starului muzicii rap Lil Pump, care a făcut parte din defilare.

Katy Perry şi Orlando Bloom s-au logodit de Valentine's Day
Cântăreaţa Katy Perry a confirmat vineri că s-a logodit cu actorul Orlando Bloom de Valentine's Day, după o relaţie de trei ani, relatează Mail Online şi Press Association.
Cântăreaţa de 34 de ani şi actorul de 42 de ani au postat aceeaşi fotografie pe Instagram, pe degetul lui Perry putându-se vedea un inel mare cu pietre albe şi roz, iar pe fundal o cameră plină de baloane roşii în formă de inimă.
Mama lui Katy, Mary Hudson, a confirmat informaţia pe Facebook, postând imagini ale propunerii emoţionante alături de mesajul: "uitaţi cine s-a logodit aseară".
Katy Perry şi Orlando se află într-o relaţie din ianuarie 2016, însă au discutat rareori în public despre legătura lor.
Cântăreaţa americană a mai fost căsătorită cu comediantul britanic Russell Brand, reluând legătura cu acesta în octombrie 2010, însă s-au despărţit 14 luni mai târziu.
Orlando Bloom, care a fost căsătorit cu supermodelul Miranda Kerr în perioada 2010-2013 şi cu care are un băieţel de 8 ani, a devenit extrem de cunoscut pentru rolul din trilogia "Lord of the Rings" şi cel din seria "Pirates of the Caribbean".

George Clooney revine în televiziune după 20 de ani, cu un serial inspirat din romanul ''Catch-22''
George Clooney, care revine, după 20 de ani, într-o producţie de televiziune cu o ecranizare a romanului clasic ''Catch-22'', a declarat luni că serialul, produs de Hulu şi plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, îşi propune să spună o poveste atemporală despre "nebunia" războiului, potrivit Reuters.
La proiecţia în avanpremieră pentru presă, Clooney a spus că iniţial nu a dorit să se implice în adaptarea romanului din 1961 al lui Joseph Heller, despre un soldat dintr-o bază a armatei americane care se luptă cu birocraţia militară.
"Este un roman îndrăgit", a pus Clooney, producătorul executiv al serialului şi regizorul a două dintre episoade, la un eveniment organizat de Television Critics Association. "Nu vreau să stric acest lucru".
Actorul a mărturisit că a fost atras de proiect deoarece ''scenariştii au făcut o treabă minunată în transpunerea personajelor'' în serialul de şase episoade, care va avea premiera la 17 mai în reţeaua de televiziune Hulu.
Pelicula va permite dezvoltarea poveştii imaginate de Heller, care, potrivit lui Clooney, a fost scrisă pentru "a ironiza funcţionarismul şi birocraţia războiului precum şi ridicolul acestuia".
"Cred că este încă valabil", a adăugat actorul. "Cu toţii ne petrecem zilele şi nopţile stresându-ne din cauza unor astfel de situaţii. Povestea redă nebunia situaţiei".
''Catch-22'' spune povestea lui Yossarian, un pilot american nemulţumit că armata măreşte numărul misiunilor la care trebuie să participe pentru a putea fi lăsat la vatră. Pentru a evita executarea ordinelor, Yossarian încearcă să se prefacă nebun, dar singura modalitate de a-şi convinge superiorii este să le arate că doreşte participarea la şi mai multe misiuni periculoase, ceea ce creează atmosfera de absurd a romanului.
Cartea a fost adaptată pentru marele ecran în 1970, în regia lui Mike Nichols, cu Alan Arkin în rolul lui Yossarian.
"Cu toţii ne trezim în fiecare dimineaţă într-o stare de anxietate globală, iar romanul este o frumoasă sublimare a acestui lucru, o sublimare profetică", a spus coscenaristul Luke Davies.
Christopher Abbott joacă rolul lui Yossarian, iar Kyle Chandler îl interpretează pe superiorul acestuia, colonelul Cathcart. Iniţial, Clooney intenţiona să-l joace pe Cathcart, dar, în cele din urmă, a preluat rolul comandantului Scheisskopf.
Cea mai recentă apariţie a lui Clooney (57 de ani) într-o producţie de televiziune datează de acum 20 de ani, în rolul medicului Doug Ross din popularul serial pe teme medicale ''ER''. Actorul a avut apoi o carieră de succes cu filme precum ''Ocean's Eleven'', ''Gravity'' şi ''Up in the Air''.
Clooney a declarat că este bucuros de reîntoarcerea la televiziune. "Nu contează mediul", a spus Clooney. "Contează doar calitatea muncii şi lucrurile pe care reuşim să le realizăm''.

Ana de Armas va juca alături de Penélope Cruz şi Gael García Bernal în filmul ''Wasp Network''
Actriţa cubaneză Ana de Armas va juca în ''Wasp Network'', un film al regizorului francez Olivier Assayas cu o distribuţie foarte ''latino'', în care se remarcă actriţa spaniolă Penélope Cruz şi actorul mexican Gael García Bernal, potrivit site-ului de specialitate Deadline, citat marţi de EFE.
Ana de Armas va completa o distribuţie remarcabilă din care mai fac parte starul chilian Pedro Pascal şi cel brazilian Wagner Moura, ambii cunoscuţi din serialul ''Narcos'', sau actorul venezuelean Edgar Ramírez.
''Wasp Network'', o adaptare a cărţii ''Os Últimos Soldados da Guerra Fria'' (''The Last Soldiers of the Cold War'') a scriitorului brazilian Fernando Morais, prezintă povestea unui grup de spioni cubanezi infiltraţi în SUA în anii 90.
Filmografia regizorului francez Olivier Assayas include titluri ca ''Sils Maria'' (2014) sau ''Personal Shopper'' (2016).
La rândul său, Ana de Armas şi-a deschis drumul la Hollywood cu filme precum ''Knock Knock'' (2015), ''Hands of Stone'' sau ''War Dogs'' (ambele din 2016).
Totuşi, marea ei oportunitate pentru a se lansa definitiv a fost filmul ''Blade Runner 2049'' (2017), continuarea clasicului film de science fiction al lui Ridley Scott, unde sub îndrumarea regizorului Denis Villeneuve, a împărţit scena cu reputaţii actori Harrison Ford şi Ryan Gosling.
Pe actriţa de origine cubaneză o vom vedea curând în thrillerul ''The Informer'', care îi are ca protagonişti pe Rosamund Pike şi Clive Owen. 

Cântăreţul Ryan Adams neagă acuzaţiile de abuz emoţional formulate de fosta soţie, Mandy Moore, şi de o adolescentă
Cântăreţul american Ryan Adams a negat acuzaţiile de abuz emoţional şi hărţuire, făcute publice miercuri de mai multe femei, printre care fosta soţie, cântăreaţa şi actriţa Mandy Moore, şi o adolescentă în vârstă de 15 ani, potrivit DPA.
Şapte femei au dezvăluit pentru New York Times că Adams "căuta oportunităţi profesionale, iar, în acelaşi timp, vâna femei pentru a întreţine relaţii sexuale". Potrivit publicaţiei, care a obţinut confirmări de la membri de familie şi prieteni, Adams "supunea femeile la abuz emoţional şi verbal, le hărţuia în mesaje sau pe reţelele de socializare".
"Nu sunt perfect şi am făcut multe greşeli. Celor pe care i-am rănit, fără intenţie, le cer iertare din tot sufletul şi fără rezerve", a răspuns Adams pe Twitter.
The Times a relatat că a văzut peste 3.000 de mesaje telefonice, printre care şi câteva de natură sexuală, pe care Adams le-a schimbat, timp de nou luni, în 2014, cu o fată în vârstă de 15-16 ani. Adolescenta a dezvăluit că a participat şi la un apel video în care Adams era dezbrăcat.
Adams a declarat pentru publicaţie că nu îşi aminteşte schimbul de mesaje, afirmaţie pe care a susţinut-o şi online.
"Imaginea pe care acest articol o prezintă este deranjant de inexactă. Unele dintre detalii sunt denaturate, altele sunt exagerate, altele sunt de-a dreptul false. Nu aş interacţiona inadecvat cu cineva despre care aş crede că este minor. Punct.", a scris pe Twitter cântăreţul de 44 de ani.
Fosta soţie, Moore, care a divorţat de cântăreţ în 2016, spune că Adams era abuziv emoţional. "Comportamentul său autoritar mi-a blocat posibilitatea de a-mi face noi conexiuni în industrie într-o perioadă crucială, care mi-ar fi putu aduce câştiguri, pe când aveam 25-30 de ani", a spus aceasta pentru Times.
Adams a scris ulterior pe Twitter că faptul că "unele persoane cred că le-am rănit mă întristează foarte tare. Sunt hotărât să depun efort pentru a fi o persoană mai bună. Doresc tuturor compasiune, înţelegere şi vindecare.''
Adams a ajuns celebru odată cu lansarea albumului ''Gold'', în 2001, iar hit-ul său ''New York, New York'' a devenit imnul neoficial al oraşului după atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Justin Bieber face tratament împotriva depresiei (revista People)
Vedeta pop Justin Bieber face un tratament împotriva depresiei, potrivit revistei People, care a precizat joi că soţia sa, Hailey Baldwin, cu care s-a căsătorit civil în mare secret anul trecut, ar putea amâna cununia religioasă pe care o plănuiesc, relatează EFE.
O sursă apropiată publicaţiei subliniază că Bieber "pare copleşit şi obosit", asigurând că Hailey îl susţine. "Cei din jurul său îl ajută şi se află sub tratament. Este convins în curând se va simţi mai bine", a precizat sursa.
Artistul în vârstă de 24 de ani, care devenit un idol pe plan internaţional, a admis în repetate rânduri că a luptat cu probleme de depresie.
După ce s-a logodit în iulie 2018, în Bahamas, Bieber s-a căsătorit civil cu Hailey Baldwin, în vârstă de 22 de ani, la New York, în septembrie anul trecut.
"Justin este bine. Este concentrat şi dispus să primească ajutor. Hailey este foarte înţelegătoare. Justin este conştient că Hailey vrea să-l ajute. S-ar simţi pierdut fără ea şi îi este foarte recunoscător. Cei doi vor să aibă o căsnicie fericită", a declarat o altă sursă revistei People.
Publicaţia a asigurat că cei doi tineri plănuiesc o cununie religioasă cu rude şi prieteni ca invitaţi, dar a precizat că, înainte de toate, prioritară este sănătatea lui Justin.

top

LIFE INEDIT

Un actor din filmul ''Roma'' a obţinut viza pentru SUA, după trei respingeri, şi va participa la Oscaruri
Jorge Antonio Guerrero Martinez, unul dintre actorii din distribuţia filmului mexican ''Roma'', a obţinut, în cele din urmă, viza pentru Statele Unite şi va putea participa la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, informează vineri DPA.
Actorul mexican, care interpretează rolul combatantului visător Fermin în pelicula nominalizată la Oscar şi regizată de Alfonso Cuaron, a declarat luna trecută că i s-a refuzat viza pentru SUA de trei ori, ceea ce l-a împiedicat să mai participe la proiecţii de filme şi la alte evenimente din industria cinematografică.
Platforma de streaming Netflix, distribuitorul peliculei ''Roma'', a reuşit obţinerea unei vize non-imigrare în urma colaborării cu ambasada SUA din Mexic, a confirmat The Times.
Guerrero are, de asemenea, biletul de participare la cea de-a 91-a ediţie a galei premiilor Oscar, care va avea loc la Dolby Theatre, în Hollywood, în data de 24 februarie, unde se va alătura regizorului Cuaron şi colegei sale din distribuţie, Yalitza Aparicio, care interpretează rolul iubitei lui Fermin. Aparicio este, la rândul său, nominalizată la categoria ''cea mai bună actriţă în rol principal''.
"Sunt foarte fericit. Sper ca Yalitza să câştige Oscarul şi spun asta din toată inima", a declarat Martinez pentru site-ul mexican Quien. "Ar fi nemaipomenit! Mă gândesc din ce în ce mai mult la asta!"
"Roma" a primit zece nominalizări la premiile Oscar şi este prima peliculă produsă de Netflix care obţine o nominalizare la categoria ''cel mai bun film'', platforma de streaming devenind astfel o forţă de necontestat în industria cinematografică.

Trandafirii din Ecuador, vedetele sărbătorii Sfântul Valentin 2019
Trandafirii din Ecuador se pregătesc pentru cel mai important eveniment al lor din acest an, sărbătoarea Sfântul Valentin (Ziua Îndrăgostiţilor), pe durata căreia unele dintre aceste flori, simbol al romantismului, devin tendinţa ce marchează norma, iar altele cad în uitare, informează AFP marţi.
Cu lujeri lungi, ce pot să atingă înălţimi de 90 de centimetri, şi abordând corole cu petale bogate şi colorate, dar şi frunze de un verde strălucitor, trandafirii ecuadorieni sunt consideraţi cei mai frumoşi din lume.
Însă pe piaţa foarte concurenţială a florilor, unde Ecuadorul este al treilea exportator de pe planetă, după Olanda şi Columbia, este indispensabil să fii în pas cu vremurile.
Trandafirul "este un produs care se administrează la fel ca moda, care evoluează în funcţie de căutările clienţilor", a explicat pentru AFP Socorro Martinez, administratorul din Ecuador al Dummen Orange, o companie olandeză dedicată obţinerii unor noi varietăţi florale.
În pepinierele sale, aflate la Cayambe, la nord de Quito, înfloresc în fiecare an 15 varietăţi inedite, alese dintr-o mie de sortimente create în laborator.
Varietăţile "Deep Purple" şi "Red Paris" sunt considerate veritabile vedete. Nuanţa purpurie afişată de "Deep Purple" şi roşul intens al lui "Red Paris" au câştigat de multă vreme inimile europenilor.
Aproximativ 17.000 de tone de trandafiri cultivaţi în Ecuador au fost expediate în acest an spre pieţele principale de desfacere, precum Statele Unite, Canada, Rusia, Franţa şi Olanda, potrivit Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor (Expoflores).
De cinci ani, trandafirii ecuadorieni sunt apreciaţi şi în China, unde, cu petale în diverse nuanţe, inclusiv în culorile curcubeului, au făcut senzaţie în rândul publicului larg.
Această ţară andină, care produce şi alte tipuri de flori, a atins un record în 2013, când a vândut de Sfântul Valentin aproximativ 15.600 de tone de trandafiri. Ecuadorul speră să doboare acel record în 2019.
Însă Alejandro Martinez, preşedintele Expoflores, nu este chiar atât de optimist în privinţa profiturilor. Vânzările din 2018 au totalizat 811 milioane de dolari, cu 5% mai puţin decât în anul precedent, a precizat el pentru AFP. Pentru 2019, valoarea exporturilor ar urma să se situeze în jurul sumei de 808 milioane de dolari.
Printre vedetele create de floricultori, micul trandafir de grădină a avut multă vreme statutul de "răţuşca cea urâtă". Însă în prezent, această varietate este regina unei pieţe mondiale ce a fost sedusă de "personalităţile" ciudate ale acestor flori obţinute de-a lungul timpului.
"Era considerat o floare diformă, însă noi i-am descoperit caracteristici unice (...), cultivând varietăţi florale în formă de inimă sau de triunghi", a explicat Socorro Martinez.
Tot unice sunt şi caracteristicile varietăţilor "Pink Eye" şi "Red Eye": raritatea lor constă într-un fel de tentacule verzi, care cresc din centrul inflorescenţelor.
De această dată, "Toffee", un trandafir de culoarea ciocolatei, este în mare vogă. Însă ce succes va avea cu adevărat această floare în momentul în care clienţii vor lua cu asalt florăriile? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun producătorii, al căror număr este de aproape 630 în Ecuador.
La fel ca în moda haute-couture, o tendinţă poate fi efemeră sau să devină un produs clasic. "Poate fi o chestiune de o lună sau de mai mulţi ani", a subliniat preşedintele Expoflores.
În Ecuador, fiecare exploatare floricolă cultivă cel puţin 57 de varietăţi de trandafiri şi angajează, în medie, 11 persoane la fiecare hectar. În această ţară există 4.200 de hectare cultivate cu trandafiri.
Cu trei săptămâni înainte de Sfântul Valentin, pepinierele intră într-o stare de efervescenţă şi încep să ambaleze trandafirii, care cresc la altitudini de peste 3.000 de metri.
În acest an, producţia a crescut considerabil, însă a devansat puţin perioada tradiţională de creştere a trandafirilor. Acest detaliu i-a constrâns pe producători să vândă înaintea vârfului de sezon, ce are loc în februarie, şi să scadă preţurile, la 80 de cenţi pe bucată. În Statele Unite, un trandafir ecuadorian se vinde cu 2 dolari bucata, iar preţul din Europa ajunge până la 5 dolari bucata.
"Am avut o iarnă care s-a asemănat cu vara, cu o perioadă însorită impresionantă. Temperaturile ar fi trebuit să fie mult mai joase. Dintr-o dată, florile s-au deschis prea repede", a deplâns Gino Descalzi, de la pepiniera Fiorentina din Cayambe, care produce 25 de milioane de trandafiri pe an. El estimează că preţurile au scăzut în acest an cu 10%.
Potrivit lui Santiago Luzuriaga, de la pepiniera Bella Rosa din satul vecin Tabacundo, producţia pentru ediţia din 2019 a sărbătorii de Sfântul Valentin a crescut cu 7%. Şi el atribuie această supraproducţie modificărilor climatice. Situaţia din 2019 nu îi bucură pe producători, însă ar trebui să ajute "trandafirii haute-couture" să devină mai accesibili pentru cuplurile de îndrăgostiţi. 

Prinţul Philip a renunţat la permisul de conducere după accidentul în care a fost implicat recent
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a renunţat la permisul de conducere sâmbătă, după ce accidentul în care a fost implicat în luna ianuarie a generat o dezbatere pe tema impunerii de restricţii pentru şoferii în vârstă, informează dpa.
Actualele legi britanice privind circulaţia rutieră impun şoferilor care au peste 70 de ani să facă un control medical pentru prelungirea permisului de conducere.
Palatul Buckingham a anunţat într-un comunicat că Philip, Ducele de Edinburgh, în vârstă de 97 de ani, a luat decizia de a renunţa din proprie voinţă la permisul de conducere după ce a reflectat îndelung la acest lucru.
În luna ianuarie, maşina pe care o conducea prinţul, Land Rover Freelander, s-a răsturnat după o coliziune cu un autoturism Kia. La două zile după accident, Philip a trebuit să dea explicaţii poliţiei după ce a fost fotografiat conducând fără a purta centura de siguranţă.
Coliziunea a avut loc la 17 ianuarie în apropierea domeniului regal Sandringham, unde regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip petrec o mare parte a sezonului de iarnă. Automobilul Kia era condus de o femeie de 28 de ani care a fost rănită uşor la genunchi, în timp ce pasagera ei, o femeie de 45 de ani, şi-a fracturat încheietura mâinii stângi. În Kia se mai aflau un copil de nouă luni, pe bancheta din spate, care nu a fost rănit. Prinţul nu a fost rănit în coliziune.
Poliţia a anunţat o investigaţie, dar încă nu s-a stabilit în mod oficial cine este responsabil de producerea accidentului, survenit în timp ce Philip ieşea de pe o alee din Sandringham pentru a se angaja pe un drum public. Poliţia a anunţat sâmbătă că a înaintat cazul Biroului procurorului de stat. Serviciul de Procuratură al Coroanei a declarat că în acest caz va lua în considerare decizia lui Philip de a renunţa la permis.

Toaletele viitorului vor salva milioane de vieţi (Bill şi Melinda Gates)
Bill şi Melinda Gates, copreşedinţi ai Fundaţiei Bill & Melinda Gates, au atras atenţia în scrisoarea anuală publicată marţi că, deşi toaletele viitorului ar putea să nu fie cea mai ''sexy'' invenţie a lumii, ele vor salva milioane de vieţi, relatează Xinhua.
Peste 2 miliarde de persoane de pe glob nu au acces la o toaletă decentă, a amintit Bill Gates în scrisoarea anuală din 2019. Dejecţiile acestora ajung de cele mai multe ori în mediu, netratate, şi contribuie la decesul a aproape 800 de copii în fiecare zi.
Bill Gates a notat totodată că exportarea soluţiilor sanitare din lumea bogată nu reprezintă o soluţie în acest caz deoarece implică sisteme de canalizare a căror construcţie este prea costisitoare şi necesită o cantitate mare de apă.
''În urmă cu aproape opt ani, împreună cu Melinda, am provocat inginerii şi oamenii de ştiinţă din toată lumea să reinventeze toaleta'', a declarat Bill Gates în scrisoare. ''Anul trecut am organizat un târg al toaletelor, la Beijing, unde am avut ocazia să testez personal mai multe toalete de ultimă generaţie'', a mai spus fondatorul companiei Microsoft.
Gates a precizat că mai multe companii sunt pregătite în acest sens. Invenţiile lor întrunesc aproape toate cerinţele: omoară agenţii patogeni, pot ţine pasul cu nevoile din zonele urbane în creştere rapidă şi nu necesită o infrastructură ce implică sisteme de canalizare, surse externe de apă sau surse continue de curent electric.
''Singurul aspect în care ele eşuează în prezent este costul; de aceea, fundaţia noastră investeşte în mai multe R&D (Research and Development - cercetare şi dezvoltare, n.a.) pentru le face accesibile celor săraci'', a declarat Bill Gates.
În opinia sa, la prima vedere, toaletele de generaţie următoare nu sunt foarte diferite de cele tradiţionale şi nu par desprinse dintr-un roman ştiinţifico-fantastic. Adevărata magie nu se află la vedere. Spre deosebire de sistemele utilizate în prezent, toaletele viitorului sunt autonome. În esenţă, ele sunt mici uzine, capabile să neutralizeze agenţii patogeni şi să trateze dejecţiile. Multe dintre ele pot chiar să transforme fecalele umane şi urina în subproduse utile, cum ar fi îngrăşăminte utilizate în agricultură şi în apă pentru spălarea mâinilor.
Melinda Gates a subliniat la rândul său că toaletele viitorului îmbunătăţesc vieţile oamenilor, în special în cazul femeilor şi al fetelor. ''Împreună cu Bill am întâlnit femei cu afecţiuni renale cauzate de retenţia urinei în timpul nopţii pentru evitarea drumurilor riscante la infrastructurile publice periculoase. Am întâlnit altele al căror singur loc pentru defecare este în câmp deschis, astfel încât îşi restricţionează aportul de alimente pe tot parcursul zilei şi aşteaptă să se lase întunericul pentru a se uşura într-o intimitate relativă'', a declarat ea.
Una din zece fete din Africa Subsahariană şi una din patru fete din India nu se duc la şcoală în perioada menstruaţiei, de cele mai multe ori deoarece instituţiile de învăţământ nu sunt dotate cu spaţii în care îşi pot schimba sau arunca produsele pentru igienă menstruală, a precizat Melinda Gates. ''Dacă semănaţi întrucâtva cu mine, cred că toaletele nu se numără printre subiectele favorite de conversaţie. Însă, dacă vă pasă şi vreţi ca fetele să meargă la şcoală, participarea economică a femeilor să se extindă, iar acestea să fie protejate de violenţă, atunci trebuie să fim dispuşi să vorbim despre toalete'', a spus cofondatoarea Fundaţiei Bill & Melinda Gates. 

Canada - Un labirint gigantic realizat din zăpadă ar putea intra în Cartea Recordurilor
Un labirint din zăpadă realizat în provincia canadiană Manitoba ar putea intra în Guinness World Record după ce în urma măsurătorilor s-a constatat că măsoară în jur de 2.700 de metri pătraţi, relatează luni UPI.
Proprietarii ''A Maze in Snow'' (Un labirint în zăpadă), amenajat la aproximativ 40 de kilometri de localitatea Winnipeg, au apelat la o companie specializată în măsurători topografice care a calculat, duminică, dimensiunile labirintului şi a realizat un model 3D al acestuia cu ajutorul unui scanner.
Conform estimărilor, labirintul de zăpadă măsoară circa 2.700 de metri pătraţi, cu mult peste recordul actual din Guinness World Record, de circa 1.600 metri pătraţi.
Proprietarul labirintului, Clint Masse, a declarat pentru CTV News că acesta a atras turişti chiar şi din Africa de Sud şi Europa, însă temperaturile foarte scăzute înregistrate recent au redus frecvenţa acestora.
Cantitatea de zăpadă necesară pentru realizarea labirintului este echivalentă cu capacitatea de transport a circa 300 de camioane, a mai spus Masse.

Predicţia înfloririi cireşilor - o misiune foarte importantă în Japonia
Primăvara se apropie şi o întrebare îi frământă pe japonezi şi turişti: când vor înflori în cele din urmă cireşii? Previziuni meteo foarte serioase abordează subiectul în fiecare an, relatează luni AFP.
"Nicio altă floare în Japonia nu stârneşte atât de mult interes", a declarat Ryo Dojo, un angajat al Departamentului de statistică al Agenţiei Naţionale de Meteorologie din Japonia.
Prin urmare, este crucial să se poată determina cât mai precis posibil momentul în care se vor deschide primii muguri, declanşând fervoarea japonezilor.

În căutarea acurateţei, observatorii se bazează în principal pe o vastă colecţie de înregistrări ale temperaturilor.
În cazul în care vremea este blândă primăvara, înflorirea cireşilor se va produce mai devreme. În schimb, ea va avea loc mai târziu dacă toamna şi iarna anterioare au fost mai calde decât de obicei, amânând procesul.
Nu este bine nici dacă vremea este extremă. Anul trecut, o serie de taifunuri a condus la un fenomen rar: apariţia florilor de cireş în toamna anului 2018, cu mult înainte de începerea sezonului oficial - de la începutul lunii martie în insula sudică Kyushu până în mai în regiunea nordică Hokkaido.
Pentru a-şi îmbunătăţi previziunile, mai multe organizaţii au început să colecteze date de la internauţi.
De exemplu, Weathernews, o companie cu baza la Chiba, lângă Tokyo, decriptează fotografiile aceloraşi muguri transmise la intervale regulate de mii de cetăţeni.
"Proiectul Sakura" a fost lansat în 2004 (sakura înseamnă cireş în japoneză) şi în prezent la el participă circa 10.000 de locuitori.
"Datorită fotografiilor pe care le primim, putem vedea foarte precis cum evoluează mugurii", a declarat purtătorul de cuvânt Miku Toma. "Prognoza înfloririi (cireşilor) ar fi imposibilă pentru noi fără acest sistem", a mai spus el.
Dacă mugurul este mic şi ferm, el se va deschide după o lună. El va avea mai întâi o culoare galben-verzuie înainte de a căpăta o tentă mai închisă. În cele din urmă, va deveni roz pal, cu o săptămână înainte de mult-aşteptatul moment al înfloririi.
Acest program a permis companiei Weathernews să acumuleze date provenite din două milioane de semnalări în ultimii 15 ani.
Compania dispune de asemenea de propriile date meteorologice colectate de dispozitive de observare amplasate în 13.000 de locaţii din ţară, de 10 ori mai multe decât dispune Agenţia Naţională de Meteorologie.
Pentru a completa această muncă de teren, cercetătorii japonezi folosesc metode matematice şi algoritmi.
De aceste predicţii depind numeroase decizii de marketing. În săptămânile care preced sezonul înfloririi cireşilor, magazinele se umplu de produse în culorile sakura, de la cutii de bere până la bomboane.
Cireşii sunt sacri în Japonia deoarece înflorirea lor efemeră, care durează doar o săptămână, simbolizeaza fragilitatea existenţei.

O aplicaţie de întâlniri online pentru vaci, lansată în Marea Britanie
O aplicaţie inspirată de Tinder îi ajută pe fermierii din Marea Britanie să găsească parteneri compatibili pentru bovinele lor, relatează miercuri Reuters.
Numită ''Tudder'' - o combinaţie între Tinder şi ''udder'' (uger) - le oferă ocazia fermierilor să găsească exemplarele de bovine potrivite. Ei sunt apoi direcţionaţi către o secţiune de pe site-ul SellMyLivestock unde pot viziona mai multe imagini şi informaţii despre animalele dorite înainte de se decide să le achiziţioneze.
Fermierii pot consulta astfel date despre producţia de lapte şi conţinutul de proteine sau potenţial de reproducere, după cum a explicat Doug Bairner, director executiv în cadrul Hectare Agritech care deţine SellMyLivestock (SML) şi Graindex, o platformă online de tranzacţionare în domeniul tehnologiilor agricole cu sediul în Marea Britanie.
''Compatibilitatea online a şeptelului este mai uşoară decât în cazul oamenilor datorită unei cantităţi uriaşe de informaţii referitoare la aceste animale minunate, care pot prezice cum va fi urmaşul lor'', a adăugat Bairner.
Lansată cu puţin timp înainte de Valentine's Day, Tudder este considerată de creatorii săi prima aplicaţie de întâlniri online pentru şeptel.
Unul dintre fermierii care utilizează Tudder a declarat că aplicaţia elimină stresul provocat de transportarea animalelor şi ar putea rivaliza cu târgurile tradiţionale. ''Ai la dispoziţie toate aceste date legate de trecutul (animalului) şi alte informaţii pe care, în cazul în care te-ai afla la un târg poate nu ai avea timp să le cuprinzi în cazul fiecărui animal'', a declarat pentru Reuters James Bridger din Hampshire. 

Un grădinar japonez lansează un apel către cei care i-au furat mai mulţi bonsai valoroşi
Un specialist japonez în creşterea bonsailor, arbori miniaturali cu aspectul unor copaci străvechi, a lansat un apel după furtul mai multor exemplare multiseculare valoroase, printre care şi un ienupăr cu o vechime de 400 de ani, informează AFP marţi.
"Sunt comoara familiei noastre, nu i-aş fi vândut niciodată, nici pentru 10 milioane de yeni (80.000 de euro)", a declarat pentru AFP Seiji Iimura, specialist în bonsai care deţine o grădină în Kawaguchi, prefectura Saitama, la periferia Tokyoprovenit, şi care provine dintr-o familie cu o tradiţie de cinci generaţii în arta cultivării acestor arbori miniaturali.
Arta tradiţională a creşterii bonsailor, cultivată şi dusă la perfecţiune în Japonia, îşi are originile în China şi constă în plantarea la ghiveci a unui arbust care, prin diferite tehnici, capătă apoi aspectul unui arbore secular.
În total, şapte bonsai cu o valoare totală estimată la peste 7 milioane de yeni i-au fost furaţi lui Iimura luna trecută.
"Bineînţeles că îl dispreţuiesc pe cel care i-a furat, dat vreau să-i spun 'stropeşte-i, te rog, îngrijeşte-i'", a continuat Iimura.
"Aş fi foarte trist dacă se usucă", a scris, de asemenea, pe Facebook, soţia grădinarului, Fuyumi, întrucât bonsaii aceştia au fost crescuţi ''ca şi copiii noştri'', a adăugat femeia.
Iimura îngrijeşte circa 3.000 de bonsai în grădina sa de 5.000 de metri pătraţi, spre bucuria vizuală a trecătorilor. "Din nefericire, după producerea furtului, am fost nevoiţi să sporim măsurile de securitate, prin instalarea de camere de luat vederi", a spus acesta, cu regret.
"Ştiţi, bonsaiul este un peisaj în miniatură. Când priveşti un bonsai este ca şi cum ai escalada un munte fără a-ţi părăsi locuinţa", a subliniat Iimura.
Numeroşi bonsai japonezi sunt exportaţi. În 2018, Japonia a expediat în afara graniţelor arbori, bonsai şi flori în ghiveci în valoare de 12 miliarde de yeni (96 de milioane de euro), comparativ cu un export de 4,5 miliarde de yeni în urmă cu zece ani.

Un cuplu a descoperit un mesaj vechi de 56 de ani într-o sticlă pe o plajă din Texas
Un cuplu a descoperit o sticlă care conţinea un mesaj vechi de 65 de ani pe o plajă din statul american Texas. Administraţia Americană a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA) a afirmat că obiectul găsit făcea parte din cele 7.863 de sticle eliberate în ocean ca parte a unui studiu ştiinţific din anii 1960, relatează miercuri UPI.
NOAA a afirmat că Jim şi Candy Duke se plimbau pe plajă pe Insula Padre, în apropiere de casa lor din oraşul Corpus Christi, în momentul când au descoperit sticla.
Un bilet portocaliu decolorat se afla în interior cu mesajul "Sparge Sticla", însă cuplul a ales să scoată cu grijă hârtia fără să spargă recipientul.
NOAA a afirmat că sticla a fost una dintre cele 7.863 eliberate în ocean în perioada februarie 1962 - decembrie 1963. Agenţia a precizat că sticlele conţineau cărţi poştale şi instrucţiuni pentru ca cei care le găseau să le trimită prin poştă cu data şi locaţia exactă unde au fost descoperite în schimbul unei recompense de 50 de cenţi.
"Sticlele au fost eliberate ca parte a unui studiu pentru a determina rolul pe care curenţii oceanului îl jucau în mişcarea creveţilor tineri din zonele de reproducere din larg către zona ţărmului", a spus NOAA.
Familia Duke a spus că sticla va avea un loc de onoare printre colecţia lor de "comori" găsite în timpul plimbărilor de plajă.
Nu este clar dacă NOAA le-a dat celor doi recompensa de 50 de cenţi. 

NASA declară oficial ''decesul'' robotului Opportunity care a cercetat suprafaţa planetei Marte
NASA a informat miercuri că a pierdut robotul Opportunity, care a investigat suprafaţa planetei Marte timp de 15 ani, printre descoperirile sale cele mai remarcabile fiind indiciile privind existenţa apei pe Planeta Roşie, relatează EFE.
Potrivit cercetătorilor de la Agenţia Spaţială Americană, aparatul nu a supravieţuit uriaşei furtuni de nisip din vara trecută când s-a pierdut complet legătura cu robotul.
Se încheie astfel o misiune a cărei durată a fost complet neaşteptată, deoarece robotul a fost creat iniţial pentru a rezista pe suprafaţa planetei Marte timp de trei luni, cum a reamintit administratorul NASA, Jim Bridenstine, care ocupă acest post din aprilie 2018, fiind numit de preşedintele SUA, Donald Trump.
"Obiectivul era de a ne deplasa de-a lungul mai multor kilometri pe Marte şi de a supravieţui 90 de zile. Însă am rămas aici timp de peste 14 ani", a subliniat Bridenstine.
Opportunity a oferit cercetătorilor o privire îndeaproape asupra planetei Marte, cum nu mai fusese văzută până atunci: roci dispuse în straturi care au rezistat eroziunii apei care se presupune că a existat din abundenţă pe această planetă cu milioane de ani în urmă, o condiţie indispensabilă pentru a face posibilă viaţa.
Datorită acestui aparat şi fratelui său geamăn Spirit, care ''s-a stins'' în 2010, NASA a dispus de o prezenţă robotică continuă pe Marte timp de aproape 15 ani.
Însă miercuri seară, centrul de control al NASA a lansat un ultim semnal spre Opportunity şi având în vedere că nu a primit niciun răspuns a considerat acest ultim semnal o declaraţie oficială de "deces" al robotului şi a declarat drept încheiată misiunea spaţială a acestuia.A

Compania înfiinţată pentru crearea unei colonii umane pe Marte s-a declarat în faliment
Compania olandeză Mars One, înfiinţată cu scopul de a crea o viitoare colonie umană pe planeta Marte, s-a declarat în faliment, potrivit unui comunicat al firmei citat miercuri de EFE.
Firma a cerut un concurs de creditori în faţa Tribunalului de Apel al oraşului elveţian Basel, unde are sediul.
În comunicat, compania arată că o parte a firmei (Mars One Foundation) dedicată activităţilor nelucrative nu va fi afectată de faliment, precum nici proiectul său de a călători pe Marte.
Partea afectată, Mars One Ventures, şi-a suspendat cotaţia la Bursa din Frankfurt (Germania) în 2017, fiind acuzată de neîndeplinirea reglementărilor pe această piaţă de valori, când şi-a sporit numărul acţiunilor.
Compania a recunoscut că a acumulat o datorie de 1,1 milioane de franci elveţieni (puţin mai mult de 1 milion de dolari), exprimându-şi dorinţa de a ajunge la un acord cu creditorii ei pentru a putea fi soluţionată.
Încă de la înfiinţarea sa, în 2011, compania nu a fost legată în niciun moment de sectorul aerospaţial, ocupându-se mai mult de comunicare şi marketing şi vânzând documente privind selecţia viitorilor pasageri pe Marte şi trecerea lor prin programe de antrenament şi colonizare.
Compania a fost creată de inginerul Bas Lansdorp, care în 2013 a iniţiat un proces de selecţie deschis oricărei persoane care vrea să călătorească pe Marte şi la care s-au prezentat 200.000 de persoane, chiar dacă celor aleşi nu le era garantată întoarcerea pe Pământ odată ajunşi pe Marte.
Mars One are la dispoziţie o lună pentru a se retrage din procedura de faliment iniţiată la 5 februarie. 

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Somnul poate ajuta în lupta împotriva infecţiilor
Somnul poate îmbunătăţi capacitatea celulelor T de a viza anumite ţinte în lupta împotriva infecţiilor, conform concluziile unui studiu recent, citat joi de agenţia Xinhua.
''Această descoperire dezvăluie faptul că somnul are potenţialul de a eficientiza răspunsul celulelor T'', se arată în raportul studiului.
Cercetătorii au explicat că, spre deosebire de condiţiile în care corpul a fost treaz, somnul a îmbunătăţit în semnificativ intensitatea fluorescenţei medie a celulelor T, un tip de limfocite care luptă cu infecţiile din organism.
''Rezultatele noastre demonstrează că o deficienţă de câteva ore de somn este suficientă pentru reducerea capacităţii de aderare a celulelor T de antigen specific'', potrivit concluziilor studiului, publicate săptămâna aceasta în Journal of Experimental Medicine.
Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi strategii terapeutice având ca scop îmbunătăţirea capacităţii celulelor T de a viza anumite ţinte, în special atunci când acestea distrug celule canceroase

Consumul de alimente ''ultraprocesate'', asociat cu decesul prematur
O alimentaţie bogată în alimente semipreparate ''ultra-procesate'' poate creşte riscul de deces prematur, conform unui studiu efectuat în Franţa, publicat săptămâna aceasta şi citat de Press Association şi Live Science.
O echipă de cercetători din Franţa care a studiat peste 44.500 de bărbaţi şi femei, de 45 de ani şi peste această vârstă, a descoperit o asociere semnificativă între alimentaţia nesănătoasă şi decesul prematur.
Fiecare creştere de 10% a aportului de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc cu 14% mai mare de deces din orice cauză.
Participanţii la studiu au oferit informaţii legate de obiceiurile alimentare, stilul de viaţă şi mediul socio-economic şi ulterior au fost monitorizaţi timp de şapte ani.
Hrana ultraprocesată a fost definită prin alimente produse prin procese industriale multiple şi consumată în general sub formă de gustări, deserturi sau mâncare gata preparată. Printre acestea se numără carnea prăjită şi congelată, mezelurile, gustările ambalate şi supele instant.
Pe parcursul perioadei de monitorizare, oamenii de ştiinţă au înregistrat 602 decese - 1,4% din totalul grupului iniţial. Printre acestea s-au numărat 219 decese cauzate de cancer şi 34 provocate de afecţiuni cardiologice şi arteriale.

Alimentele semipreparate şi alte tipuri de produse ultra-procesate au reprezentat, în medie, 29% din aportul caloric total, potrivit rezultatelor studiului.
''O creştere a consumului de alimente ultraprocesate pare să fie asociată cu un risc general de mortalitate mai mare în rândul populaţiei adulte'', au notat în jurnalul Jama Internal Medicine cercetătorii conduşi de dr. Laure Schnabel de la Universitatea Paris-Sorbonne.
Explicaţiile pot fi multiple, au notat oamenii de ştiinţă. Unele alimente ultra-procesate conţineau cantităţi importante de sare, iar un aport ridicat de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare şi cancer la stomac. De asemenea, zahărul în exces a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de deces cardiovascular.
În plus, alimentele ultra-procesate conţin o cantitate mică de fibre care reduc riscul de mortalitate.
Aditivii alimentari, frecvent întâlniţi în alimentele ultra-procesate pot, de asemenea, să joace un rol în acest sens, potrivit cercetătorilor. Spre exemplu, dioxidul de titan, utilizat pe scară largă de industria alimentară, a fost asociat cu inflamaţia intestinală şi dezvoltarea tumorilor, precizează Press Association.
Au existat de asemenea dovezi potrivit cărora consumul de agenţi emulsifianţi ar putea avea un efect asupra bacteriilor intestinale şi poate duce la apariţia cancerului şi a sindromului metabolic, o afecţiune pre-diabetică.
''Studii prospective suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste constatări şi pentru a desluşi diferitele mecanisme prin care alimentele ultra-procesate pot afecta sănătatea", au menţionat oamenii de ştiinţă. 

Un grup de cercetători a descoperit un calmant al durerii care durează mai mult şi reduce dependenţa
Un grup de cercetători de la The American Association for the Advancement of Science (AAAS) a descoperit un calmant al durerii care durează mai mult şi provoacă mai puţină dependenţă decât morfina, potrivit unui articol publicat miercuri de revista de specialitate Science Advances şi citată de EFE.
Acest nanoanalgezic a fost testat pe şoareci de experţii care au descoperit că trei versiuni ale acestei nanoparticule naturale au avut efecte care au uşurat durerile rozătoarelor cu infecţii la picioare.
Descoperirea ar putea deschide calea unor tratamente pentru durerea acută care să nu implice efectele asociate morfinei sau opiaceelor sintetice din aceeaşi gamă, care, printre altele, provoacă dependenţă.
SUA înregistrează peste 115 de decese cauzate de supradoză de opiacee pe zi, astfel încât un astfel de analgezic care să provoace o mai mică dependenţă este vital.
Peptidele de mici dimensiuni naturale din corp, precum encefalinele care se cuplează la receptorii opioizi, pot fi o opţiune pentru a trata durerea acută deoarece prin activarea legăturilor receptorilor opioizi se creează o dependenţă mai scăzută.
În căutarea unei mai bune soluţii la morfină şi opiacee, cercetătorii, în frunte cu Jiao Feng şi Patrick Couvreur, au creat un nano-medicament folosind neuropeptida Leu-encefalina (LENK), care intervine în gestionarea durerii în corp.
Până acum, folosirea encefalinelor pentru a trata durerea a fost evitată din cauza problemelor farmaco-cinetice precum dificultatea acestor peptide de a trece peste bariera sânge-creier. Folosind un compus natural cu origine vegetală sau animală, cercetătorii au creat nanoparticule ce pot fi trimise în zona durerii prin injecţii intravenoase.
La patru ore după injectarea lor la şoareci, cercetătorii au observat indiciile unei sensibilităţi termice inferioare durerii şi au constatat că efectele calmante durează mai mult.

Telefoanele mobile, învinovăţite pentru criza sănătăţii mintale din Australia; experţii solicită soluţii reale
Unul dintre cei mai importanţi experţi din Australia în domeniul sănătăţii mintale a avertizat vineri că telefoanele mobile inteligente sunt răspunzătoare de o criză ce costă anual statul 60 de miliarde de dolari australieni, relatează agenţia Xinhua.
Înaintea unui forum dedicat sănătăţii mintale desfăşurat vineri în Adelaide, Patrick McGorry a declarat că rata cazurilor de anxietate şi depresie a crescut odată cu introducerea şi răspândirea telefoanelor tip smartphone.
''Este un paradox - (tinerii) nu au fost niciodată mai sănătoşi din punct de vedere fizic, însă sănătatea lor mintală nu a fost nicicând mai precară'', a declarat specialistul în Adelaide pentru News Corp Australia.
McGorry a primit în 2010 titlul Australianul Anului în semn de apreciere pentru activitatea sa în cadrul organizaţiei non-profit headspace, cunoscută anterior drept Fundaţia Naţională pentru Sănătatea Mintală a Tinerilor.
În marja alegerilor generale din luna mai, McGorry a adresat un apel către cele două formaţiuni politice importante să se angajeze în avansarea unor soluţii reale pentru criza sănătăţii mintale mai degrabă decât să se concentreze pe simple campanii de ''conştientizare''.
Costul anual al problemelor de sănătate mintală se ridică la aproximativ 4% din produsul intern brut, sau 60 de miliarde de dolari australieni, a anunţat în 2016 Comisia guvernamentală naţională pentru sănătate mintală.
McGorry a citat un studiu potrivit căruia, în ciuda campaniilor naţionale de conştientizare, doar 16% dintre australienii care suferă de depresie au accesat serviciile de îngrijire.
''În cazul în care (doar) 16% dintre femeile cu cancer mamar ar apela la serviciile de îngrijire acest lucru nu ar fi tolerat'', a spus el.
''În prezent eşuăm în a repara (situaţia)'', a spus McGorry. ''Dacă se va continua astfel vom rămâne şi mai mult în urmă în privinţa obligaţiei noastre de a îmbunătăţi serviciile de sănătate mintală pentru toată lumea.
''Într-un an marcat de alegeri federale, vreau să văd un angajament pentru o mai bună finanţare în vederea asigurării unor rezultate mai bune'', a adăugat specialistul.

OMS avertizează în legătură cu sănătatea auditivă a utilizatorilor de smartphone şi MP3
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de sănătatea auditivă a utilizatorilor de telefoane inteligente şi MP3 playere, a emis o reglementare fără caracter obligatoriu privind volumul sonor al acestor dispozitive, relatează AFP.
Circa 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani, adică 1,1 miliarde de persoane, sunt expuşi riscului de pierdere a auzului din cauza "expunerii prelungite şi excesive la sunete puternice", potrivit OMS.
"Deoarece avem informaţiile necesare pentru a preveni pierderea auzului, nu ar trebui să existe atât de mulţi tineri care continuă să-şi distrugă auzul ascultând muzică" la volum ridicat, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În prezent, 5% din populaţia lumii, adică 466 de milioane de persoane, dintre care 34 de milioane de copii, suferă de pierderi ale auzului. Cu toate acestea, OMS nu cunoaşte în ce proporţie acest lucru este legat de utilizarea incorectă a dispozitivelor audio.
Noua reglementare, dezvoltată de OMS în parteneriat cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, o altă agenţie ONU, recomandă producătorilor acestor dispozitive să includă în telefoanele inteligente şi în MP3 playere sisteme pentru evaluarea riscurilor legate de volumul sonor.
Aceste sisteme permit informarea utilizatorului în legătură cu nivelul sonor şi durata de ascultare şi avertizarea acestuia în caz de pericol.

"Pentru moment, nu avem decât instinctul nostru" care ne spune dacă volumul sonor este prea ridicat, a declarat Shelly Chadha, medic al OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.
"Este ca şi cum ai conduce pe o autostradă, însă fără vitezometru în maşină sau o limită de viteză. Ceea ce noi propunem este ca telefoanele smartphone să fie echipate cu un indicator de viteză, un sistem de măsurare care vă informează asupra cantităţii de sunet pe care o primiţi şi care vă spune dacă depăşiţi limita", a spus Shelly Chadha.
OMS propune, de asemenea, introducerea unui control parental al volumului şi o limitare automată a volumului. 

Medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer (studiu)
Medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supravieţuire a pacienţilor care iau aceste medicamente, potrivit unui studiu publicat joi, relatează AFP.
Ţinând cont de aceste rezultate, "medicii şi farmaciştii ar trebui să monitorizeze pacienţii care iau aceste două tratamente simultan", a declarat Olivier Mir, oncolog şi farmacolog la Institutul Gustave Roussy, din Paris, şi co-autor al articolului, într-un comunicat al Centrului de luptă împotriva cancerului.
La pacienţii cu sarcom de ţesuturi moi cu metastaze, "utilizarea concomitentă a unui medicament care reduce aciditatea gastrică şi a pazopanib (un medicament pentru cancer comercializat sub denumirea de Votrient), reduce semnificativ supravieţuirea fără progresia bolii, precum şi supravieţuirea globală", conchide acest studiu, publicat în revista Clinical Cancer Research.
Autorii au analizat datele a 333 de pacienţi incluşi în două studii clinice realizate de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline pentru a cere autorizaţia de introducere pe piaţă a Votrient pentru tratamentul sarcoamelor.
Rezultatul: la pacienţii care au luat un medicament antiacid timp de cel puţin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, durata medie de supravieţuire fără progresia cancerului a fost de numai 2,8 luni, comparativ cu 4,6 luni în cazul celor care nu au utilizat tratamentul antiacid. Iar supravieţuirea globală medie a fost de 8 luni pentru cei cu medicamente antiacid timp de cel puţin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, "comparativ cu 12,6 luni pentru cei care nu au luat" medicamente împotriva acidităţii gastrice.
Studiile anterioare au demonstrat deja că tratamentele împotriva acidităţii gastrice, precum omeprazolul (Mopral), esomeprazolul (Inexium) şi ranitidina (Azantac), reduc nivelul de pazopanib din sângele pacienţilor cu tumori, a reamintit Institutul Gustave Roussy.

În concluzie, "comprimatele de pazopanib administrate pe cale orală trebuie să treacă într-un mediu acid, adică în stomac, pentru a se dizolva. Deoarece funcţia principală a tratamentului antiacid este de a reduce aciditatea din stomac, aceste medicamente pot scădea absorbţia de pazopanib", a explicat medicul Olivier Mir.
Cu toate acestea, potrivit institutului, "până la 50% dintre persoanele care iau tratament împotriva cancerului, iau şi acest tip de tratament" antiacid.
Doctorul Olivier Mir a declarat că "rezultatele acestui studiu ar trebui să-i determine pe oncologi să schimbe modul în care le administrează tratamentul pacienţilor", mai ales că "pacienţii folosesc adesea antiacide pentru a ameliora durerea abdominală care nu este întotdeauna direct legată de aciditatea stomacului" şi ar putea, prin urmare, "să recurgă la un tratament diferit".

Infecţiile urinare recurente pot masca simptome ale cancerului renal sau de vezică urinară
Infecţiile urinare recurente ar putea masca simptome ale cancerului renal sau de vezică urinară, au avertizat cercetători de la Universitatea Cambridge, relatează miercuri Press Association.
Medicii pot presupune că un pacient suferă de o altă infecţie a tractului urinar (ITU) în loc să facă investigaţii pentru un posibil cancer, au afirmat autorii studiului.
Lucrarea prezentată la Conferinţa pentru diagnosticul precoce al cancerului de la Birmingham a analizat datele din 24 de studii referitoare la peste 100.000 de persoane din opt ţări dezvoltate. Studiul a constatat că până la două treimi dintre persoanele care au prezentat sânge în urină - un simptom al ITU şi un posibil semn de cancer - nu au mai făcut niciun examen suplimentar în următoarele şase luni de la prima lor vizită la un medic.
Cercetătorii au descoperit că infecţiile urinare repetate au fost asociate cu o "întârziere a diagnosticului" în depistarea cancerului, iar femeile au mai multe şanse să primească acest diagnostic cu întârziere faţă de bărbaţi.
Medicul Yin Zhou, coordonatorul studiului, a declarat: "Detectarea timpurie a cancerului este vitală pentru a le oferi pacienţilor cele mai bune opţiuni de tratament şi pentru a le spori şansele de supravieţuire".

"Acest studiu este un pas important pentru îmbunătăţirea modului nostru de a înţelege de ce unele persoane sunt diagnosticate mai târziu decât altele", a mai spus el.
"Cu toate ca infecţiile urinare sunt a doua cea mai comună afecţiune pentru care medicii prescriu antibiotice, la unele persoane, simptomele unei ITU pot masca simptome ale cancerului de vezică urinară sau de rinichi", a afirmat medicul Yin Zhou.
"Numai un număr mic de pacienţi cu simptome persistente şi recurente de infecţii urinare vor dezvolta cancer, dar este important să îi depistăm", a subliniat el.
Mai mult de 10.500 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer renal în Anglia, în timp ce aproximativ 8.500 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de vezică urinară. Dintre aceştia, circa 3.400 sunt diagnosticaţi cu cancer renal în stadiu avansat şi 1.800 cu cancer de vezică în stadiu avansat, ceea ce reduce şansele de supravieţuire. 

Copiii diagnosticaţi cu autism îşi pot învinge fricile cu ajutorul realităţii virtuale
Sesiunile de realitate virtuală au ajutat mai mulţi copii cu autism să îşi învingă temerile, în 45% dintre cazurile studiate fobiile fiind eliminate după şase luni de tratament, conform rezultatelor unei cercetări efectuate în Marea Britanie, citată vineri de Press Association.
Sofisticata ''Blue Room'' (Camera Albastră), dezvoltată cu ajutorul Universităţii Newcastle, le permite specialiştilor să creeze un mediu sigur în care pacienţii, asistaţi de un terapeut, au ocazia să se confrunte cu diverse scenarii şi cu propriile temeri.
Echipa de cercetători a creat medii virtuale, care nu necesită utilizarea unor ochelari speciali, concepute special pentru abordarea anumite fobii, precum frica de viespi, de lifturi, de întuneric, de zbor, de păpuşi, de baloane, de transportul public, de şcoală sau de intrarea în încăperi.
Copilul utilizează o unitate de control iPad cu ajutorul căreia parcurge un scenariu şi rămâne în deplin control asupra situaţiei.
''Blue Room'' se află în comitatul Durham şi a fost creată cu ajutorul universităţii de specialiştii în tehnologie de la Third Eye NeuroTech.
Studiul, publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders, a descoperit că 45% dintre pacienţii tineri au beneficiat de pe urma tratamentului şase luni după începerea acestuia.
Universitatea Newcastle a desfăşurat un studiu clinic randomizat controlat în care au fost implicaţi 32 de copii cu autism, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani.
Jumătate dintre aceştia au fost trataţi imediat în ''Blue Room'', iar cealaltă jumătate a acţionat ca grup de control şi a primit tratamentul şase luni mai târziu.
După încheierea tratamentului şi cu ajutorul părinţilor, copiii au fost ulterior introduşi în scenariul de care se temeau în lumea reală.
Potrivit cercetării, la două săptămâni după tratament, patru dintre primii 16 copii (25%) au răspuns la tratament şi au putut gestiona o anumită fobie. Efectul s-a menţinut, în total şase copii prezentând o îmbunătăţire la şase luni după tratament (38%). În cazul unuia dintre ei fobia s-a înrăutăţit.
În ceea ce priveşte grupul de control, cinci dintre pacienţii care nu au beneficiat de tratament au prezentat o înrăutăţire a simptomelor în perioada de şase luni până la introducerea în ''Blue Room''. După ce au primit tratamentul, 40% dintre copii au prezentat semne de îmbunătăţire după două săptămâni. După şase luni procentul a crescut la 45%.
Un studiu efectuat separat a demonstrat de asemenea în premieră că tratamentul funcţionează şi în cazul unor adulţi cu autism, notează Press Association.
Un băiat în vârstă de 11 ani care era îngrozit de câini şi manifesta simptome de isterie la vederea unui astfel de animal, a reuşit să se recupereze prin această tehnică, iar în prezent familia sa deţine un exemplar de terrier.
De asemenea, tratamentul a ajutat o persoană în vârstă de 26 de ani, proaspătă absolventă a unei universităţi, să îşi învingă fobia de uşi şi de coridoare lungi.
''Vieţile multor copii şi a membrilor familiilor acestora sunt guvernate de anxietate în încercarea de a evita situaţiile ce pot declanşa temerile sau fobiile'', a explicat profesor Jeremy Parr, conducătorul studiului.
Se estimează că fobiile afectează aproximativ 25% dintre copiii diagnosticaţi cu autism. 

Adolescenţii care consumă canabis prezintă un risc mai ridicat de a suferi de depresie la vârsta adultă 
Adolescenţii care consumă canabis prezintă un risc mai ridicat de a suferi de depresie şi gânduri suicidare când ajung la vârsta adultă şi ar trebui avertizaţi în legătură cu aceste riscuri de către părinţi şi medici, au avertizat miercuri cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi Universitatea McGill din Canada, relatează Reuters.
Circa 7% din cazurile de depresie la adolescenţi ar putea fi evitate dacă utilizarea canabisului ar fi eliminată, potrivit unei analize a datelor privind bolile mintale în rândul tinerilor din Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, care au consumat canabis în adolescenţă.
"Deşi dimensiunea efectelor negative ale canabisului poate varia....şi nu este posibil să se prevadă riscul exact pentru fiecare adolescent, utilizarea la scară largă a canabisului în rândul tinerei generaţii reprezintă o problemă importantă de sănătate publică", a spus profesorul de psihiatrie Andrea Cipriani, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, care a condus studiul.
Canabisul este cel mai frecvent utilizat drog recreaţional de către adolescenţii din întreaga lume. În Canada, mai mult de 20% dintre adolescenţi cu vârste între 15-19 ani afirmă că au folosit canabis în ultimul an. În Anglia, aproximativ 4% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani afirmă că au folosit canabis în ultima lună.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului sugerează că, în cazul în care utilizarea canabisului ar fi eliminată, ar exista aproximativ 400.000 mai puţine cazuri de depresie în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 34 de ani în Statele Unite, cu 25.000 mai puţine în Canada şi cu circa 60.000 mai puţine în Marea Britanie.
"Este o mare problemă de sănătate publică şi de sănătate mintală. Adolescenţii ar trebui să fie conştienţi de acest risc", a spus Cipriani într-o conferinţă de presă la Londra. 

AGERPRES

top