1106 - 10 decembrie 2018 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


 

VEDETE

Concert extraordinar susţinut de violonistul Alexandru Tomescu la Copenhaga
Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut violonist român contemporan, a susţinut un concert extraordinar la Copenhaga, eveniment înscris în seria manifestărilor de celebrare a Centenarului Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României.
Concertul a avut loc vineri în incinta uneia dintre clădirile istorice cu tradiţie din statul de reşedinţă, Solyst, în faţa unui public numeros alcătuit din reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în capitala daneză, ai instituţiilor şi organizaţiilor, precum şi ai comunităţii de români din ţara gazdă.
Programul recitalului solo intitulat "În lumea lui Enescu" a propus iubitorilor muzicii o îmbinare a compoziţiilor clasice româneşti - "Balada" lui Ciprian Porumbescu, "Lăutarul" lui George Enescu şi "Suita Românească" a lui George Filip - cu celebre compoziţii clasice europene, precum Sonata nr.1 în sol minor (Adagio, Fuga, Siciliana, Presto) şi Preludiu in mi major de Johann Sebastian Bach, "Obsession", de Eugene Ysaÿe sau "Capriciul polonez" al Grazynei Bacewicz.
În discursul ţinut în deschiderea evenimentului, ambasadorul României în Regatul Danemarcei, Alexandru Grădinar, a subliniat faptul că 2018 este un an cu o încărcătură emoţională deosebită pentru românii din întreaga lume, întrucât marchează 100 de ani de îndeplinirea celui mai de preţ ideal politic al românilor dintotdeauna, acela de a fi uniţi. În opinia sa, 2018, Anul Centenarului României moderne, este un an de analize retrospective istorice, dar, cel mai important, de proiecte viitoare. În context, diplomatul român a evidenţiat că România este pregătită să preia, în doar 4 săptămâni, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment în cetăţenii europeni au nevoie mai mult ca niciodată de o Uniune Europeană care să dea dovadă de solidaritate şi coeziune, elemente esenţiale care stau la baza proiectului european.
În cadrul evenimentului, imnul României "Deşteaptă-te Române" a fost ascultat în interpretarea unui grup de 100 de copii români selectaţi din cadrul corului "Cantus Mundi", reprezentând cei 100 de ani scurşi de la momentul înfăptuirii Marii Uniri şi a prestigiosului ansamblu coral "Madrigal". 

O gală de premiere şi un Bal Centenar la Ankara, prefaţate de intonarea imnurilor de soprana română Otilia Ipek-Rădulescu
O Gală a Premiilor şi un Bal Centenar au fost organizate la Ankara de Ambasada României în Republica Turcia cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Evenimentul a debutat cu intonarea live a imnurilor de stat ale României şi Republicii Turcia de către soprana română Otilia Ipek-Rădulescu, director artistic al Operei de Stat şi Baletului din Istanbul. Invitatul de onoare a fost Bekir Pakdemirli, ministrul agriculturii al Republicii Turcia.
În cadrul Galei au fost premiate 17 personalităţi româneşti şi turceşti din domeniile politic şi diplomaţie, cultură, educaţie, sport şi relaţii interumane, pentru contribuţia adusă la consolidarea relaţiei bilaterale dintre cele două state, informează Ambasada României în Republica Turcia într-un comunicat de presă transmis duminică.
Evenimentul a continuat cu o cină aşezată unde au fost degustate preparate a la carte după reţete tradiţionale româneşti, precum şi băuturi tradiţionale şi a fost urmat de un Bal dansant pus în scenă de către DJ Yaang, de la postul de radio Kiss FM din România.
Au participat aproximativ 700 de persoane, reprezentanţi ai mediului politic, diplomatic, de afaceri, academic şi ai comunităţii româneşti din Ankara şi Republica Turcia. 

Regizoarele şi producătoarele de film "strălucesc" în Noul Val românesc
Rolul tot mai mare pe care femeile îl joacă în industria cinematografică din România a fost evidenţiat la Festivalul Filmului Românesc "Making Waves", care a avut loc în această perioadă la New York, conform Reuters care a publicat luni un material despre performanţele obţinute de regizoarele şi producătoarele de film din ţara noastră.
Conform Reuters, una dintre stelele Noului Val din cinematografia românească este producătoarea de film Ada Solomon.
Debutând ca director de producţie în industria de film din România în urmă cu peste două decenii, Ada Solomon simţea că juca în altă ligă, afirmă autoarea acestui articol, Luiza Ilie, corespondent Reuters în România. Dar, după o dispută cu echipa de producţie pe un platou de filmare la începutul carierei sale, Ada Solomon, în prezent producătorul unora dintre cele mai apreciate filme româneşti pe plan internaţional, a acceptat sfatul unui asistent de regie care i-a spus că va obţine rezultate mai bune dacă îşi va păstra calmul şi dacă îi va trata pe membrii echipei de producţie ca pe nişte parteneri.
"A fost, probabil, prima lecţie din domeniul producţiei de film pe care am primit-o", a declarat Ada Solomon pentru Reuters, la sediul companiei sale de producţie, HiFilm. "De atunci, acesta este felul în care am 'funcţionat' cu echipele de producţie", a adăugat Ada Solomon.
Astăzi, Ada Solomon este unul dintre producătorii de top din Europa şi se află în spatele unora dintre cele mai apreciate drame cinematografice din ultimii ani, inclusiv al unor filme premiate la Berlinală, precum "Poziţia copilului" şi "Aferim!", şi al lungmetrajului nominalizat la Oscar "Toni Erdmann".
Ea este, de asemenea, vârful de lance al unui grup tot mai numeros de regizoare şi producătoare din România, într-o epocă în care industrii cinematografice mult mai bine organizate se confruntă cu o serie de probleme care ţin de diversitate şi includere.
Ajuns la cea de-a 13-a ediţie, festivalul newyorkez, care se încheie miercuri, a inclus în programul său o secţiune dedicată filmelor regizate de femei, inclusiv pelicula premiată în 2018 la Berlinală cu Ursul de Aur, "Touch Me Not", o explorare a intimităţii regizată de Adina Pintilie, dar şi thrillerul "Moon Hotel Kabul", care i-a adus Ancăi Damian premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia. Zece dintre cele 17 filme ale festivalului au fost produse de Ada Solomon.
România, o fostă ţară comunistă, a devenit o veritabilă putere în cinematografie pe parcursul ultimelor două decenii, iar presa internaţională a scris multe articole despre Noul Val românesc, un curent al cinematografiei mondiale alcătuit din filme naturaliste şi curajoase, care au câştigat în mod constant premii de top, precum Palme d'Or la Cannes şi trofee la festivalurile de la Berlin şi Veneţia.

"Pe parcursul ultimilor doi ani, numărul femeilor regizoare a crescut vizibil", a declarat Anca Damian, care a devenit cunoscută şi apreciată pe plan internaţional pentru animaţia sa din 2011 "Crulic - drumul spre dincolo".
"Se simte vântul schimbării. Cu un deceniu în urmă, femeia trebuia să facă filme pentru copii. Erau momente în care simţeai că nu exişti în comunitatea cinematografică, erai pur şi simplu transparentă. Însă am simţit dintotdeauna că lucrurile pe care eu voiam să le povestesc (în filmele sale, n.r.) m-au împins spre înainte", a adăugat ea.
Potrivit autoarei de filme documentare Mona Nicoară, creşterea economică a României, care, potenţial, a făcut ca finanţarea să devină mai accesibilă, a contribuit la această situaţie pozitivă. În total, mai multe femei lucrează în prezent în industria cinematografică română, în calitate de editori, regizori de imagine, operatori video şi scenografi.
"Barierele care existau, acum au dispărut, în trecut erau puţine regizoare, puţine femei în general în această industrie", a declarat Mona Nicoară, al cărei documentar "Distanţa dintre mine şi mine", cu şi despre poeta-disident Nina Cassian, face parte din programul festivalului "Making Waves". 

Beyonce, cap de afiş la concertul dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nelson Mandela
Mii de spectatori au participat duminică la un concert desfăşurat la Johannesburg pentru a-l omagia pe Nelson Mandela, eveniment care a avut-o cap de afiş pe Beyonce şi pe scena căruia au urcat numeroase alte vedete, relatează Reuters.
Evenimentul, care a marcat 100 de ani de la naşterea primului preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud, a fost organizat de asociaţia Global Citizen în scopul promovării cauzelor susţinute de Mandela precum lupta împotriva sărăciei, inegalităţilor de gen şi a foametei.
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim, una dintre personalităţile politice şi din lumea afacerilor care au participat la eveniment, a anunţat o investiţie de un miliard de dolari în sănătate şi educaţie pe teritoriul Africii în 2019.
Un grup de tinere scandau numele cântăreţei Beyonce, în timp ce aşteptau la o coadă lungă pentru a intra pe stadionul FNB din Johannesburg. Pe scena evenimentului au urcat, de asemenea, Jay-Z, Usher şi Ed Sheeran.
Mii de fani, unii dintre aceştia purtând tricouri şi tatuaje temporare cu Global Citizen, au aclamat, dansat şi au strigat la apariţia pe scenă a artiştilor favoriţi.
Mulţi dintre spectatori au primit bilete gratuite după ce au semnat petiţii şi au trimis mesaje prin intermediul Twitter către lideri mondiali, prin care le solicitau acestora să acţioneze în scopul îmbunătăţirii educaţiei, sanitaţiei, rezervelor de apă, sistemului de sănătate şi altor probleme.
Preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, a apărut prin intermediul unei înregistrări video şi şi-a luat angajamentul pentru suplimentarea bugetului educaţiei ţării sale la 30% din bugetul total.
Richard Branson a anunţat, tot prin intermediul unei înregistrări video, intenţia unei donaţii de 105 milioane de dolari din partea unor organizaţii precum UK Aid, Virgin Unite şi fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, pentru combaterea trahomului, o boală care poate provoca orbirea.
"Am crescut într-un cartier unde deseori copiii cădeau în latrină la şcoală sau acasă", a declarat pentru Reuters specialista IT, Lucia Cele. "Anunţul unor astfel de angajamente pentru îmbunătăţirea sanitaţiei este foarte încurajator pentru societatea noastră. Să sperăm că angajamentele lor nu se termină aici, în seara aceasta, pe acest stadion".
Directorul executiv Vodacom, Shameel Joosub, a promis, în timpul evenimentului, 36 de milioane de dolari pentru lupta împotriva violenţei de gen, îmbunătăţirea sanitaţiei în şcoli şi dobândirea de competenţe digitale.
Mandela a fost încarcerat timp de aproape trei decenii pentru lupta sa împotriva regimului apartheid. A fost eliberat în 1990 şi a condus Africa de Sud până la primele alegeri libere desfăşurate în 1994. A decedat la 5 decembrie 2013. 

Formaţiile U2 şi Coldplay, în fruntea topului Forbes al celor mai bine plătiţi muzicieni în 2018
Formaţia irlandeză U2 ocupă prima poziţie a topului celor mai bine plătiţi muzicieni în 2018, publicat marţi de Forbes, în mare parte datorită succesului de care s-a bucurat turneul mondial aniversar ''The Joshua Tree'', relatează Reuters.
Turneul de aniversare a albumului ''The Joshua Tree'', lansat în 1987, a adus formaţiei câştiguri brute de 118 milioane de dolari de la 1 iunie 2017 până la 1 iunie 2018, notează publicaţia.
În spectacolele din cadrul turneului, muzicienii au interpretat hituri binecunoscute de pe albumul clasic, precum ''Where the Streets Have No Name'', ''With or Without You'' şi ''I Still Haven't Found What I'm Looking For''.
Veniturile obţinute de U2 în 2018 includ de asemenea încasări din turneul ''Experience + Innocence''.
Britanicii de la Coldplay ocupă locul al doilea în topul Forbes, cu venituri de 115,5 milioane de dolari, mare parte dintre acestea fiind obţinute în turneul ''A Head Full Of Dreams''.

Sumele încasate prin intermediul serviciilor de streaming l-au ajutat pe cântăreţul britanic Ed Sheeran, în vârstă de 27 de ani, să se claseze pe locul al treilea în topul Forbes din 2018, cu câştiguri de 110 milioane de dolari.
Următoarele locuri ale topului sunt ocupate de Bruno Mars, cu venituri de 100 milioane de dolari, şi de Katy Perry, cu 83 de milioane de dolari.

Drake, cel mai ascultat cântăreţ pe Spotify în 2018; J Balvin, pe locul patru
Ritmurile urbane şi latino ale unor interpreţi ca J Balvin, Ozuna şi Bad Bunny s-au strecurat pe lista celor mai ascultaţi artişti din întreaga lume pe Spotify de-a lungul anului 2018, conform clasamentului anual al acestei platforme digitale, condusă de rapperul canadian Drake, relatează marţi EFE.
Columbianul J Balvin ocupă locul patru pe lista ascultărilor şi reproducerilor în 2018, în faţa lui clasându-se artiştii americanii Post Malone şi XXXTentacion, care formează un podium dominat complet de muzica rap.
'God's Plan', a lui de Drake, este cea mai ascultată piesă, urmată de 'SAD!', a regretatului rapper XXXTentacion; de 'rockstar (feat. 21 Savage)' şi 'Psycho (feat. Ty Dolla $ign)', interpretate de Post Malone; şi de 'In My Feelings', de Drake.
Artistul canadian ocupă cu 'Scorpion' primul loc şi în privinţa celor mai populare albume difuzate de Spotify, urmat de 'beerbongs &bentleys', al lui Post Malone; de '?' al lui XXXTentacion; de 'Dua Lipa', al artistei Dua Lipa, şi de '+' (Plus), al lui Ed Sheeran.
Spotify a remarcat în analiza clasamentului său anual că J Balvin a fost în iunie cel mai popular artist al acestei platforme, ceea ce se datorează probabil lansării noului său album, 'Vibras', pe 25 mai.
Ritmurile din Puerto Rico s-au evidenţiat pe Spotify şi datorită unor artişti ca Ozuna (locul 7) şi Bad Bunny (locul 8).
În acest sens, platforma digitală a amintit că în 2017 Daddy Yankee a fost singurul muzician de limbă spaniolă care a reuşit să se plaseze între primii zece artişti cei mai ascultaţi ai planetei.
La rândul lor, femeile de origine hispanică şi-au făcut loc printre cântăreţele cu cele mai multe ascultări pe Spotify în 2018: Cardi B, s-a clasat pe locul trei, în timp ce Camila Cabello a ocupat locul cinci.

Opt dintre primele 10 videoclipuri cel mai vizualizate pe Youtube în 2018 au fost cântece în spaniolă
Opt dintre primele zece videoclipuri cele mai vizualizate pe Youtube în întreaga lume în 2018 au fost cântece în limba spaniolă, potrivit platformei de video streaming - între acestea evidenţiindu-se ''Te Boté Remix'', al artiştilor portoricani Nio García, Darell, Casper Mágico, Bad Bunny, Nicky Jam şi Ozuna care a ocupat primul loc, relatează joi EFE.
Videoclipul oficial al piesei ''Te Boté Remix'', postat la 11 aprilie anul acesta, a strâns aproape 1,5 miliarde de vizualizări, 6,4 milioane de like-uri şi peste 400.000 de comentarii.
Pe locul doi se află piesa ''X (EQUIS)'', de Nicky Jam şi J Balvin, urmată de ''Girls Like You'', a trupei americane Maroon 5 (primul cântec în engleză), de ''Dura'', a portoricanului Daddy Yankee, şi de remix-ul ''El Farsante'', de Ozuna şi Romeo Santos.
Completează acest ''Top 10 latino'' piesele ''Sin Pijama'', de Becky G şi Natti Natasha; ''Dame Tu Cosita'', de El Chombo; ''God's Plan'', de Drake (al doilea cântec în engleză); ''Me Niego'', de Reik; şi ''Vaina Loca'', de Ozuna şi Manuel Turizo.
Muzica latino şi-a consolidat poziţia în 2018, cu o prezenţă copleşitoare pe platforma Youtube prin comparaţie cu anul trecut, când doar 6 dintre primele 10 videoclipuri cele mai vizualizate în întreaga lume au fost cântece în limba spaniolă - cu ''Despacito'', al lui Luis Fonsi, în postura de lider. 

Andy Samberg şi Sandra Oh, gazdele Galei Globurilor de Aur 2019
Gala de decernare a Globurilor de Aur de luna viitoare, care lansează în mod tradiţional sezonul premiilor din cinema, va fi găzduită în 2019 de comicul american Andy Samberg şi de actriţa canadiană Sandra Oh, a informat miercuri Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), citată de DPA.
"Suntem încântaţi să confirmăm că Andy Samberg şi Sandra Oh vor fi gazdele celei de-a 76-a ediţii a Globurilor de Aur", au indicat pe Twitter organizatorii.
Cei doi sunt "alegerile perfecte" pentru a prezenta evenimentul care va avea loc pe 6 ianuarie la hotelul Beverly Hilton, au precizat într-o declaraţie şi copreşedinţii NBC, Paul Telegdy şi George Cheeks.
"Ei aduc inteligenţă, farmec şi stil într-o sală plină cu cele mai importante nume din film şi televiziune. Va fi cu siguranţă o altă seară de neuitat, plină de distracţie", au adăugat Telegdy şi Cheeks.
Prima dată acordate în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune realizări din lumea filmului şi televiziunii, grupate în peste 25 de categorii.
Potrivit DPA, pentru Samberg şi Oh, ambii câştigători ai Globurilor de Aur, va fi pentru prima dată când găzduiesc această ceremonie.
Oh a devenit faimoasă o dată cu serialul "Grey's Anatomy" şi a primit aprecieri din partea criticilor pentru rolul pe care îl face în prezent în "Killing Eve", serial la care este şi producător co-executiv.
Samberg, 40 de ani, cunoscut din programul "Saturday Night Live", joacă în prezent în sitcomul "Brooklyn Nine-Nine". 

"Vice", un film despre Dick Cheney, a primit cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur
"Vice", un film biografic în care Christian Bale interpretează rolul politicianului american Dick Cheney, a primit joi cele mai multe nominalizări - şase - la Globurile de Aur 2019 şi este urmată în acest clasament de trei producţii cu cinci nominalizări fiecare - drama muzicală "A Star Is Born", comedia istorică "The Favourite" şi drama itinerantă "Green Book", informează agenţiile de presă internaţionale.
În domeniul producţiilor de televiziune, cele mai multe nominalizări le-a primit serialul "The Assassination of Gianni Versace", care va concura la patru categorii de premii.
La categoria "cel mai bun film - dramă" au fost nominalizate lungmetrajele "BlacKkKlansman", Black Panther", "Bohemian Rhapsody", "If Beale Street Could Talk", "A Star Is Born".
La categoria 
"cel mai bun film - comedie/musical" vor concura producţiile "Crazy Rich Asians", "The Favourite", "Green Book", "Mary Poppins Returns", "Vice".
Cel mai bun regizor va fi ales dintre cineaştii Bradley Cooper ("A Star Is Born"), Alfonso Cuaron ("Roma"), Peter Farrelly ("Green Book"), Spike Lee ("BlacKkKlansman"), Adam McKay ("Vice").
La categoria 
"cel mai bun actor într-o dramă" au fost nominalizaţi Bradley Cooper ("A Star Is Born"), Willem Dafoe ("At Eternity's Gate"), Lucas Hedges ("Boy Erased"), Rami Malek (Bohemian Rhapsody"), John David Washington ("BlacKkKlansman").
Glenn Close ("The Wife") va concura la categoria 
"cea mai bună actriţă într-o dramă" alături de Lady Gaga ("A Star Is Born"), Nicole Kidman ("Destroyer"), Melissa McCarthy ("Can You Ever Forgive Me?"), Rosamund Pike ("A Private War").
La categoria 
"cel mai bun actor într-o comedie/musical" au fost nominalizaţi Christian Bale ("Vice"), Lin-Manuel Miranda ("Mary Poppins Returns"), Viggo Mortensen ("Green Book"), Robert Redford ("The Old Man and the Gun"), John C. Reilly ("Stan & Ollie").
La categoria 
"cea mai bună actriţă într-o comedie/musical" vor concura Emily Blunt ("Mary Poppins Returns"), Olivia Colman ("The Favourite"), Elsie Fisher ("Eighth Grade"), Charlize Theron ("Tully"), Constance Wu ("Crazy Rich Asians").
La categoria 
"cel mai bun film străin" au fost nominalizate peliculele "Capernaum" (Liban), "Girl" (Belgia), "Never Look Away" (Germania), "Roma" (Mexic), "Shoplifters" (Japonia).
În domeniul producţiilor TV, la categoria 
"cel mai bun serial - dramă" vor concura "The Americans", "Bodyguard", "Homecoming", "Killing Eve", "Pose".
La categoria 
"cel mai bun serial - comedie/musical" au fost nominalizate producţiile "Barry", "The Good Place", "Kidding", "The Kominsky Method", "The Marvelous Mrs. Maisel".
Nominalizările pentru cea de-a 76-a ediţie a Globurilor de Aur au fost anunţate joi prin intermediul unui streaming video difuzat în direct pe pagina de Facebook şi pe site-ul oficial al acestor trofee prestigioase, atribuite de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association - HFPA).
Actorii Leslie Mann, Terry Crews, Danai Durira şi Christian Slater au anunţat numele artiştilor şi titlurile producţiilor de film şi televiziune care au fost nominalizaţi la Globurile de Aur 2019. Ceremonia a avut loc la hotelul Beverly Hilton din Beverly Hills, în prezenţa preşedintelui HFPA, Meher Tatna, a ambasadorului Golden Globe Isan Elba şi a lui Barry Adelman, producător executiv al companiei Dick Clark Productions.
Cea de-a 76-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc pe 6 ianuarie la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de actorii Sandra Oh şi Andy Samberg.
Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică şi de televiziune, grupate în 25 de categorii.


Kendrick Lamar a primit opt nominalizări la premiile Grammy
Rapperul american Kendrick Lamar a primit vineri cele mai multe nominalizări - opt - la cea de-a 61-a ediţie a premiilor Grammy, informează agenţiile de presă internaţionale.
Artistul american a fost nominalizat inclusiv la categoria "albumul anului" pentru coloana sonoră a filmului "Black Panther". Un cântec de pe acea coloană sonoră, "All the Stars", compus de Kendrick Lamar şi SZA, va concura la categoriile "înregistrarea anului", "cântecul anului", "cea mai bună interpretare/cântec rap" şi "cel mai bun cântec compus pentru visual media". Kendrick Lamar este nominalizat, de asemenea, cu piesa "King's Dead" la categoriile "cea mai bună interpretare rap" şi "cel mai bun cântec rap" alături de Jay Rock, Future şi James Blake, precizează The Hollywood Reporter. Starul american a primit a opta nominalizare la categoria "cel mai bun cântec rap" cu piesa "Win".
În topul artiştilor care au primit cele mai multe nominalizări urmează Drake (şapte nominalizări), Boi-1Da şi Brandi Carlile (şase nominalizări fiecare) şi Lady Gaga, Mike Bozzi, Cardi B, Childish Gambino, H.E.R., Maren Morris şi Sounwave (cinci nominalizări fiecare).
Deşi coloana sonoră a filmului "A Star Is Born" nu a fost eligibilă pentru nominalizări, cântecul "Shallow", interpretat de Lady Gaga şi Bradley Cooper şi prezent pe această coloană sonoră, a primit în total patru nominalizări şi va concura la categoriile "înregistrarea anului", "cântecul anului", "cea mai bună interpretare pop/duet/grup" şi "cel mai bun cântec compus pentru visual media". Lady Gaga a primit o nominalizare suplimentară, la categoria "cea mai bună interpretare pop solo", cu piesa "Joanne (Where Do You Think You're Goin'?)".
Patru dintre nominalizările primite de Childish Gambino (numele folosit în industria muzicală de actorul Donald Glover) au vizat mult lăudatul single "This Is America", selectat inclusiv la categoriile "cântecul anului" şi "înregistrarea anului".
Taylor Swift, al cărei album "Reputation" a generat opinii împărţite în rândul fanilor şi criticilor de specialitate, a primit o singură nominalizare şi va concura la categoria "cel mai bun album pop vocal".
În iunie, organizatorii galelor Grammy au anunţat că au decis să extindă de la cinci la opt numărul artiştilor nominalizaţi la cele patru categorii principale - înregistrarea anului, cântecul anului, albumul anului şi cel mai bun artist debutant - pentru a permite o selecţie mult mai diversificată. Câte cinci muzicieni au fost nominalizaţi în fiecare categorie de la înfiinţarea premiilor Grammy, care au fost atribuite pentru prima dată în 1959, precizează Reuters.
După anul 2017, când reprezentanţii Recording Academy - instituţia care atribuie premiile Grammy - au fost criticaţi pentru faptul că nu au nominalizat mai multe femei în categoriile principale (Lorde a fost singura femeie nominalizată anul trecut la "albumul anului" şi nu a fost invitată să susţină un recital în timpul galei), selecţia din acest an la categoria "albumul anului" este mult mai bine echilibrată din punctul de vedere al egalităţii de gen.
Astfel, Kendrick Lamar ("Black Panther: The Album, Music From And Inspired By") va concura la această categorie alături de Cardi B ("Invasion of Privacy"), Brandi Carlile ("By the Way, I Forgive You"), Drake ("Scorpion"), H.E.R. ("H.E.R."), Post Malone ("Beerbongs & Bentleys"), Janelle Monae ("Dirty Computer") şi Kacey Musgraves ("Golden Hour").
La categoria "înregistrarea anului" vor concura piesele "I Like It" (Cardi B, Bad Bunny & J Balvin), "The Joke" (Brandi Carlile), "This Is America" (Childish Gambino), "God's Plan" (Drake), "Shallow" (Lady Gaga & Bradley Cooper), "All The Stars" (Kendrick Lamar & SZA), "Rockstar" (Post Malone Featuring 21 Savage), "The Middle" ( Zedd, Maren Morris & Grey).
La categoria "cântecul anului" au fost nominalizate single-urile "All The Stars" (Kendrick Lamar & SZA), "Boo'd Up" (Ella Mai), "God's Plan" (Drake), "In My Blood" (Shawn Mendes), "The Joke" (Brandi Carlile), "The Middle" (Zedd, Maren Morris & Grey), "Shallow" (Lady Gaga & Bradley Cooper), "This Is America" (Childish Gambino).
La gala din 2019, cel mai bun artist debutant va fi ales dintre Chloe x Hale, Luke Combs, Greta van Fleet, H.E.R., Dua Lipa, Margo Price, Bebe Rexha şi Jorja Smith.
Nominalizările din acest an au fost alese din peste 21.000 de propuneri, repartizate în 84 de categorii. Etapa finală a procedurii de votare pentru stabilirea câştigătorilor va avea loc în perioada 13 decembrie - 19 ianuarie.
Cea de-a 61-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de Recording Academy, va avea loc pe 10 februarie la Staples Center din Los Angeles.
Nominalizările din acest an ar fi trebuit să fie anunţate miercuri, însă au fost amânate cu două zile pentru a nu se suprapune cu funeraliile fostului preşedinte american George H.W. Bush. 

Brad Pitt şi Angelina Jolie au ajuns la un acord privind custodia copiilor
Brad Pitt şi Angelina Jolie au ajuns la un acord privind custodia copiilor, evitând astfel un proces, relatează sâmbătă Press Association.
Jolie a înaintat actele de divorţ în 2016, iar fostul "cuplu de aur" de la Hollywood a fost angrenat într-o dispută privind custodia celor şase copii minori.
Procesul privind custodia copiilor urma să înceapă la 4 decembrie, însă cei doi au reuşit să ajungă la un acord, a anunţat o avocată a actriţei.
"Un acord privind custodia a fost agreat în urmă cu două săptămâni şi a fost semnat de ambele părţi şi de judecător", a indicat avocata Samantha Bley DeJean într-un comunicat emis vineri.
"Acordul, bazat pe recomandările evaluatorului în custodia copilului, elimină necesitatea unui proces. Documentele şi detaliile acordului sunt confidenţiale pentru protejarea intereselor copiilor", a adăugat ea.
Jolie, în vârstă de 43 de ani, şi Pitt, de 54 de ani, s-au întâlnit pe platourile de filmare ale producţiei "Mr & Mrs Smith", în 2005. Ei s-au căsătorit în 2014.
În septembrie 2016 Jolie a cerut divorţul de Pitt invocând diferende ireconciliabile.
Surse apropiate interpretei din "Maleficent" au declarat recent publicaţiei The Blast că ambii actori sunt de acord să încheie negocieri înainte de data procesului prevăzut să înceapă în luna decembrie.
În afară de custodia asupra copiilor, în joc se află şi aproximativ 450 de milioane de euro, în bani şi proprietăţi, care trebuie repartizaţi astfel încât acordul să fie complet
Procesul, chiar dacă nu era public, ar fi fost dezagreabil pentru ambele părţi, mai ales pentru Brad Pitt, având în vedere că Angelina era dispusă să se folosească de acuzaţiile de "abuz fizic şi verbal" împotriva fiului său Maddox, în incidentul din avion din 2016, care a motivat divorţul.
Procesul pe care l-au evitat cei doi actori ar fi fost epuizant pentru cei şase copii ai lor - Maddox, 16 ani, Pax, 14 ani, Zahara, 12 ani, Shiloh, 11 ani şi gemenii, Vivienne şi Knox, de 9 ani - care au fost supuşi la evaluări constante privind custodia.

Eddie Murphy a devenit tată pentru a zecea oară
Actorul american Eddie Murphy şi iubita sa Paige Butcher au devenit părinţii unui băieţel, cel de-al doilea copil al cuplului, potrivit AP.
Cuplul a făcut luni anunţul prin intermediul agentului actorului, care a dezvăluit că Max Charles Murphy s-a născut vineri 30 noiembrie, având greutatea de 3, 33 kg. Atât mama, cât şi băieţelul se simt bine, potrivit reprezentantului actorului.
Charles, cel de-al doilea nume al copilului, reprezintă un omagiu adus fratelui mare al actorului, comedianul Charlie Murphy, care a murit de leucemie anul trecut.
Max Charles Murphy este cel de-al 10-lea copil al lui Eddie Murphy (57 de ani) şi al doilea al iubitei sale Paige, în vârstă de 39 de ani. Cei doi mai au o fetiţă, Izzy, de doi anişori.
Protagonistul unor filme ca "Nutty Professor" sau "Beverly Hills Cop" s-a logodit recent cu modelul şi actriţa australiană Paige Butcher.
Cei doi s-au cunoscut în 2006 pe platourile de filmare la lungmetrajul "Big Momma's House 2" şi au o relaţie din 2012.
Eric, cel mai mare dintre copiii lui Eddie Murphy, are 29 de ani.

top

LIFE INEDIT

Mihai Şora, inclus de POLITICO pe lista personalităţilor ce ar putea influenţa Europa; Matteo Salvini, primul pe listă
Publicaţia POLITICO a prezentat marţi o listă cu 28 de personalităţi europene, câte una din fiecare stat membru al UE, despre care estimează că anul viitor ar putea juca un rol în modelarea Europei, din România alegându-l pe filosoful Mihai Şora.
Lista este deschisă de liderul extremei-drepte italiene, vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini, celelalte 27 de personalităţi fiind împărţite în trei categorii: oameni de acţiune, visători şi perturbatori. Ei au fost selectaţi de POLITICO atât din rândul oamenilor politici, cât şi al activiştilor, personalităţilor culturale sau al celor care s-au remarcat în sectorul înaltelor tehnologii.
Despre Mihai Şora publicaţia POLITICO subliniază că este cel mai vârstnic dintre cei 28, are 102 ani, amintind că s-a remarcat în timpul protestelor antiguvernamentale din România. ''El este o figură obişnuită a demonstraţiilor de stradă, denunţă proiectele miniere dăunătoare mediului sau protestează împotriva legilor despre care spune că pot afecta combaterea corupţiei'', mai notează POLITICO despre Mihai Şora, care în respectiva listă se regăseşte în grupul ''perturbatorilor''.
''Selecţia noastră nu trebuie privită ca o validare, ea arată cine credem noi că va influenţa dezbaterea europeană'', explică Stephan Faris, editor la POLITICO. ''Sperăm că ierarhia noastră pe 2019 va declanşa discuţii, chiar şi contestări'', adăugă el.

Angela Merkel conduce pentru a 8-a oară consecutiv clasamentul Forbes al celor mai influente femei
Cancelarul german Angela Merkel conduce şi în acest an clasamentul Forbes al celor mai puternice 100 de femei din lume, pentru a opta oară consecutiv, relatează marţi Armenpress şi The Independent.
Lista realizată de Forbes cu femeile considerate a fi cele mai influente lidere de pe glob este deschisă de Merkel în pofida faptului că viitorul ei este incert, având în vedere că nu va candida pentru un nou mandat în 2021. Dar, notează autorii clasamentului, impactul pe care l-a avut ca preşedinte al Uniunii Creştin Democrate începând din 2000 şi şef al executivului de la Berlin din 2005 este indiscutabil.
Pe locul al doilea se află premierul britanic Theresa May, ale cărei diligenţe în direcţia Brexit-ului au adus-o în ultimii doi ani în centrul atenţiei presei.
May este urmată de directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a avansat astfel de pe poziţia a opta ocupată anul trecut în acelaşi clasament.
În top 10 se mai află Mary Barra, CEO şi preşedinte al General Motors, Abigail Johnson, CEO şi preşedinte al Fidelity Investments (companie fondată de bunicul său), Melinda Gates, copreşedintă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Susan Wojcicki, CEO la Youtube, Ana Botin, preşedinta grupului Santander (după tatăl, bunicul şi străbunicul ei), Marillyn Hewson, CEO la Lockheed Martin şi Ginni Rometty, CEO la IBM.

Michelle Obama şi-a prezentat cartea de memorii la Londra, în prezenţa unui public numeros
Dragoste, căsătorie, educaţia fetelor şi sfaturi pentru tinerele de culoare s-au numărat printre temele abordate de fosta primă doamnă a Statelor Unite Michelle Obama, care a răspuns luni seară întrebărilor scriitoarei feministe Chimamanda Ngozi Adichie, cu ocazia lansării la Londra a volumului său de memorii, potrivit AFP.
Copilăria şi educaţia într-un cartier modest din Chicago: "Trebuie să ieşim în evidenţă". Viaţa sa la Casa Albă: "Doare o parte din ceea ce mă defineşte". Moartea tatălui: "Simt în continuare un gol interior". Michelle Robinson Obama (54 de ani) a răspuns cu onestitate la întrebările câteodată foarte personale ale scriitoarei nigeriene, fără să intre însă în subiecte politice.
Fosta primă doamnă a dorit, aşa cum procedează şi în autobiografia ''Becoming'', să transmită o lecţie de viaţă, insistând asupra importanţei educaţiei fetelor, temă care îi este în mod special foarte apropiată.
Discuţia a avut loc la teatrul Southbank, în faţa unui public numeros, preponderent feminin, şi în prezenţa primarului Londrei, Sadiq Khan.
"Să vorbim ceea ce înseamnă o căsătorie potrivită", a spus Chimamanda referindu-se la Barack, fostul preşedinte american, al cărui nume a declanşat de fiecare dată entuziasm în rândul publicului. "Nu joacă jocuri de băieţi, este o calitate foarte atrăgătoare", a spus Michelle, provocând râsete şi aplauze.
Chimamanda a întrebat-o apoi pe Michelle care este mesajul său pentru tinerele fete de culoare. Prima doamnă a reamintit atacurile dure cărora a trebuit să le facă faţă în timpul campaniei electorale: "E un lucru care li se întâmplă femeilor de culoare, suntem transformate într-o caricatură (...) suntem diabolizate: cu furie, prea zgomotos, prea mult... Aşa că scoateţi-vă asta din cap. Spuneţi-vă: sunt bine aşa cum sunt".
Michelle Obama a provocat amuzamentul audienţei când a spus că şi-a susţinut soţul în timpul primei campanii electorale întrucât credea că nu va câştiga sau când a evocat problemele de cuplu şi faptul de a apela la un consilier conjugal, pe care ''câteodată, îţi vine să-l arunci pe fereastră''.
Fosta doamna şi-a reluat tonul serios pentru a spune că va continua "să militeze pentru educaţia fetelor pentru tot restul vieţii".
Din programul fostei prime doamne a mai făcut parte o vizită la o şcoală din nordul Londrei, unde a mai fost în 2009.
Michelle Obama a făcut totuşi şi o referire directă la politică, pomenind ''amărăciunea şi răutatea pe care o vedeţi în politică'', fără să menţioneze numele preşedintelui Donald Trump.
Fosta primă doamnă abordează în cartea sa de memorii misoginia preşedintelui american, exprimându-şi surprinderea că femeile au putut să-l voteze şi explicând că nu-i va putea ''ierta niciodată'' polemica referitoare la locul de naştere al soţului său.
Potrivit Penguin Random House (PRH), ''Becoming'' s-a vândut deja în peste două milioane de exemplare în Satele Unite şi Canada în doar două săptămâni. Tradusă deja în 31 de limbi străine, se află în fruntea vânzărilor în Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda, Spania şi Franţa, potrivit PRH.
După ce a participat la mai multe lansări în Statele Unite, autoarea a fost nevoită să-şi anuleze celelalte două etape din cadrul turneului său european, la Paris şi Berlin, pentru a asista la funeraliile fostului preşedinte american George H.W. Bush, decedat vineri.

Portugalia desemnată 'Cea mai bună destinaţie turistică din lume' pentru al doilea an consecutiv
Portugalia a fost realeasă 'Cea mai bună destinaţie turistică din lume' pentru al doilea an consecutiv la gala World Travel Awards, desfăşurată sâmbătă seară la Lisabona, relatează EFE.
Anul trecut, Portugalia a obţinut cifre record în acest sector cu 24,1 milioane de turişti, iar anul acesta se îndreaptă spre "o creştere de 12 %", a declarat responsabila Turismului, Ana Mendes Godinho.
În 2017, volumul de facturare în sectorul turistic, care presupune 10 % din PIB Portugaliei, a fost de 15 miliarde de euro, iar între ianuarie şi octombrie veniturile din turism au crescut cu 1,5 miliarde de euro.
"Este un premiu pentru toţi cei care lucrează în sectorul turistic", a declarat Mendes Godinho, asigurând că această cifră record de 24,1 milioane de turişti din 2017 va fi depăşită în 2018.
La premiul 'Cea mai bună destinaţie turistică din lume' aspirau, printre altele ţări, Africa de Sud, Brazilia, SUA, Grecia, India, sau Spania.
Diversificarea este, potrivit titularei turismului, una din cheile de succes ale Portugaliei, mai ales datorită extinderii rutelor aeriene care leagă statul portughez de mai multe ţări.

S-a extins astfel piaţa pentru ţări ca Japonia, Canada, Brazilia, sau China.
Turismul religios este o altă miză a Portugaliei pentru a continua creşterea acestui sector.
A fost astfel creată o platformă pentru promovarea pelerinajelor la Fatima, care în 2017 a atins cifra de 9,5 milioane de vizitatori, drumeţiile prin Camino de Santiago, sau zonele de mare influenţă iudaică.
În 2018, turismul a cunoscut un avânt în toate regiunile Portugaliei, în oraşe ca Oporto, Lisabona, în regiunea Centro, Alentejo, sau Algarve, alături de destinaţiile insulare, potrivit titularei Ana Mendes Godinho.A

Luxemburgul va deveni prima ţară din lume cu transport public gratuit
Luxemburgul va deveni prima ţară din lume în care transportul public va fi gratuit, a relatat miercuri The Guardian în ediţia sa online.
Biletele pentru transportul cu trenul, tramvaiul şi autobuzul vor fi eliminate începând de vara viitoare, conform planurilor guvernului de coaliţie reales al premierului Xavier Bettel, care a fost învestit miercuri în funcţie pentru al doilea mandat.
Xavier Bettel, al cărui Partid Democrat (liberal) va forma un guvern cu social-democraţii şi cu Verzii, s-a angajat în recenta campanie electorală să facă din protejarea mediului o prioritate.
În afară de măsura privind transportul în comun, noul guvern ia în considerare de asemenea legalizarea canabisului şi introducerea a două noi zile de sărbătoare publică.
Oraşul Luxemburg, capitala Marelui Ducat, este afectat de cele mai mari ambuteiaje din lume.
Oraşul are circa 110.000 de locuitori, dar alte 400.000 de persoane fac naveta pentru a lucra în capitala Luxemburgului. Conform unui studiu, şoferii din oraşul Luxemburg au petrecut în medie în ambuteiaje 33 de ore în 2016.
În timp ce întreaga ţară are 600.000 de locuitori, alte aproape 200.000 de persoane care trăiesc în Franţa, Belgia şi Germania trec graniţa în fiecare zi pentru a lucra în Luxemburg.
Decizia a fost precedată de măsuri în aceeaşi direcţie: în această vară, guvernul a făcut gratuit transportul public pentru fiecare copil şi pentru fiecare tânăr sub 20 de ani.

Un băieţel de şapte ani a câştigat 22 de milioane de dolari cu canalul său de YouTube
Un băieţel în vârstă de şapte ani, care face recenzii unor jucării, a ajuns pe primul loc în topul vedetelor de pe YouTube cu cele mai mari încasări, cu câştiguri de 22 de milioane de dolari, potrivit site-ului BBC.
Conform estimărilor realizate de revista Forbes, Ryan, care postează pe canalul Ryan ToysReview, l-a depăşit pe vlogger-ul Jake Paul cu 500.000 de dolari într-un interval de 12 luni până în iunie.
Băieţelul postează aproape în fiecare zi, iar un clip în care promovează un ou albastru misterios inscripţionat cu faţa sa a strâns peste un milion de vizualizări începând de duminică.
Pe cea de-a treia poziţie se află canalul The Dude Perfect, cu încasări de 20 de milioane de dolari, potrivit Forbes.
Câştigurile lui Ryan, care nu includ taxele sau tarifele solicitate de agenţi şi avocaţi, s-au dublat comparativ cu anul precedent.
Întrebat de NBC de ce copiilor le place să-i urmărească videoclipurile, Ryan a răspuns: ''Pentru că sunt interesant şi amuzant".
Din momentul în care canalul a fost creat de părinţii lui Ryan în martie 2015, clipurile sale au atins aproape 26 de miliarde de vizualizări, iar canalul său are 17,3 milioane de urmăritori.
Potrivit Forbes, cele 22 de milioane de dolari, cu excepţia unui singur milion, au fost generate de reclamele care rulează înaintea clipurilor şi din postări sponsorizate.
Jucăriile pe care le prezintă băieţelul se pot epuiza în foarte scurt timp, notează BBC.
În august, Walmart a început să vândă o serie exclusivă de jucării şi îmbrăcăminte denumită Ryan's World, iar un videoclip care îl înfăţişează pe Ryan şi pe părinţii acestuia căutând jucării la un magazin Walmart a avut 14 milioane de vizualizări în trei luni.
Cum Ryan este minor, 15% din câştigurile sale sunt depuse într-un cont bancar, pe care îl va putea accesa doar după împlinirea vârstei legale.
Daniel Middleton, jucătorul de Minecraft care a fost în fruntea listei în 2017, cu câştiguri de 16,5 milioane de dolari, a coborât pe cea de-a patra poziţie.
În timp ce Jake Paul a câştigat şase poziţii ajungând pe locul al doilea, fratele acestuia, fratele acestuia, Logan Paul, a coborât anul acesta în clasamentul Forbes pe cea de-a 10-a poziţie, cu 14,5 milioane de dolari, cu 3 milioane de dolari mai mult decât în 2017.
Logan Paul şi-a cerut scuze în ianuarie după ce a filmat, într-unul din videoclipurile sale, victima unei presupuse sinucideri în Japonia.A

O ''scrisoare despre Dumnezeu'' semnată de Einstein, vândută la licitaţie cu 2,4 milioane de dolari
O scrisoare în care Albert Einstein respinge cuvântul ''Dumnezeu'' pe care îl consideră un ''produs al slăbiciunii umane'' şi în care tratează subiectul identităţii evreieşti fost vândută cu 2,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată marţi în New York, a indicat o purtătoare de cuvânt a casei Christie's, citată de DPA.
În epistola adresată lui Eric Gutkind, filosof german de origine evreiască, Einstein are o abordare directă şi critică asupra religiei, în care numeşte Biblia ''o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive''.
''Cuvântul 'Dumnezeu' nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive'', scria Einstein cu un an înaintea morţii sale, în aprilie 1955.
"Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)", a adăugat omul de ştiinţă în misiva sa de o pagină şi jumătate adresată filosofului german.
Scrisoarea a fost vândută în 2008 cu suma de 404.000 de dolari, conform informaţiilor publicate la acea vreme în presă.
Vânzarea de marţi din New York - care s-a încheiat în patru minute - a depăşit cu mult suma estimată de casa de licitaţii Christie's, de 1,5 milioane de dolari.
Purtătoarea de cuvânt a casei Christie's a precizat că persoana care a achiziţionat scrisoarea lui Einstein va plăti în total 2,9 milioane de dolari, inclusiv taxele.
Einstein a scris epistola în timp ce se afla la Universitatea din Princeton, New Jersey, ca răspuns la cartea semnată de Gutkind, ''Choose Life: The Biblical Call to Revolt'', în care filosoful trata subiecte referitoare la iudaism, Israel şi modernism.
Fizicianul a criticat poziţia lui Gutkind, potrivit căreia evreii sunt ''aleşi'' susţinând că, în timp ce aparţine ''cu bucurie'' poporului evreu, ''religia iudaică este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiţii primitive''.
''Ţinând cont de experienţa mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă lipsa lor de putere îi protejează de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic 'ales' la aceştia'', a notat Einstein.
Concepţia lui Einstein despre religie a fost îndelung analizată de oamenii de ştiinţă. În copilărie, el a îmbrăţişat pentru o scurtă perioadă iudaismul. Ulterior, fizicianul a scris că nu este ateu, însă nu crede într-un Dumnezeu personal care intervine în problemele lumeşti.
Valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil în ultimii ani. În octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim contra sumei de 1,56 milioane de dolari, preţul iniţial fiind estimat între 5.000 şi 8.000 de dolari.
La începutul lunii noiembrie, o scrisoare trimisă de Albert Einstein surorii sale Maja, în care fizicianul face referiri la creşterea antisemitismului în Germania încă din anul 1922, a fost vândută cu 39.360 de dolari la o licitaţie desfăşurată în Ierusalim.
Laureatul Premiului Nobel pentru Fizică a părăsit Germania când naziştii au venit la putere, în 1933, şi s-a mutat în Statele Unite renunţând astfel la cetăţenia germană.

Honduras - Nouă sute de persoane au băut din cea mai mare ceaşcă de cafea din lume
Honduras a doborât recordul mondial deţinut anterior de Anglia pentru cea mai mare ceaşcă de cafea, a anunţat guvernul ţării, citat sâmbătă de AFP.
Şeful statului, Juan Orlando Hernandez, a prezidat ceremonia de prezentare a ceştii cu 18.000 de litri de cafea, eveniment desfăşurat într-un parc din San Sebastian (vest).
Potrivit unui comunicat guvernamental, precedentul record mondial Guinness a fost stabilit în decembrie 2012 în Londra, cu o ceaşcă de 13.200 de litri de cafea.
Nouă sute de persoane au băut din ceaşca gigantică, Honduras doborând astfel şi recordul pentru cei mai mulţi participanţi la o degustare de cafea, deţinut anterior de oraşul mexican Puerto Vallarta (491 de consumatori).
Preşedintele Honduras solicită o mai bună remunerare a producătorilor. Pentru o ceaşcă de cafea vândută cu 5 dolari în New York, producătorul nu primeşte decât doi cenţi, susţine şeful statului.
Honduras are 120.000 de producători de cafea, care cultivă peste 250.000 de hectare în 16 dintre cele 18 departamente ale ţării. Majoritatea fermelor deţin mai puţin de cinci hectare.
Al cincilea cel mai mare producător de cafea din lume şi cel mai important din America Centrală, Honduras a exportat peste 432 de milioane de kilograme de cafea în ultimul sezon, 2017-2018.

SpaceX a lansat o rachetă cu 64 de sateliţi la bord, cel mai mare transport american de acest fel
SpaceX, fondată de Elon Musk, a lansat luni, de la baza din California, o rachetă Falcon 9 cu 64 de sateliţi de mici dimensiuni la bord pentru a fi plasaţi pe o orbită de joasă altitudine a Pământului, în cadrul unei misiuni pe care compania a catalogat-o cea mai amplă plasare de sateliţi realizată de o rachetă americană, potrivit Reuters.
Misiunea, care poartă numele SSO-A, este, de asemenea, cea de-a treia călătorie în spaţiu a rachetei Falcon 9, un alt obiectiv important al tehnologiei la costuri scăzute SpaceX fiind reutilizarea unor părţi ale rachetei.
Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg Air Force Base din California la ora locală 10:34 (18:34 GMT), având la bord sateliţi aparţinând unui număr de 34 de companii, agenţii guvernamentale şi universităţi, printre care Universitatea din Illinois.
Potrivit SpaceX, misiunea a fost "unul dintre cele mai complexe şi complicate demersuri" pentru startup-ul Spaceflight cu sediul în Seattle, companie care organizează transporturi pentru producătorii de sateliţi.
Misiunea americană survine la câteva zile după ce India a lansat o rachetă cu 31 de sateliţi la bord.
După lansare, prima treapta a rachetei Falcon 9 a revenit pe Pământ aşa cum era prevăzut, aterizând pe o platformă în largul apelor din sudul Californiei, potrivit înregistrării în direct a zborului.
Cu toate acestea, carcasele care protejau sateliţii în timpul lansării au ratat punctul de aterizare de pe platformă şi au ajuns în apele oceanului.
"Carcasele protectoare ale rachetei Falcon au ratat platforma, dar au aterizat încet în apă", a spus pe Twitter Musk, directorul executiv al SpaceX. Antreprenorul a adăugat că aceste componente vor fi preluate de o ambarcaţiune.
"Planul este să le uscăm şi să le lansăm din nou. Nu e nimic în neregulă cu o mică baie", a spus Musk, director executiv şi al companiei Tesla Inc, pe Twitter.

China pregăteşte lansarea unei misiuni istorice spre faţa nevăzută a Lunii
Agenţia spaţială chineză a intrat pe ultima sută de metri înainte de lansarea, prevăzută vineri, 7 decembrie, a misiunii robotice Chang'e 4 de aselenizare pe faţa nevăzută a Lunii, prima misiune de aselenizare în emisfera selenară pe care nu o putem vedea niciodată de pe Pământ, conform unui material publicat joi de SPACE.com.
Misiunea Chang'e 4 va fi lansată cu ajutorul unei rachete portante Long March 3B, vineri, la ora 18:30 GMT (sâmbătă, 8 decembrie, 2:30 A.M., ora Chinei).
Dacă totul va merge conform planului, modulul de aselenizare şi roverul autonom Chang'e 4 vor aseleniza în craterul Von Karman din bazinul selenar South Pole-Aitken (SPA) la capătul unui zbor spaţial de 27 de zile. Chang'e 4 continuă misiunea de succes Chang'e 3 care a trimis pe Lună un modul de aselenizare şi un rover autonom denumit Yutu (iepurele de jad) în decembrie 2013.
Pentru a asigura succesul misiunii Chang'e 4, China a lansat satelitul de telecomunicaţii Queqiao în cursul lunii mai. Satelitul Queqiao se află poziţionat în punctul Lagrange (L2) dintre Pământ şi Lună - punctul dintre Pământ şi Lună în care atracţiile gravitaţionale ale celor două obiecte cosmice, combinate cu forţa centrifugă, sunt în echilibru. Astfel satelitul rămâne staţionar şi va asigura comunicaţiile dintre echipa de control a misiunii Chang'e 4 şi roverul de la suprafaţa Lunii.
De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul. Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968.
Planurile Beijingului privind explorarea selenară nu se opresc însă la misiunea Chang'e 4. După aceasta există proiectele unor serii de misiuni robotice la suprafaţa Lunii care vor pregăti o aselenizare cu echipaj uman peste aproximativ 15 ani. Cheia reuşitei acestor proiecte este construcţia rachetei portante Long March 9, ce ar urma să fie testată în zbor undeva în intervalul 2028 - 2030. Această rachetă ce va fi cu adevărat uriaşă, va avea capacitatea de a transporta spre Lună echipaje umane în capsule mai mari şi mai grele decât cele folosite în perioada programului american Apollo din anii '60 - '70.
Olanda participă la această misiune cu un spectrometru radio pe frecvenţe joase. De asemenea, modulul de aselenizare va fi dotat cu un instrument pentru monitorizarea emisiilor de sodiu. Alte două instrumente vor fi variante modernizate ale unor instrumente folosite în misiunea Chang'e 3: o cameră care să monitorizeze aselenizarea şi o cameră topografică. Printre instrumentele noi folosite în această misiune se numără unul pentru analizarea prafului selenar (Lunar Dust Analyser - LDA), unul pentru analiza câmpurilor electrice (Electric Field Analyser - EFA), Plasma and Magnetic Field Observation Package (PMFOP), un seismometru selenar (LS) şi un interferometru radio (VLF Radio Interferometer - VRI) pentru observaţii astronomice".
Roverul selenar va fi dotat cu o cameră panoramică, un radar capabil să penetreze solul şi un spectrometru în infraroşu, cărora li se adaugă un instrument pentru analiza undelor seismice şi un al doilea receptor radio VLF (VRR)
Programul de explorări selenare al Chinei a început în 2007 cu misiunea Chang'e 1, care a presupus amplasarea pe orbita circumlunară a unei sonde simple. În 2010, sonda Chang'e 2 a fost, de asemenea, trimisă pe orbita lunară, după care a fost trimisă "la plimbare" prin Sistemul Solar, punctul culminant al misiunii fiind trecerea pe lângă asteroidul 4179 Toutatis în 2012.
În 2013 sonda Chang'e 3, care a transportat roverul Yutu, a realizat prima aselenizare lină din 1976, în era misiunilor Apollo, şi până în prezent.
Toate aceste misiuni au reuşit să aducă mai aproape China de realizările obţinute încă de la jumătatea secolului trecut de SUA şi URSS. Misiunea Chang'e 4 constituie însă o premieră la scară planetară. Nimeni nu a asolizat pe faţa nevăzută a Lunii din cauza problemei comunicaţiilor. Miza ştiinţifică a unei astfel de misiuni este însă considerabilă. Prezenţa pe faţa nevăzută a Lunii blochează complet comunicaţiile radio de pe Pământ, şi deschide o perspectivă fără precedent asupra semnalelor radio din Univers.

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Temperaturile scăzute, asociate cu o creştere a riscului de deces
Temperatura optimă pentru organism este cea de 22,8 grade Celsius, iar valorile situate peste sau sub aceasta sunt asociate cu o creştere a riscului de deces şi de apariţie a unor afecţiuni, conform unui studiu efectuat în China, citat sâmbătă de Xinhua. Însă, efectele temperaturilor scăzute sunt mai grave şi de mai lungă durată în comparaţie cu cele ale valorilor ridicate, atrag atenţia cercetătorii chinezi.
Studiul, realizat de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor şi Universitatea Fudan din Shanghai, a analizat 1.826.186 de decese din cauze non-accidentale, înregistrate în perioada 2013 - 2015 în 272 de oraşe din China situate în cinci zone climatice.
Cauzele deceselor au inclus afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, boală coronariană, accidente vasculare cerebrale şi boală pulmonară obstructivă cronică.
Oamenii de ştiinţă au clasificat temperaturile în patru categorii: frig extrem (între minus 6,4 grade Celsius şi 1,4 grade Celsius), frig moderat (între minus 1,4 grade Celsius şi 22,8 grade Celsius), căldură extremă (între 29 grade Celsius şi 31,6 grade Celsius) şi căldură moderată (între 22,8 grade Celsius şi 29 grade Celsius).
Cercetătorii au descoperit că 14,33% dintre decese au fost asociate cu temperaturile ridicate sau scăzute. Dintre acestea, frigul moderat şi căldura moderată au fost asociate cu cel mai mare risc - 10,49%, respectiv 2,08%.
Odată cu creşterea valorilor de temperatură, riscul de deces a scăzut iniţial şi a început să se mărească treptat după 22,8 grade Celsius.
Riscurile asociate frigului extrem a persistat o perioadă de peste 14 zile, în timp ce riscurile asociate căldurii extreme au apărut imediat şi au durat doar două sau trei zile.
De asemenea, în urma cercetării s-a descoperit că impactul temperaturii scăzute asupra afecţiunilor cardiovasculare a fost mai mare în comparaţie cu bolile respiratorii.
Mortalitatea cardiovasculară asociată temperaturii a fost de 17,48%, în timp ce mortalitatea în urma afecţiunilor respiratorii a fost de 10,57%.
Potrivit principalului autor al studiului, Kan Haidong, efectele frigului asupra sistemului cardiovascular sunt asociate schimbărilor la nivelul sistemului nervos autonom, tensiunii arteriale şi răspunsului inflamator. Efectele asupra sistemului respirator ar putea fi cauzate de înmulţirea infecţiilor respiratorii în zilele reci.
Oamenii de ştiinţă au descoperit de asemenea că rata mortalităţii din cauze asociate temperaturii a fost mai ridicată în cazul vârstnicilor (75 de ani şi peste această vârstă), copiilor şi femeilor.
Concluziile ar putea ajuta la îmbunătăţirea practicilor clinice şi de sănătate publică pentru reducerea riscurilor pentru sănătate asociate atât climei actuale cât şi celei viitoare, afectată de schimbări, potrivit studiului publicat în British Medical Journal.

Exerciţiile fizice şi suplimentele pe bază de proteine ar putea ajuta la inversarea fragilităţii
Exerciţiile pentru antrenarea musculaturii şi suplimentele pe bază de proteine ar putea constitui cheia pentru inversarea fragilităţii, sugerează un nou studiu efectuat în Marea Britanie, citat de Press Association.
Metodele au fost descrise în studiu drept intervenţiile ''cele mai eficiente'' pentru întârzierea sau inversarea fragilităţii.
Totodată, oamenii de ştiinţă au notat că intervenţiile sunt ''cel mai uşor de implementat''.
Creşterea speranţei de viaţă a populaţiei a condus către o augmentare a cazurilor de fragilitate în rândul vârstnicilor.
Fragilitatea a fost descrisă drept un cumul între efectele îmbătrânirii naturale şi rezultatele unor afecţiuni multiple pe termen lung, scăderea performanţelor fizice a rezervelor corpului.
Potrivit estimărilor, fragilitatea afectează una din zece persoane de 65 de ani şi peste această vârstă şi mai bine de jumătate dintre vârstnicii de peste 80 de ani.
În cadrul noului studiu, publicat în British Journal of General Practice, oamenii de ştiinţă din Dublin au condus o analiză sistematică a cercetărilor privind intervenţiile pentru fragilitate. Ei au identificat un număr de patruzeci şi şase de studii implicând 15.690 de persoane.
Intervenţiile analizate în această cercetare au inclus programe de exerciţii fizice, educaţia sanitară, administrarea de suplimente nutriţionale, vizitele la domiciliu, suplimentele pe bază de hormoni şi consilierea, precizează Press Association.
71% dintre studiile analizate au prezentat o îmbunătăţire a statutului fragilităţii în urma intervenţiilor.
Autorii cercetării au descoperit că intervenţiile în privinţa antrenamentului pentru întărirea musculaturii şi suplimentele pe bază de proteine au fost în mod consistent considerate cele mai eficiente şi mai uşor de implementat.
''Controalele pentru depistarea fragilităţii este din ce în ce mai recomandată în cadrul asistenţei medicale primare şi în unele cazuri impusă contractual, însă, odată ce fragilitatea a fost identificată, există o lipsă de orientare în privinţa intervenţiilor'', au notat autorii cercetării.
''Studiul subliniază atât eficacitatea cât şi uşurinţa implementării intervenţiilor pentru fragilitate în cadrul asistenţei medicale primare, iar aceste concluzii ar putea ajuta la alegerea celor mai bune intervenţii'', au adăugat specialiştii.
Autorii studiului au specificat în lucrarea lor câteva dintre recomandările pe care medicii generalişti ar trebui să le adreseze pacienţilor. Printre acestea se numără 20-25 de minute de activitate fizică pe zi constând în cincisprezece exerciţii pentru întărirea musculaturii mâinilor şi picioarelor şi îmbunătăţirea echilibrului şi coordonării, efectuate patru zile pe săptămână.
De asemenea, în ceea ce priveşte dieta zilnică, oamenii de ştiinţă au notat că accentul trebuie pus pe lapte, ouă, ton sau pui sau, în cazul în care se preferă, formule cu proteine în timpul meselor.

Regenerarea ţesuturilor articulaţiilor cu propriile celule stem, o nouă speranţă în tratamentul osteoartritei 
O nouă tehnică în domeniul terapiei cu celule stem ar putea reduce necesitatea intervenţiei chirurgicale în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu osteoartrită, relatează luni Press Association.
În cadrul primului studiu clinic efectuat pe eşantioane de ţesut uman, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh testează capacitatea celulelor pacienţilor de a repara leziunile articulaţiilor.
După ce studiile anterioare au fost efectuate pe ţesuturi animale, cercetătorii analizează în prezent efectele tratamentului cu celule stem asupra fragmentelor donate de pacienţii supuşi operaţiilor de înlocuire a şoldului.
Modelul va fi utilizat pentru dezvoltarea unor modalităţi de introducere a propriilor celule stem ale pacientului în articulaţiile lezate.
Echipa de oameni de ştiinţă susţine că celulele stem - celule unice cu capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă - s-ar putea preschimba apoi în celule ale cartilajelor, înlocuind ţesutul lezat.
Dacă se dovedeşte un succes, tehnica ar putea netezi calea către realizarea unor tratamente ce vor reduce necesitatea efectuării intervenţiilor chirurgicale invazive.
Osteoartrita este o afecţiune caracterizată de degradarea ţesutului situat între oase cunoscut sub denumirea de cartilaj articular, ceea ce provoacă dureri de articulaţii, inflamaţii şi dizabilitate.
Tratamentele utilizate în mod obişnuit pentru această problemă de sănătate, care afectează în general articulaţiile genunchiului, şoldului şi gleznei, ar avea beneficii pe termen scurt.

'Milioane de pacienţi se confruntă cu dureri articulare şi dizabilitate din cauza osteoartritei, printre aceştia numărându-se atât persoane active cât şi vârstnice'', a declarat conducătorul studiului, Anish Amin de la Universitatea din Edinburgh.
''Potenţialul de regenerare a ţesutului lezat al articulaţiei cu ajutorul chiar al celulelor stem provenite de la pacienţi este foarte interesantă şi reprezintă cu adevărat soluţia de tratament supremă. Suntem încrezători că cercetarea noastră va avea rezultate promiţătoare'', a adăugat specialistul. 

Aspirina ar putea ajuta la tratarea sclerozei multiple
Aspirina, folosită în doze reduse, ar putea diminua gravitatea simptomelor şi anomaliilor sistemului imunitar la pacienţii cu scleroză multiplă, după ce a fost verificată eficienţa sa într-un test realizat pe şoarecii de laborator, potrivit unui studiu publicat marţi de revista Science Signaling şi citat de EFE.
Potrivit studiului, aspirina administrată pe cale orală la cobai a redus severitatea simptomelor, a frânat degradarea mielinei şi a inhibat infiltrarea de celulele în măduva spinării. Cantitatea de aspirină administrată şoarecilor a fost cea a unei doze din versiunea pentru copii a acestui medicament prescris adulţilor.
Scleroza multiplă este o boală degenerativă care afectează peste 2,3 milioane de persoane din lume şi care este provocată de pierderea mielinei, o proteină a sistemului nervos responsabilă cu transmisia impulsurilor la creier şi cu protecţia neuronilor.
Cercetători de la Universidad Rush din Chicago au descoperit acest efect, până acum necunoscut, al aspirinei, un medicament obişnuit pentru tratarea durerii.
Într-o cantitate mică, aspirina a fost capabilă să stimuleze producerea de celule pozitive pentru transmisia nervoasă şi a frânat în acelaşi timp activitatea celulelor maligne -Tregg- care atacă sistemul nervos, degradează mielina şi sunt responsabile de dezechilibrul care provoacă scleroza multiplă.
Grupul de cercetători, în frunte cu Susanta Mondal, a evidenţiat siguranţa conferită de principiul activ al aspirinei şi facilitatea sa de administrare, astfel încât acest medicament ar putea fi utilizat şi ca terapie de sprijin pentru pacienţii care suferă de scleroză multiplă, sau de alte afecţiuni neurologice asociate unor disfuncţii ale celulelor Treg.

Analgezicele prescrise după extracţia măselelor de minte ar putea creşte riscul abuzului de opioide la tineri 
Pentru adolescenţi şi tineri, extracţia măselelor de minte este un adevărat rit de trecere. Un nou studiu sugerează că riscurile acestei operaţii sunt sporite de amestecul de analgezice narcotice pe care pacienţii îl primesc după intervenţia chirurgicală, relatează miercuri dpa.
Studiul aduce dovezi pentru cât de rapid şi inocent se poate instala o potenţială dependenţă fatală de opioide. De asemenea, cercetarea subliniază importanţa regândirii de către medicii stomatologi a abordării tratamentului în cazul disconfortului postoperator al pacienţilor.
Într-un grup de aproape 15.000 de persoane care au primit prima reţetă de analgezice opioide de la un dentist, cercetătorii au descoperit că circa 7% au ridicat o altă reţetă de opioide într-un interval cuprins între 90 şi 365 de zile.
În anul care urmează intervenţiei chirurgicale stomatologice, aproape 6% dintre pacienţii care au primit reţetă pentru opioide au avut nevoie de asistenţă medicală, spitalizare sau o vizită la camera de gardă, un consult din partea unui medic sau o şedinţă de terapie cu un specialist în tratamentul dependenţelor, pe baza căruia a fost pus diagnosticul de dependenţă de opioide.

Rata acestui diagnostic a fost de 10 ori mai mare decât în cazul unui alt grup de pacienţi care nu au primit reţetă pentru opioide. Ambele grupe au fost formate din pacienţi cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani şi toţi au beneficiat de tratament stomatologic în anul 2015. Cercetătorii au reuşit să monitorizeze apoi pacienţii pentru cel puţin un an.
Prin comparaţie cu băieţii şi tinerii bărbaţi care au luat parte la studiu, fetele şi tinerele femei au avut o probabilitate mai mare de a continua să folosească analgezicele narcotice după extracţia măselelor de minte şi de a abuza de folosirea acestor substanţe.
Reţeta tipică care poate declanşa astfel de urmări dezastruoase conţine un pachet de circa 20 de pilule de opioide narcotice precum OxyContin, Vicodin sau Percocet.
Publicat săptămâna această în revista JAMA Internal Medicine, nou studiu vine în contextul în care criza opioidelor face 115 de victime în fiecare zi în Statele Unite. Deşi bilanţul include şi decesele cauzate de droguri folosite pe stradă precum heroina, opioidele sintetice precum fentanilul fac din ce în ce mai multe victime, iar patru din cinci persoane dependente de heroină spun că au început folosind în mod abuziv medicamente prescrise în mod întemeiat.
Situaţia a scos în evidenţă anumite practici de prescriere a reţetelor de către medici şi rolul acestora în actuala criză de sănătate publică. În 2016, în timp ce epidemia de decese prin supradoză a continuat să se accentueze, medicii şi stomatologii au prescris atât de multe analgezice încât cantitatea acestora ar fi fost suficientă pentru a trata fiecare american în fiecare zi pentru aproape o lună.
Deşi multe dintre aceste medicamente sunt prescrise pentru a uşura suferinţa pacienţilor care se confruntă cu dureri insuportabile, medicii şi dentiştii încă prescriu opioide pacienţilor a căror durere poate fi tratată în condiţii de mai mare siguranţă şi la fel de eficace cu medicamente care nu conţin componente narcotice.
Noul studiu pune, de asemenea, sub semnul întrebării oportunitatea extracţiei de rutină a molarilor de minte, care, în adolescenţă, fac presiune asupra zonei posterioare a gingiilor, apăsând asupra celorlalţi dinţi sau erupând cu dificultate.
Autorul studiului, Alan Schroeder, un pediatru de la Universitatea Stanford interesat de practicile care presupun mai puţină medicalizare, spune că beneficiile extracţiei măselelor de minte nu au fost demonstrate sau studiate în mod riguros. Au şi acestea riscurile lor, a adăugat medicul.
Îndepărtarea chirurgicală a molarilor de minte are şi efecte secundare precum gingii uscate, dureri de gingii şi deteriorarea nervului, dar şi riscuri asociate cu anestezia folosită în timpul acestor proceduri.
O altă problemă este cea a medicamentelor. Chirurgii din domeniul stomatologic au prescris cu largheţe analgezice pe bază de opioide şi recomandă, de asemenea, multe antibiotice. Aceste medicamente au, la rândul lor, efecte secundare, iar prescrierea în exces se crede că favorizează creşterea numărului de infecţii rezistente la antibiotice.
Potrivit lui Schroeder, lipsa de studii referitoare la extracţiile molarilor de minte fac ca frecvenţa acestora să fie greu de apreciat, lucru care i-a determinat pe autorii studiului să facă o altă presupunere esenţială. Baza de date cu asigurările stomatologice este săracă şi multe extracţii de molari de minte sunt realizate contra-cost. Luând însă în calcul vârsta celei mai mari părţi a pacienţilor care a plecat de la dentist cu o reţetă de opioide, autorii au presupus că cea mai probabilă cauză este extracţia măselelor de minte. Concluzia autorilor cum că abuzul de opioide este un risc posibil al îndepărtării măselelor de minte se bazează pe această presupunere.
Un studiu nepublicat din 1999 realizat de către American Dental Association şi citat de autorii cercetării estimează că circa 5 milioane de astfel de extracţii sunt efectuate în fiecare an. Un alt studiu realizat înainte de 2009 a concluzionat că stomatologii sunt principala sursă de reţete pentru opioide în cazul copiilor şi adolescenţilor cu vârste între 10 şi 19 ani, echivalentul unei treimi dintre reţetele de opioide în acest grup de vârstă.
Între timp, American Dental Association a promis că membrii săi vor reduce cantitatea de opioide prescrise. Într-un comunicat dat publicităţii în luna martie, preşedintele de atunci al asociaţiei, Joseph Crowley, a făcut apel la dentişti "să-şi dubleze eforturile" de a scrie mai puţine reţete care conţin opioide pentru dureri dentale, să micşoreze dozele prescrise şi să diminueze perioada tratamentului, măsuri cunoscute pentru reducerea riscului de dependenţă.

Un test de sânge ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru cancerul de sân
Un test de sânge pentru detectarea celulelor tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru unele cancere de sân şi îmbunătăţi rata de supravieţuire a pacientelor, potrivit unui studiu clinic prezentat joi, la un congres în Statele Unite, informează AFP.
"Este primul studiu care arată că prin utilizarea acestei informaţii se poate ameliora speranţa de viaţă a pacientelor", a explicat pentru AFP Profesorul Jean-Yves Pierga, şef al departamentului de oncologie medicală de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul.
Femeile care suferă de cancer de sân cu metastaze "sensibile la hormoni" (cele mai frecvente) sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia - responsabilă pentru numeroase efecte secundare - fiind rezervată pacientelor cu cele mai severe forme. În prezent însă,"criteriile pentru a permite medicilor să evalueze această gravitate, şi, prin urmare, alegerea terapiei, rămân neclare", sublinia într-un comunicat Institutul Curie şi Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.

Într-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumătate au avut tratamentul ales în funcţie de evaluarea medicului, iar cealaltă jumătate în funcţie de nivelul de celule tumorale circulante (CTC).
Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales.
Potrivit cercetătorilor, "femeile care au fost tratate cu hormonoterapie în conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit în cele din urmă chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sânge, şi-au crescut şansele de supravieţuire".
Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul dedicat cancerului de sân din San Antonio (Texas) de profesorul François-Clement Bidard, medic oncolog la Institut Curie, invită "la combinarea celor două abordări pentru a ghida alegerile terapeutice: recomandarea clinicianului şi doza de CTC ", a indicat cercetătorul, citat în comunicat.
Cercetările arătaseră deja importanţa acestui test de sânge în diagnosticul şi prognosticul cancerului, însă nu şi pentru alegerea terapeutică.
Studiul a fost finanţat în cea mai mare parte de Institutul Naţional al Cancerului (INCa), cu o contribuţie mică din partea CellSearch, compania americană care oferă tehnologia de măsurare a nivelului de CTC, a precizat Pierga. Rezultatele sale vor fi publicate ulterior într-un jurnal ştiinţific, a adăugat el. 

Cercetătorii chinezi au creat un material bioactiv care stimulează regenerarea pielii
Oamenii de ştiinţă din China au dezvoltat un nou material biodegradabil şi bioactiv care stimulează procesul de vindecare şi regenerare a pielii, informează vineri Xinhua.
Este dificil ca rănile de piele să se vindece complet în cazuri precum arsuri pe zone întinse, infecţii microbiene severe şi forme acute de diabet. Rănile cronice sporesc considerabil durerile şi costurile medicale ale pacienţilor. Prin urmare, există o mare nevoie de materiale biomedicale care să faciliteze vindecarea rănilor şi să deţină capacităţi eficiente de combatere a infecţiilor.
Cercetătorii de la Universitatea Xi'an Jiaotong din Shaanxi, o provincie din nord-vestul Chinei, au creat un tip de material biomimetic cu proprietăţi antibacteriene, care facilitează regenerarea pielii.
Materialul are o elasticitate asemănătoare cu cea a pielii şi deţine o rată bună de biocompatibilitate, contribuind astfel la prevenirea infecţiilor cu bacterii multirezistente.
În experimentele realizate pe şoareci, materialul nou creat a ameliorat procesul de vindecare şi regenerare a unor fanere (formaţiuni epidermice, anexe ale pielii, care protejează organismul - păr, unghii, pene, etc.) precum foliculii de păr şi, în final, a condus la o regenerare a ţesutului tegumentar.
Acest biomaterial ar putea să devină un pansament multifuncţional şi competitiv în cazuri de plăgi infectate cu bacterii, grăbind procesul de regenerare a pielii.
Studiul cercetătorilor chinezi oferă oamenilor de ştiinţă o nouă abordare în ceea ce priveşte strategiile adoptate pentru a dezvolta materiale biomedicale utilizabile în medicina regenerativă.
Cercetarea a fost publicată în revista ACS Nano.

AGERPRES

top