1102 - 12 noiembrie 2018 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


 

VEDETE

Filmul "Moromeţii 2" - prezentat în premieră de gală, la Sala Palatului
Filmul "Moromeţii 2", de Stere Gulea, a rulat luni seara, în proiecţie de gală, la Sala Palatului, în prezenţa echipei filmului şi a unor invitaţi speciali.
Scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit înaintea proiecţiei despre contextul în care a fost realizat filmul "Moromeţii 2".
"Acum e cu atât mai interesant cu cât, în condiţii de libertate deplină, Stere Gulea vine şi face un film după o carte sau mai multe cărţi scrise în condiţii de pressing ideologic. Atunci aveam o lectură a unui text scris cu anumite concesii. Acum, unii oameni ar spune (...) că avem de-a face cu o de-concesionare, şi anume, cu renunţarea la concesia, şi la grila, şi la lentila ideologică - un film făcut în libertate, după o carte sau mai multe cărţi, de fapt mai multe cărţi, scrise în condiţiile gardului de sârmă ghimpată", a afirmat el.
În opinia lui Paraschivescu, "Moromeţii 2" este o dovadă a ceea ce autorul a numit "graţia binelui".
"Această graţie a binelui apare atunci când mai mulţi oameni se strâng în jurul unei idei şi au împreună talent, disponibilitate şi putinţa de a se pune în folosul binelui. Asta a făcut Stere Gulea cu echipa lui", a apreciat Radu Paraschivescu.
Actorul Cuzin Toma a mărturisit că modul în care Stere Gulea lucrează cu artiştii, la film, scoate din ei adevărul şi "emoţia sinceră, autentică". "Cred că am trăit aceeaşi emoţie toţi şi actorii mai tineri şi noi, ăştia mai din mijloc şi actorii în vârstă, cumva şi datorită scenariului şi am fost toţi ca o familie, ca un singur corp", a declarat actorul, pentru AGERPRES.
În opinia actorului, filmele "Moromeţii" şi "Moromeţii 2" nu pot fi comparate.
"Nu pot să le compar, dar sunt la fel de bune. Niciunul nu trădează nici epoca şi nici 'Moromeţii'. Domnul Stere Gulea a reuşit să dea aceeaşi atmosferă şi să aducă lumea cu bogăţia ei de atunci, cu tot ce însemna perioada respectivă", a spus Cuzin Toma.
Înainte de intrarea în sală, cei veniţi la premieră au primit din partea unor voluntari îmbrăcaţi în haine de epocă ziarul "Dreptatea" ce anunţa pe prima pagină revenirea pe marile ecrane a poveştii familiei Moromete, după 31 de ani de la "Moromeţii", în regia lui Stere Gulea. Publicaţia realizată special pentru promovarea filmului cuprinde o mărturie a regizorului, a actorului din rolul principal, Horaţiu Mălăele, dar şi a directorului de imagine, Vivi Drăgan Vasile. Totodată, este prezentat şi un scurt fragment din volumul "Moromeţii 2", de Marin Preda.
Printre spectatorii proiecţiei de gală s-au numărat procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi ministrul Culturii, George Ivaşcu.
Pelicula "Moromeţii 2" va rula pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului îşi propune să ajungă în peste 50 de oraşe cu o serie de avanpremiere, în special în cele unde există multiplex sau altă sală de cinema.
"Moromeţii 2" continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării şi îl are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el şi cea de-a doua soţie, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

Distribuţia reuneşte câţiva dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi actori români. În rolurile principale îi putem vedea pe Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) şi Iosif Paştina (Niculae Moromete), aflat la debut într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoşilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moaşei), Florin Zamfirescu (Ţugurlan), George Mihăiţă (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul şcolii).
Filmările pentru "Moromeţii 2" au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secvenţelor fiind turnate în aceeaşi casă, din acelaşi sat (Talpa, judeţul Teleorman) în care a fost realizat şi primul film, în 1985. Preproducţia părţii a doua a durat mai bine de un an - casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru "Aferim!", este creatoarea costumelor.
Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu şi Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Şirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeaşi Dana Bunescu, câştigătoare a şase premii Gopo până în prezent, pentru montaj şi sunet. Machiajul şi coafura sunt semnate de Dana Roşeanu, Iulia Roşeanu şi Domnica Bodogan. Producătorii filmului sunt Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu. Fotograful afişului oficial este Alex Gâlmeanu. 

Actorii Ada Condeescu şi Bogdan Dumitrache şi regizorul Bogdan Mustaţă - juriul competiţiei de lungmetraj la Festivalul KINOdiseea
Competiţia internaţională de lungmetraj a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea (8 - 13 noiembrie) va fi jurizată de actorii Ada Condeescu şi Bogdan Dumitrache şi de regizorul Bogdan Mustaţă, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
Cele mai bune nouă filme pentru copii ale anului vor putea fi urmărite în premieră naţională în competiţia internaţională a festivalului, împreună cu cinci calupuri de scurtmetraje pentru diferite categorii de vârstă şi singurul film românesc pentru copii realizat în ultimii ani.
Filmele din festival vor rula la Cinema Eforie, Cinema Gloria, Cinema Pro şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Juriul competiţiei de scurtmetraj va fi compus anul acesta din actriţa Laura Marin, criticul de film Georgiana Muşat şi regizoarea Andreea Lăcătuş.
Scurtmetrajele din competiţia internaţională KINOdiseea sunt grupate în jurul a cinci nuclee tematice adresate tinerilor de diferite vârste - de la cei mici (3-6 ani, 6-9 ani, 9-12 ani, 12-15 ani) la cei mari (15-18 ani).
Festivalul KINOdiseea va debuta pe 8 noiembrie, la Cinema Pro, cu animaţia franceză "Colţ Alb", în regia lui Alexandre Espigares, considerată a fi cea mai fidelă adaptare a cărţii lui Jack London.
Filmul care va închide cea de-a X-a ediţie KINOdiseea este animaţia "Anastasia", în regia lui Gary Goldman şi Don Bluth.
Gala de Premiere a festivalului va avea loc pe 13 noiembrie, de la ora 19,00, la Cinema Eforie.
Festivalul Internaţional de Film KINOdiseea este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, finanţat de Primăria Sectorului 3.

Începe la Los Angeles cea de-a 32-a ediţie a competiţiei Institutului American de Film
Cea de-a 32-a ediţie a competiţiei Institutului American de Film (AF) începe joi la Los Angeles (California), cu o puternică savoare "latino", datorită unor filmele prezente în competiţie precum 'Roma', de Alfonso Cuarón, şi 'Todos lo saben', cu Javier Bardem şi Penélope Cruz ca protagonişti, relatează EFE.
Mexic va fi prezent cu filmele 'Nuestro Tiempo', de Carlos Reygadas, şi 'La camarista', de Lila Avilés. Vor fi proiectate şi filme din Chile ('Tarde para morir joven') şi Brazilia ('Temporada), alături de scurtmetraje din Columbia, Spania şi Mexic.
Scurtmetrajul spaniol 'Matria', de Alvaro Gago, a fost recompensat anul acesta cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Sundance, cea mai importantă întâlnire a filmelor independente din SUA.
Competiţia se deschide joi cu proiecţia în premieră mondială a filmului 'On the Basis of Sex', de Mimi Leder, o dramă axată asupra vieţii tinerei avocate Ruth Bader Ginsburg, înainte de a deveni judecătoare la Curtea Supremă unde a deţinut această funcţie timp de 25 de ani.
Ginsburg, o celebră militantă pentru drepturile civile în SUA, a devenit în 1993 cea de-a doua femeie care a ocupat acest post la propunerea preşedintelui de atunci Bill Clinton. Distribuţia filmului este formată din Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Jack Reynor şi Cailee Spaeny.
'AFI a fost creat pentru a celebra excelenţa în artă şi transmiterea sa viitoarelor generaţii', notează într-un comunicat Bob Gazzale, preşedintele competiţiei. 'Acest film face parte din istoria esenţială a timpurilor noastre', a precizat el.
În cadrul AFI va putea fi vizionat în premieră mondială şi filmul 'Bird Box', cu Sandra Bullock, şi fragmente din mult aşteptatele lungmetraje 'The Ballad of Buster Scruggs', al fraţilor Coen; 'Green Book', de Peter Farrelly, şi 'Widows', de Steve McQueen.
Competiţia AFI, care se va încheia pe 15 noiembrie, se va desfăşura în sălile Teatrului Chinezesc, Teatrului Egiptean şi la hotelul Hollywood Roosevelt.


Michael Douglas a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood
Actorul Michael Douglas a celebrat marţi 50 de ani de carieră în cinema dezvelind o stea care îi poartă numele pe celebrul bulevard Walk of Fame din Hollywood, aflată în apropierea celei a legendarului său tată, Kirk Douglas, în vârstă de 101 ani, potrivit Reuters.
Michael Douglas (74 de ani), cunoscut pentru rolul Gordon Gekkocare din pelicula ''Wall Street'', care i-a adus un Oscar, a fost însoţit la ceremonie de tatăl său, protagonistul filmului cu gladiatori ''Spartacus'' (1960), de soţia sa, Catherine Zeta-Jones, şi de partenera din pelicula ''The China Syndrome'', Jane Fonda.
"Când am aflat că Michael va primi o stea, m-am gândit 'De ce a durat aşa demult?'. Mai ales că el a fost mereu cu un pas înaintea celorlalţi'', a spus Fonda cu ocazia ceremoniei.
Douglas a apărut în peste 60 de filme şi producţii de televiziune, printre care serialul poliţist ''The Streets of San Francisco'' din anii '70, thrillerele psihologice ''Fatal Attraction'' şi ''Basic Instinct'' şi filmul recent ''Ant-Man'', care adaptează o serie de benzi desenate Marvel.
Jane Fonda, fiica actorului Henry Fonda, a spus că atât ea, cât şi Douglas au trebuit să facă faţă provocărilor faptului de a se fi născut în familia unor actori celebri, fiind nevoiţi să îşi găsească propriul drum.
"Taţii noştri au fost legende ale lumii filmului", a mai spus actriţa. "Vă puteţi imagina cum era pentru Michael când pleca la o audiţie, iar Spartacus stătea la masa din bucătărie?"
Douglas este, de asemenea, producător de film, a câştigat un Oscar pentru pelicula din 1975, ''One Flew Over the Cuckoo's Nest'', şi a produs zeci de filme independente.
"Am fost suficient de norocos să fac parte atât din Hollywoodul clasic, cât şi din noul Hollywood", a spus actorul.
Actorul a adăugat că este onorat să fie unul dintre cei peste 2.600 de bărbaţi şi femei de pe Walk of Fame: "Sunt oameni care îşi iubesc meseria şi cărora le place să amuze oameni din lumea întreagă". 

Actorul britanic Idris Elba, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă'' de revista People
Actorul britanic Idris Elba, despre care au existat recent speculaţii că ar putea fi următorul interpret al agentului James Bond, a fost desemnat luni "cel mai sexy bărbat în viaţă" pe anul 2018 de revista People, potrivit Reuters.
Actorul în vârstă de 46 de ani, născut la Londra, a declarat că nu i-a venit să creadă atunci când a fost anunţat de către revistă.
"Reacţia mea a fost 'Să fim serioşi, imposibil. Pe bune?'" Elba a declarat pentru revista People: "Am stat în faţa oglinzii. M-am privit. M-am gândit 'Da, eşti un pic sexy astăzi'. Dar ca să fiu cinstit, a fost doar un sentiment plăcut. A fost o surpriză plăcută, cu siguranţă mi-a crescut încrederea în mine".
Una dintre cele mai cunoscute vedete britanice, Elba a câştigat un Glob de Aur pentru rolul principal în serialul poliţist de televiziune produs de BBC ''Luther'', a interpretat un zeu din mitologia nordică în producţia ''Thor'' şi a apărut în serialul american de televiziune ''The Wire''.
Actorii şi cântăreţii Blake Shelton, Chris Hemsworth, Adam Levine, George Clooney şi Channing Tatum se numără printre vedetele care au primit această titulatură în ultimii ani.

Doar doi bărbaţi de culoare, actorul afro-american Denzel Washington şi Dwayne ''The Rock'' Johnson, a cărui mamă este din Samoa, iar tatăl, canadian de culoare, au mai primit în 1996, respectiv 2016 această distincţie creată de revista People în 1985.
Fanii actorului au militat ca Elba, fiul unor imigranţi africani în Marea Britanie, să-i succeadă lui Daniel Craig în rolul agentului 007 în franciza ''James Bond'', după cel mai recent film al seriei care urmează să fie lansat în 2020.
În luna august, Elba a alimentat zvonurile potrivit cărora urmează să fie primul actor de culoare în rolul lui James Bond după ce a publicat un mesaj misterios pe Twitter parafrazând celebra replică a agentului 007: ''Numele meu este Elba, Idris Elba''. Câteva zile mai târziu, a negat categoric că acest lucru va deveni realitate.
Elba va apărea pe coperta unui număr special al revistei People disponibil vineri pe piaţă.

Camila Cabello, marea câştigătoare la gala MTV Europe Music Awards
Cântăreaţa americană de origine cubaneză Camila Cabello a fost marea câştigătoare a galei MTV Europe Music Awards desfăşurate duminică, cu patru premii la categoriile "Cea mai bună melodie", ''Cel mai bun artist'', ''Cel mai bun videoclip'' şi ''Cel mai bun artist american'', informează luni Reuters.
În timpul ceremoniei găzduite de oraşul Bilbao, în nordul Spaniei, Cabello (21 de ani), desemnată marea câştigătoare şi a MTV Video Music Awards din luna august, şi-a îndemnat fanii din Statele Unite să meargă la alegerile parlamentare de la jumătate de mandat de săptămâna aceasta.
Cântăreaţa, care a cunoscut succesul ca membră a trupei de fete ''Fifth Harmony'', înfiinţată în timpul celui de-al 12-lea sezon al emisiunii X-Factor din Statele Unite, a declarat că se bucură că este considerată un exemplu demn de urmat.
''Cred că semnalul pentru mine a fost să fac ceea ce mă face fericită, chiar dacă este înspăimântător; merită să rişti pentru că eşti responsabil pentru fericirea ta. Şi da, foarte important, mergeţi la vot!'', a spus aceasta.
Janet Jackson, care a primit premiul ''Global Icon'', a interpretat hituri din cei 40 de ani de carieră, înconjurată de o trupă de toboşari africani, torţe, aruncători de flăcări şi peste 20 de dansatori.
Evenimentul a avut loc la centrul expoziţional din Bilbao şi fost prezentat de Hailee Steinfeld, care a interpretat ''Back to Life'', melodie care va face parte din coloana sonoră a viitorului film ''Bumblebee''.
Unul dintre momentele-cheie ale serii a fost melodia ''Malamente'', interpretată de cântăreaţa flamenco Rosalia, care şi-a făcut intrarea pe scenă înt-un camion gigant.
Trupa britanică rock Muse, de cinci ori câştigătoare a MTV Europe Music Awards, a cântat hitul ''Pressure'', pe stadionul San Mames din Bilbao.
Alte interpretări remarcabile din cadrul galei au inclus Bebe Rexha, care a cântat ''I'm a Mess'' într-o cadă de baie înconjurat de asistente medicale şi 100 de dansatori, şi Halsey, care a a interpretat ''Without Me'' sub o perdea de apă.
Spectacolul a fost deschis de Nicki Minaj, cu noul său hit "Good Form", urmată de melodia "Woman Like Me" în colaborare cu Little Mix. Minaj a primit premiile pentru "Best Look" şi "Best Hip-Hop".
DJ-ul american Marshmello, care a câştigat la categoria muzică electronică, a încheiat seara interpretând, alături de Anne-Marie, hitul "FRIENDS", iar alături de Bastille, "Happier".
Pe lista câştigătorilor s-au mai aflat Dua Lipa, câştigătoare la categoria pop, Shawn Mendes, care a primit trofeul pentru "cea mai bună interpretare live", iar 5 Seconds of Summer au fost desemnaţi cei mai buni la categoria rock.
Desfăşurată pentru prima oară în 1994, competiţia muzicală MTV EMA este unul dintre cele două evenimente importante organizate de MTV, alături de Video Music Awards (VMA), care se desfăşoară anual în Statele Unite începând din 1984.

Actriţa Emma Thompson a fost distinsă cu titlul de Dame a Imperiului Britanic
Actriţa britanică Emma Thompson a primit miercuri din partea prinţului William titlul de Dame a Imperiului Britanic - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler - o distincţie acordată în iunie de regina Elisabeta a II-a, relatează EFE.
Actriţa, în vârstă de 59 de ani, a primit acest titlu onorific într-o ceremonie desfăşurată miercuri la Palatul Buckingham şi a recunoscut că i-a scăpat "un zâmbet disimulat" la adresa prinţului William, pe care îl cunoaşte de când era copil.
"Îl îndrăgesc pe prinţ, îl cunosc de când era mic şi ne-am zâmbit unul celuilalt", a spus actriţa.
Pe de altă parte, Emma Thompson a povestit că l-a întrebat pe cel de-al doilea moştenitor la tronul britanic dacă poate să-l sărute atunci când îi oferă decoraţia, dar că prinţul a refuzat-o politicos deoarece "nu face parte din protocol".
Actriţa a purtat la ceremonie un costum pantalon verde închis, creaţie a designerului britanic Stella McCartney, pe care l-a asortat cu o pereche de pantofi albi de sport.
Prin acest titlu, Emma Thompson completează lunga listă de distincţii primite de-a lungul carierei sale de actriţă, care include două premii Oscar, două Bafta, două Globuri de Aur şi un premiu Emmy.

Rihanna se alătură vedetelor revoltate de folosirea melodiilor lor la evenimentele publice organizate de Donald Trump
Rihanna se alătură vedetelor care se opun utilizării muzicii lor la evenimentele publice organizate de preşedintele Statele Unite, Donald Trump, adunări pe care artista le cataloghează drept ''tragice'', relatează luni Press Association.
Artista pop în vârstă de 30 de ani a reacţionat după ce preşedintele american ar fi utilizat hit-ul său din 2007 ''Don't Stop the Music'' în cadrul unui eveniment public desfăşurat duminică în Chattanooga din statul Tennessee, înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, scrutin ce va avea loc marţi.
Dând replica pe Twitter unui jurnalist care a dezvăluit că pe melodia sa organizatorii campaniei electorale aruncau tricouri gratuite mulţimii prezente, Rihanna a calificat drept ''tragice'' aceste adunări.
Cu câteva ore înainte, cântăreaţa şi-a exprimat sprijinul pentru Andrew Gillum, candidatul democrat pentru postul de guvernator al statului Florida. ''Aveţi ocazia de a scrie istorie la aceste alegeri. De-a lungul istoriei sale, SUA au avut doar patru guvernatori de culoare şi putem face în aşa fel încât #AndrewGillum să fie următorul şi primul din Florida!'', a scris cântăreaţa într-un mesaj adresat celor 66 de milioane de urmăritori ai săi de pe Instagram.
Rihanna se alătură astfel unei liste de vedete care au luat atitudine faţă de utilizarea muzicii lor de către Trump în cadrul adunărilor publice
Săptămâna trecută, rapperul şi producătorul Pharrell Williams a ameninţat că îl va acţiona în justiţie pe preşedintele SUA, Donald Trump, pentru utilizarea cântecul ''Happy'' într-un eveniment desfăşurat la câteva ore după atacul armat în care 11 persoane au fost ucise într-o sinagogă din Pittsburgh (Pennsylvania).
Luna trecută, moştenitorii regretatului artist Prince l-au avertizat pe Trump pentru utilizarea hit-ului ''Purple Rain'' la evenimentele publice.
De asemenea, liderul trupei Aerosmith, Steven Tyler, a formulat o cerere de interdicţie după ce preşedintele a folosit piesa ''Livin' On The Edge'' la o adunare publică.
Trupele The Rolling Stones, The O'Jays sau Queen precum şi cântăreaţa Adele, printre alţii, i-au cerut lui Trump, încă de la începerea campaniei sale electorale, să înceteze să le mai folosească melodiile în evenimente publice.

Angelina Jolie şi Brad Pitt se pregătesc de proces pentru custodia copiilor
Fostul cuplu Brangelina, cel mai iubit de la Hollywood, se pregăteşte de o grea bătălie judiciară care va începe la 4 decembrie, în care se va decide ce se va întâmpla cu cei şase copii precum şi modul de împărţire a bunurilor comune, relatează online ziarul spaniol ABC.
Au trecut deja doi ani de când s-a făcut publică despărţirea dintre Angelina Jolie şi Brad Pitt. Diferenţele ireconciliabile au făcut ca fostul cuplu să nu se pună de acord cu privire la cei şase copii au lor: Maddox, 16 ani, Pax, 14 ani, Zahara, 12 ani, Shiloh, 11 ani şi gemenii, Vivienne şi Knox, de 9 ani.
Deşi au încercat să-şi soluţioneze diferenţele cu ajutorul unui judecător privat şi se specula că cei doi au ajuns la un fel de acord, lucrurile sunt departe de fi soluţionate. Procesul în care se va dezbate custodia minorilor va începe la 4 decembrie şi va dura între două şi trei săptămâni, potrivit portalului TMZ. După acest interval, judecătorul va decide soarta celor mici.
Pentru Brad şi Angelina, la un moment dat cel mai îndrăgit cuplu de la Hollywood, reconcilierea pare imposibilă. Angelina Jolie cere custodia totală a minorilor, în timp ce Brad Pitt vrea o custodie împărţită şi niciunul dintre ei nu vrea să renunţe.
Nu este însă singura problemă care va fi rezolvată în această bătălie judiciară. Judecătorul va decide şi asupra bunurilor şi proprietăţilor foştilor soţi, care în momentul în care şi-au spus "da" nu semnaseră un acord prenupţial.
Sunt momente dificile pentru cei doi foşti soţi a căror viaţă a devenit treptat un infern.
În prezent Angelina este foarte implicată în activităţi umanitare, în timp ce Brad s-a refugiat în compania prietenilor, alăturându-se lui Leonardo DiCaprio şi altor vedete care au făcut apel populaţiei să voteze la alegerile legislative de marţi din SUA.

Rita Moreno se alătură distribuţiei filmului 'In the Heights' realizat de Lin-Manuel Miranda
Legendara actriţă portoricană Rita Moreno, laureată cu Oscar pentru filmul 'West Side Story' (1961), va juca în adaptarea cinematografică a musicalului 'In the Heights', care va fi realizat de Lin-Manuel Miranda, potrivit site-ului de specialitate The Hollywood Reporter, citat marţi de EFE.
Rita Moreno va juca în acest film cu multă savoare "latino" şi în care Miranda, născut în SUA dar de origine portoricană, va fi unul dintre producători.
Anthony Ramos, un actor tot de descendenţă portoricană şi protagonist al musicalului 'Hamilton', se va afla în fruntea distribuţiei versiunii cinematografice a filmului muzical 'In the Heights'.
Lansată ca piesă de teatru în 2005, 'In the Heights' se axa asupra vieţilor şi dilemelor unui grup de hispanici din cartierul newyorkez Washington Heights.
Filmul se baza pe sprijinul casei The Weinstein Company însă prăbuşirea companiei, în urma multiplelor acuzaţii de agresiune împotriva producătorului Harvey Weinstein, a făcut ca drepturile la 'In the Heights' să fie achiziţionate în mai de studioul Warner Bros.
John M. Chu, care a avut un mare succes anul acesta cu comedia romantică 'Crazy Rich Asians', va fi regizorul acestui lungmetraj ce va fi lansat pe marile ecrane la 26 iunie 2020.

Rita Moreno, care în prezent joacă în serialul difuzat de Netflix, 'One Day at a Time', este o aşa-numită 'EGOT', care îi defineşte în SUA pe acei artişti care au câştigat cel puţin un premiu Emmy, un Grammy, un Oscar şi un Tony.
Doar 15 persoane din istorie au reuşit să obţină în cariera lor aceste patru premii prestigioase.

Un film documentar despre Aretha Franklin va fi lansat în sfârşit după 46 de ani
Documentarul 'Amazing Grace', înregistrat în timpul unui concert gospel al legendarei cântăreţe americane Aretha Franklin, va fi lansat săptămâna viitoare la New York, după 46 de ani de la turnarea sa, relatează mass-media americane citate marţi de EFE.
Premiera, care pune capăt unei lungi dispute judiciare şi la numeroase probleme tehnice, va avea loc luni 12 noiembrie, în cadrul festivalului DOC NYC şi se va lansa oficial în cursa pentru premiile Oscar 2019.
Documentarul a fost filmat în mare parte de regizorul Sydeny Pollack, timp de două zile în biserica baptistă New Temple Missionary, din Los Angeles, unde Aretha Franklin a înregistrat în ianuarie 1972, albumul cu numele care a dat titlul filmului.
"Fanii Arethei vor fi captivaţi de fiecare moment al filmului: geniul ei, devoţiunea sa faţă de Dumnezeu şi Sfântul Duh sunt prezente în fiecare moment", a declarat producătorul Alan Elliot, într-un comunicat difuzat de presa locală.
Sydney Pollack a făcut greşeala de a nu sincroniza sunetul cu filmările, fapt ce a generat probleme tehnice care nu au fost soluţionate până în 2011, care s-au alăturat problemelor între cântăreaţă şi producători privind drepturile de autor.
După ce s-a ajuns la un acord cu familia Artehei, filmul a fost vizionat o scurtă perioadă după moartea artistei, răpusă în august la 76 de ani de un cancer.
Născută în 1942 la Memphis (Tennessee), artista şi-a câştigat titlul de "regină a muzicii soul" după lansarea în 1967 a hitului 'Respect', care a devenit imnul luptei pentru drepturi egale a populaţiei afro-americane şi mai ales al femeilor.

Mel B susţine că reuniunea grupului Spice Girls nu este motivată de interese financiare
Cântăreaţa britanică Melanie Brown a glumit pe seama speculaţiei că la baza reuniunii grupului pop Spice Girls s-ar afla banii afirmând că este ''destul de bogată'', relatează miercuri Press Association.
Brown (Mel B), Melanie Chisholm (Mel C), Geri Horner şi Emma Bunton, care au anunţat luni reuniunea grupului Spice Girls, vor susţine anul viitor şase concerte pe stadioane în cadrul unui turneu în Marea Britanie, fără a o avea însă alături pe Victoria Beckham.
Întrebată de prezentatorul Jamie Theakston care dintre componentele Spice Girl are nevoie cel mai mult de bani, Brown a răspuns: ''Eu, pentru că sunt divorţată''.
Însă, cântăreaţa a revenit ulterior declarând că a fost de acord cu reuniunea Spice Girls pentru că le iubeşte pe celelalte fete din grup. ''De fapt, nu am nevoie de bani. Sunt destul de bogată. O fac pentru că vă iubesc, fetelor''. Banii sunt ''pe locul doi'', a spus ea.
Chisholm a recunoscut că a fost o decizie ''grea'' ca grupul să pornească în turneu fără Victoria Beckham ''deoarece, evident, ea este o parte imensă a trupei''.
Grupul pop Spice Girls a anunţat luni că se va reuni pentru a susţine un turneu în Marea Britanie în luna iunie 2019, însă anunţul oficial nu a precizat dacă Victoria Beckham, supranumită "Posh Spice", va participa la acest proiect.
Înfiinţat în 1994, grupul britanic a vândut zeci de milioane de albume pe plan mondial, iar piese din repertoriul său, precum "Wannabe" şi "Say You'll Be There", au ocupat primele locuri în topurile muzicale din lumea întreagă.
"Doar noi patru am confirmat oficial 100%", a declarat cântăreaţa Mel B în emisiunea "Loose Woman" difuzată de postul ITV. "Însă... Vic (Victoria Beckham, n.r.) ar putea să ni se alăture la un moment dat", a adăugat ea.
În 1998, Geri s-a retras din trupă, iar celelalte colege ale sale şi-au construit cariere solo după ce au lansat un ultim album comun, "Forever", în anul 2000.
Trupa britanică s-a reunit pentru a susţine un turneu în 2007-2008, iar membrele sale au lăsat să se înţeleagă că ar putea să se reunească din nou în 2018. 

top

LIFE INEDIT

Bill Gates vrea să economisească 233 miliarde dolari prin reinventarea toaletei
Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, crede că toaletele sunt o afacere serioasă şi pariază pe faptul că reinventarea acestor instalaţii sanitare de bază poate salva o jumătate de milion de vieţi omeneşti şi poate permite realizarea unor economii de peste 200 de miliarde de dolari, informează Bloomberg.
Miliardarul filantrop, a cărui fundaţie Bill & Melinda Gates Foundation a cheltuit 200 de milioane de dolari în ultimii şapte ani pentru a finanţa cercetări în domeniul instalaţiilor sanitare, a prezentat marţi un număr de aproximativ 20 de noi modele de toalete şi instalaţii de procesare a dejecţiilor destinate să elimine patogenii dăunători şi să convertească dejecţiile în apă curată şi îngrăşăminte.
"Tehnologiile pe care le vedeţi aici sunt cele mai mari progrese în domeniul instalaţiilor sanitare din ultimii 200 de ani", a declarat Bill Gates cu ocazia Reinvented Toilet Expo care a început marţi la Beijing. Bill Gates a explicat participanţilor că o nouă abordare cu privire la sterilizarea dejecţiilor umane ar putea evita decesul a aproximativ 500.000 de copiii şi economisi 233 miliarde de dolari ca urmare a evitării costurilor asociate cu diaree, holeră şi alte afecţiuni provocate de calitatea nesatisfăcătoare a apei, instalaţiilor sanitare şi igienei.
Fără alternative cu costuri reduse la reţeaua de canalizare şi facilităţile de tratare a dejecţiilor, urbanizarea şi creşterea populaţiei vor crea noi probleme. În unele oraşe, mai mult de jumătate din dejecţiile umane ajung în mediul înconjurător fără a fi tratate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiecare dolar investit în instalaţii sanitare generează beneficii economice globale în valoare de aproximativ 5,50 dolari.
"Dejecţiile umane care sunt gestionate corect pot fi o investiţie atractivă economic datorită beneficiilor pentru sănătate. Având în vedere că 2,3 miliarde de persoane nu au încă instalaţii sanitare de bază, există o piaţă potenţială substanţială care poate fi cucerită", a declarat consilierul Unicef, Guy Hutton.
La rândul său, Bill Gates estimează că piaţa toaletelor reinventate ar putea genera vânzări anuale de şase miliarde de dolari pe an în 2030.
Printre companiile care îşi prezintă noile tehnologii sanitare la Reinvented Toilet Expo se numără firma japoneză LIXIL Group, firmele chineze Clear, CRRC Corp. şi EcoSan, Sedron Technologies LLC din SUA, SCG Chemicals din Thailanda şi Eram Scientific Solutions Pvt, Ankur Scientific Energy Technologies Pvt şi Tide Technocrats Pvt din India.
Bill & Melinda Gates Foundation estimează că primele cereri pentru toalete reinventate vor veni din partea şcolilor, blocurilor de locuinţe şi facilităţilor sanitare comune. Pe măsură ce adoptarea acestor toalete multiple va creşte şi costurile vor scădea, va deveni disponibilă o nouă categorie de toalete reinventate destinate gospodăriilor individuale. 

"Single-use" ("de unică folosinţă"), desemnat cuvântul anului 2018 de Collins English Dictionary
Editorii prestigiosului dicţionar al limbii engleze Collins au decis miercuri că "single-use" ("de unică folosinţă") este cuvântul anului 2018. Potrivit editorilor britanici, campaniile de reducere a poluării cu plastic au determinat o creştere de patru ori a frecvenţei de folosire a acestui termen în ultimii cinci ani, informează DPA.
"'Single-use' acoperă o mişcare globală ce vizează eliminarea dependenţei noastre de produse dispensabile", precum pungile, sticlele, paiele şi farfuriile din plastic, a explicat Rachel Quin, editor al dicţionarului Collins, într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al acestuia.
"Înregistrările noastre arată o creştere de patru ori a frecvenţei de folosire a acestui cuvânt după anul 2013, după ce numeroase articole şi producţii TV precum 'Blue Planet II', realizată de BBC, au contribuit la creşterea gradului de conştientizare a publicului larg în legătură cu această chestiune ecologică", a adăugat Rachel Quin.
Alţi termeni incluşi de editorii dicţionarului Collins în Topul 10 al cuvintelor anului 2018 au fost "floss" (cuvânt ce desemnează un popular dans în Occident) şi "backstop" - termen popularizat de negocierile pentru Brexit şi care este definit astfel: "sistem care va intra în vigoare dacă niciun alt aranjament nu este făcut".
O intrare mai controversată este "gammon" - un termen probabil rarist -, ce desemnează o persoană caucaziană, mai în vârstă şi cu opinii politice şi sociale conservatoare.
Editorii dicţionarului Collins au alocat cuvântului "gammon" următoarea definiţie: "o persoană, în mod tipic bărbat, de vârstă mijlocie şi caucazian, cu opinii reacţionare, în special o persoană care sprijină retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană". 

O fotografie cu lilieci ''fantomatici'', câştigătoarea British Wildlife Photography Awards
O imagine nocturnă ce surprinde traiectoria de zbor a unor lilieci, a cărei realizare a necesitat câteva luni ''de eşecuri dezamăgitoare'', a fost declarată marea câştigătoare în cadrul competiţiei din acest an a British Wildlife Photography Awards, relatează duminică Press Association.
Portretul unui bursuc, un lup de mare mâncând un puffin, o coţofană care stă pe un gard în zăpadă, un prim-plan cu un păianjen care îşi aşteaptă prada printre petalele unei flori şi o focă ce urmează să fie eliberată se numără printre fotografiile câştigătoare în cadrul competiţiei British Wildlife Photography Awards.
Paul Colley din Swindon, Marea Britanie, a obţinut marele premiu, în valoare de 5.000 de lire, pentru imaginea ce surprinde zborul nocturn al unor exemplare din specia liliacul lui Daubenton, realizată în parcul Coate Water.
Surprinderea imaginii cu mamiferele zburătoare care se deplasează extrem de rapid în întuneric a necesitat o cameră în infraroşu şi un sistem de iluminat dezvoltat timp de 14 luni. În plus, deoarece liliecii sunt o specie protejată, a fost necesar sfatul unor experţi în conservarea acestor animale.
''Nicio altă imagine din portofoliul meu nu a fost atât de clar concepută şi în acelaşi timp nu a fost atât de greu de realizat. Intenţia mea artistică a fost aceea de a surprinde extraordinara viteză de mişcare a acelui mic liliac şi traiectoria sa de vânătoare, însă calea către succes a fost plină de eşecuri dezamăgitoare'', a declarat Colley.
În cadrul competiţiei au fost premiate cele mai bune fotografii înscrise la cincisprezece categorii.
Categoria juniorilor a fost câştigată de Ivan Carter în vârstă de 17 ani, din Deal, Kent, pentru o imagine cu mormoloci, iar la secţiunea dedicată participanţilor cu vârste sub doisprezece ani premiul cel mare a fost obţinut de Lucy Farrell, în vârstă de nouă ani, din Sunderland, pentru un prim-plan cu un cărăbuş.

O mare de maci roşii va acoperi o piaţă din Munchen la 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial
O mare de flori roşii de mac a început să acopere piaţa Piaţa Regală (Koenigsplatz) din oraşul german Munchen înainte de aniversarea a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, la 11 noiembrie, informează DPA.
Florile roşii cu înălţimea de un metru, realizate din mătase artificială, sunt montate de voluntari, asistaţi de artistul Walter Kuhn.
Când va fi încheiat, aranjamentul artistic sub forma unui câmp de maci va cuprinde 3.000 de flori.
Kuhn, care s-a născut în 1946, la un an după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, intenţionează să ridice şi un pavilion pe ai căror pereţi exteriori vor fi inscripţionate cuvintele ''Never Again'' (''Nu din nou''), scrise în mai multe limbi. La difuzoarele de mici dimensiuni, ce vor fi amplasate în interiorul pavilionului, vor putea fi ascultate discursuri.
Instalaţia va fi inaugurată oficial la 11 noiembrie şi va fi expusă până la 2 decembrie.
Macul roşu este un simbol utilizat în Marea Britanie şi Commonwealth pentru marcarea armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor în Primul Război Mondial.
Într-un gest similar de comemorare, o mare de 888.246 de maci roşii din ceramică - fiecare reprezentând câte un militar din teritoriile britanice care şi-a pierdut viaţa în Război - a înconjurat Turnul Londrei în 2014 pentru a marca izbucnirea Primului Război Mondial. Aranjamentul denumit "Blood Swept Lands and Seas of Red" (Pământuri spălate cu sânge şi mări însângerate), al artistului plastic Paul Cummins, a fost format din mii de maci ceramici aranjaţi în aşa fel încât să pară că ar cădea pe pereţii turnului până în şanţul înconjurător.

Un britanic a înotat 157 de zile în jurul Regatului Unit şi a doborât un record mondial
Aventurierul britanic Ross Edgley a fost copleşit de emoţie când a pus piciorul pe uscat după ce a devenit prima persoană care a înotat în jurul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, relatează duminică Press Association.
Trei sute de înotători l-au însoţit pe bărbatul în vârstă de 33 de ani în cea de-a 157-a zi a cursei sale, cu o lungime totală de 2.883 kilometri în jurul Marii Britanii, încheiată duminică în Margate din comitatul Kent, locul de unde a luat startul, la 1 iunie.
După ce a părăsit oraşul din Kent în prima zi a lunii iunie, Edgley a înotat în sensul invers acelor de ceasornic şi nu a mai pus piciorul pe uscat.
Înainte de a porni în aventură, britanicul a estimat că va avea nevoie de circa o sută de zile. ''Îmi pare rău că am întârziat'', le-a spus el membrilor familiei care l-au întâmpinat duminică pe plajă, împreună cu sute de alte persoane.
Edgley a recunoscut că este puţin cam ameţit după cinci luni petrecute pe apă, fie înotând, fie la bordul bărcii care l-a însoţit, şi a declarat că se simte emoţionat.
''A trebuit să-mi pun ochelarii de înot. Devenisem foarte emoţionat. Am crezut că o să cad. Şi apoi am început să alerg... a fost o greşeală. Eram foarte ameţit'', a mărturisit înotătorul pentru Red Bull TV.
Edgley a înotat până la douăsprezece ore pe zi, chiar şi noaptea, şi a avut de înfruntat numeroase pericole, precum curenţi puternici, temperatura scăzută a apei, furtuni şi meduze.
Aventura şi-a spus cuvântul asupra corpului său din cauza expunerii prelungite la apă sărată şi a costumului de înot.
Edgley a fost însoţit în cursă de navigatorul Matthew Knight care l-a susţinut de la bordul catamaranului Hecate.
În cea de-a 74-a zi a călătoriei pe apă în jurul ţărmului Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, la 14 august, britanicul a doborât recordul mondial pentru cea mai lungă deplasare înot. Precedentul record a fost deţinut de Benoit Lecomte care a petrecut 73 de zile înotând în Oceanul Atlantic, în 1998.
Edgley, care provine din oraşul Grantham situat în comitatul Lincolnshire, este de mult timp pasionat de exploratorii britanici şi a pornit în această aventură deoarece nimeni nu a mai înotat în jurul Regatului Unit.
În luna aprilie 2016, britanicul a parcurs urcând pe o sfoară o distanţă echivalentă cu înălţimea vârfului Everest, tentativă ce i-a luat nouăsprezece ore, iar cu două luni înainte a încheiat un maraton tractând o maşină, precizează Press Association

Directorii unor mari muzee ale lumii, îngrijoraţi de viitorul acestor instituţii
Directorii unor mari muzee ale lumii, precum Luvru, Versailles, Prado şi Ermitaj, reuniţi cu ocazia unei conferinţe de presă comune, au vorbit despre numeroasele provocări cu care se confruntă aceste instituţii, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorările generate de ameninţările ce planează asupra lor, precum turismul de masă, modificările climatice şi conservarea operelor de artă, informează duminică site-ul cotidianului francez Le Figaro.
"Cum să faci pentru a lăsa posterităţii opere semnate de Parmigianino, Velasquez şi Cezanne?" Această întrebare îi preocupă de multă vreme pe experţii în conservare şi s-a aflat în centrul unui veritabil summit G7 al instituţiilor culturale, organizat pe 12 octombrie la Vatican. Obiectivul era, potrivit publicaţiei The Art, de a înţelege mai bine modul în care marile muzee fac faţă provocărilor ce pun presiune asupra colecţiilor lor inestimabile. Printre ele, pericolele asociate climei şi turismul de masă sunt cele mai urgente. Şapte directori ai unora dintre cele mai mari muzee din lume au fost invitaţi în Cetatea Sfântă de Barbara Jatta, directoarea Muzeelor Vaticanului.
Printre invitaţi s-au aflat Laurent Salome - directorul Palatului Versailles, Jean-Luc Martinez - directorul de la Luvru, Mihail Piotrovski - directorul muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, Gabriele Finaldi - directorul National Gallery din Londra, Miguel Falomir Faus - aflat la conducerea muzeului Prado din Madrid, Timothy Potts - directorul J. Paul Getty Museum din Los Angeles, şi Christian Greco - directorul muzeului Egizio din Torino.
Pentru a ilustra amploarea sarcinii lor, istoricul de artă Salvatore Settis a reamintit în deschiderea evenimentului că activitatea de conservare preventivă se înscrie într-o dinamică mai generală, legată de "recenta noţiune filosofică şi juridică de drept al generaţiilor viitoare".
Reuniunea a avut loc în galeria de antichităţi Braccio Nuovo a muzeului Chiaramonti, amenajată de Antonio Canova la începutul secolului al XIX-lea. Evenimentul organizat în cetatea papală a dorit să marcheze împlinirea a 10 de ani de la finalizarea lucrărilor care au permis Capelei Sixtine să primească în prezent 6 milioane de vizitatori pe an.
Muzeul Luvru trebuie să răspundă celei mai dificile dintre provocări: 8.500 de metri pătraţi sunt ameninţaţi de creşterea nivelului Senei. O viitură, precum aceea din 1910, ar ameninţa colecţii şi, mai ales, rezervele muzeului. Conducerea muzeului Luvru a decis să construiască un centru de rezervă de 20.000 de metri pătraţi în Lievin, în apropiere de muzeul Louvre-Lens, ce va fi finalizat în 2019.
Turismul de masă, al doilea subiect dezbătut în acea reuniune, reprezintă un fenomen care nu este mai puţin dificil de administrat. În 2017, muzeul Luvru a cunoscut o creştere puternică a vizitatorilor, al căror număr a depăşit pragul de 8 milioane. Această cifră spectaculoasă a fost atinsă şi prin punerea în vânzare în ultimii trei ani a biletelor de acces marcate cu ora şi data de vizitare.

National Gallery, cu 6 milioane de vizitatori, şi Ermitaj, cu 4 milioane de vizitatori pe an, fac şi ele parte din Topul 10 al celor mai vizitate muzee din lume. Nu există o soluţie magică pentru administrarea acestor fluxuri de turişti - deşi au fost luate anumite măsuri, precum prelungirea programului de vizitare şi înfiinţarea unor extensii - care depăşesc adeseori limitele maximale ale capacităţii de ocupare a unui spaţiu disponibil.
"Nu trebuie să sacralizăm opera originală", a declarat Christian Greco, directorul muzeului Egizio din Torino, care găzduieşte 6.500 de exponate ce datează din epoca Egiptului Antic. El este convins de oportunitatea ce poate fi oferită de noile tehnologii. Opinia lui poate fi înţeleasă în cazul artefactelor, însă soluţia propusă este probabil mai puţin potrivită în cazul sculpturilor şi picturilor.
O discuţie existenţială a avut loc în fundalul acestei reuniuni culturale. Cei şapte conservatori au ridicat întrebări despre însăşi misiunea pe care o au prestigioasele instituţii pe care ei le conduc. Şi, într-o notă de optimism general, Laurent Salome (directorul Palatului Versailles) a spus: "Conservarea nu poate fi absolută. Deteriorarea face chiar parte din poezia Versailles-ului". Acelaşi oficial francez, fostul director al muzeelor din Rennes şi Rouen, a vorbit şi despre soarta micilor muzee din provincie şi a bisericilor din Franţa şi din restul lumii.
Vigilenţa este însă necesară, detaliu reamintit de recentele inundaţii de la Veneţia. Săptămâna trecută, o dramă s-a produs la Palatul Zaguri: două tapiserii semnate de Joan Miro au fost deteriorate după ce au fost găsite acoperite de apă.

Primul parc tematic de inteligenţă artificială din China, deschis în Beijing
Primul parc tematic de inteligenţă artificială din China a fost deschis publicului la începutul lunii noiembrie, după zece luni de renovare a unui parc municipal din nordul Beijingului, relatează luni Xinhua.
Autobuze fără şoferi, stâlpi de iluminat inteligenţi capabili să înregistreze date privind activitatea fizică şi difuzoare care răspund instrucţiunilor primite de la oameni se numără printre facilităţile din parcul Haidian, cu o suprafaţă de circa 34 de hectare.
Conducerea districtului Haidian şi compania furnizoare de internet Baidu au semnat un acord în ianuarie pentru realizarea proiectului ''oraşului inteligent''.
Parcul Haidian, vizitat anual de aproximativ 1,2 milioane de turişti, a fost ales pentru acest program pilot.
În total, zece departamente guvernamentale şi companii au participat la renovarea parcului în ultimele zece luni, după cum a precizat Che Jianguo din cadrul administraţiei parcului.
În ultimii ani, companiile din China specializate în înalta tehnologie şi-au îndreptat atenţia către industria inteligenţei artificiale, administraţia centrală subliniind în octombrie că aceasta va contribui la dezvoltarea noii generaţii de inteligenţă artificială din această ţară.

Joc pe internet: După moartea fiului său, un părinte dă în judecată YouTube, WhatsApp şi statul francez
Un tată de familie a depus o plângere în justiţie în vestul Franţei, pentru "punerea în pericol a vieţii unei persoane" împotriva YouTube şi WhatsApp şi statul francez, după moartea fiului său în vârstă de 14 ani la mijlocul lunii octombrie, relatează marţi AFP.
Procurorul oraşului din Rennes, Nicolas Jacquet, a confirmat plângerea depusă luni de părintele adolescentului.
Kendal a fost găsit mort în camera lui, spânzurat cu centura sa de kimono. Băiatul era bine integrat în societate şi nu s-ar fi sinucis dacă, potrivit familiei sale, nu ar fi luat parte la jocul pe internet 'Momo Challenge'. Accesibil prin mesageria WhatsApp, acest joc macabru îi ameninţă pe participanţi şi îi incită să comită acte periculoase care pot merge până la moarte.
"Acuz YouTube, Whatsapp şi site-ul rencontre-ados.com pentru că nu îi protejează pe tineri", a declarat AFP, René Gattino. "Consider că statul nu a luat suficient în calcul pericolele la care sunt expuşi tinerii prin aceste jocuri".
Prin acest demers, familia băiatului vrea în primul rând să alerteze opinia publică şi să evite producerea altor drame de acest fel. O anchetă a fost deschisă în octombrie după moartea adolescentului care lua parte la 'Momo Challenge.
Potrivit părinţilor, băiatul nu s-a sinucis, ci s-a aflat sub puterea acestui 'joc' periculos accesibil prin WhatsApp. Familia adolescentului a povestit că unele "provocări", la care se supusese adolescentul, îi lăsau urme pe corpul său, precum laceraţii sau vânătăi.
Ministrul de interne, Gerard Collomb, a fost chestionat recent de secretarul pentru educaţie, Gabriel Attal, în legătură cu riscurile pe care le presupune jocul 'Momo Challenge'. Potrivit lui, "cei tineri sunt supuşi unei presiuni psihologice, fiind obligaţi să realizeze o serie de provocări multe dintre ele periculoase".
"În caz de nerealizare a acestora, victimele sunt ameninţate că datele lor personale şi fotografii, în prealabil piratate, vor deveni publice, sau sunt chiar ameninţate cu moartea", susţine Attal care se întreba ce dispoziţii sunt prevăzute în Franţa pentru a proteja tinerii de acestei de practici.
În primăvara anului 2017, poliţia franceză a avertizat asupra riscurilor unui joc similar, 'Blue whale Challenge', care îi incita pe tineri să realizeze timp de 50 de zile provocări din ce în ce mai periculoase, până la ultima etapă: sinuciderea.

O familie din Australia şi-a regăsit pitonul ''docil şi prietenos'' după două luni de căutări
Un piton-tapet a fost găsit teafăr şi nevătămat la mai bine de două luni după ce a evadat dintr-o locuinţă din oraşul australian Adelaide, relatează luni DPA.
Jamie, un exemplar de piton-tapet de doi metri a dispărut în luna august când s-a strecurat afară printr-o gaură din plasa împotriva insectelor.
Proprietarii lui Jamie, Samantha Evins şi fiul său în vârstă de 18 ani, Lachie, l-au căutat zile în şir. De asemenea, ei au distribuit afişe cu imaginea animalului însoţite de cuvintele ''piton dispărut'' şi de o scurtă descriere în care era înfăţişat drept ''docil şi prietenos''.
Săptămâna trecută, şarpele - care face parte dintr-o specie nativă din Australia - a fost observat stând la soare în grădina unui vecin. Animalul a fost prins de persoane specializate în capturarea reptilelor şi returnat proprietarilor, a relatat luni postul ABC.
Pitonul a fost găsit ''dormind la soare pe furtunul de grădină al vecinului, ceea ce e destul de amuzant pentru că e sezonul de împerechere aşa că am glumit spunând că probabil a încercat să se împerecheze cu furtunul'', a declarat Samantha Evins pentru ABC.
Femeia a adăugat că de bucurie l-a ''pupat şi îmbrăţişat'' pe Jamie.
Jamie este un ''membru al familiei'' şi ''înoată alături de noi în piscină şi ne însoţeşte la plimbări'', a declarat Evins în luna august.
Spre deosebire de alţi şerpi din Australia, pitonul-tapet nu reprezintă un pericol pentru oameni. Aceste reptile nu sunt veninoase şi îşi omoară prada prin constricţie. Alimentaţia lor este alcătuită din mamifere mici şi păsări, dar şi din şopârle.

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Consumul de cafea ar putea reduce riscul de apariţie a bolilor Alzheimer şi Parkinson
Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer şi Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Canada, citat de Science Daily şi Metro.co.uk.
''Consumul de cafea pare să prezinte o anumită corelaţie cu o scădere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson'', a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute.
''Am dorit, însă, să investigăm de ce se întâmplă acest lucru, ce compuşi sunt implicaţi şi care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat vârstei'', a adăugat cercetătorul.
Echipa de oameni de ştiinţă a analizat trei tipuri de cafea: prăjită uşor, intens prăjită şi cea decafeinizată şi prăjită intens.
Cercetătorii au identificat un grup de compuşi cunoscuţi sub numele de fenilindane, care rezultă în urma procesului de prăjire a boabelor de cafea. Aceşti compuşi pot preveni - sau mai degrabă pot inhiba - aglomerarea a două fragmente de proteine (beta-amiloide şi tau), comune în caz de Alzheimer şi Parkinson.
Oamenii de ştiinţă au observat un efect protector mai mare în cazul cafelei prăjite intens în comparaţie cu sortimentul de cafea prăjită uşor.
''Este pentru prima oară când cineva investighează modul în care fenilindanele interacţioează cu proteinele responsabile de Alzheimer şi Parkinson'', a subliniat dr. Ross Mancini, cercetător implicat în acest studiu.
''Următorul pas va fi acela de a investiga cât de benefici sunt aceşti compuşi şi dacă deţin capacitatea de a pătrunde în fluxul de sânge sau de a traversa bariera hemato-encefalică'', a precizat specialistul.
Mancini a recunoscut însă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea transpune beneficiile în opţiunile terapeutice. ''Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care încearcă să le rafineze pentru a demonstra că în cafea există într-adevăr componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv'', a adăugat Mancini.
''Este interesant, dar sugerăm că ar fi cafeaua un remediu? În niciun caz'', a precizat el. 

Alimentaţia bogată în peşte poate reduce simptomele astmului la copii
O alimentaţie bogată în somon, păstrăv şi sardine poate reduce în mod semnificativ simptomele astmului la copii, potrivit unui studiu internaţional condus de cercetători din cadrul La Trobe University din Melbourne, potrivit Xinhua.
Conform conducătoarei cercetării, Maria Papamichael, rezultatele studiului dat luni publicităţii sunt în concordanţă cu o serie de dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă poate constitui o potenţială terapie pentru astmul la copii.
"Ştim deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr şi sare poate influenţa dezvoltarea şi evoluţia astmului la copii, iar acum avem dovezi că putem gestiona simptomele printr-o alimentaţie sănătoasă", a spus Papamichael.
Dintre cei 64 de copii cu astm care au luat parte la studiu, jumătate au fost îndrumaţi să urmeze o dietă tradiţională mediteraneeană, bogată în mâncăruri pe bază de legume şi în ulei de peşte, în timp ce restul au urmat dietele obişnuite.
Cei care au urmat o dietă bogată în peşte au experimentat o reducere semnificativă a inflamaţiei la nivelul bronhiilor.
"Peştele gras este bogat în acizi graşi omega-3 cu proprietăţi antiinflamatorii", a explicat Papamichael.
Potrivit profesorului Bircan Erbas, din cadrul Şcolii de psihologie şi sănătate publică din La Trobe, "astmul este cea mai des întâlnită afecţiune respiratorie în rândul tinerilor şi una dintre principalele cauze pentru care copiii au nevoie de spitalizare sau ajung la camera de gardă''.
"Este imperativ să identificăm noi terapii pe care le putem folosi alături de medicaţia convenţională pentru astm", a mai spus Erbas.

Copiii născuţi vara au un risc mai mare de miopie
Copiii veniţi pe lume vara ar prezenta un risc mai mare de miopie, sugerează concluziile unui studiu realizat în Marea Britanie, citat marţi de Press Association.
Într-o mai mică măsură, jocurile pe calculator pot reprezenta de asemenea un factor de risc, au descoperit cercetătorii.
Studiul, publicat în British Journal of Ophthalmology, a examinat riscul de miopie în rândul tinerilor care au luat parte la proiectul Twins Early Development Study.
Miopia este o tulburare a vederii des întâlnită, ce se manifestă prin imposibilitatea de a distinge obiectele aflate la distanţă.
Aproape 2.000 de gemeni cu vârsta medie de 17 ani, născuţi între anii 1994 şi 1996, au participat la acest studiu. 26% dintre aceştia au fost diagnosticaţi cu miopie, iar vârsta medie la care au început să poarte ochelari a fost de 11 ani.
Oamenii de ştiinţă au comparat probleme lor de vedere cu o varietate de factori. Cei mai semnificativi factori asociaţi cu apariţia miopiei au fost, potrivit studiului, naşterea în timpul verii - copiii veniţi pe lume vara aveau un risc cu 93% mai mare de a suferi de miopie - respectiv jocurile pe calculator, în acest caz cei care îşi petreceau mult timp în faţa ecranelor prezentau un risc cu 3% mai mare de a dezvolta astfel de tulburări de vedere.
Însă tratamentul pentru fertilitate administrat de părinţi pare să aibă un efect protector în acest sens, gemenii născuţi în urma procedurii de fertilizare in vitro prezentând un risc scăzut de miopie, au notat autorii studiului. 

Fumatul şi diabetul, asociate cu un risc mai mare de atac de cord la femei
Femeile fumătoare, cele care au diabet sau care suferă de hipertensiune prezintă un risc mai mare de infarct miocardic în comparaţie cu bărbaţii aflaţi în situaţii similare, indică rezultatele unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat joi de Press Association.
În cadrul cercetării realizate la Universitatea Oxford, oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care fumează mult au un risc de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a suferi un atac de cord.
Totodată, femeile hipertensive au un risc de aproape două ori mai mare de a suferi un infarct în comparaţie cu bărbaţii diagnosticaţi cu aceeaşi problemă de sănătate.
În ceea ce priveşte femeile cu diabet de tip 2, acestea prezintă un risc mai mare de atac de cord în comparaţie cu bărbaţii cu aceeaşi afecţiune.
În general, bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic în comparaţie cu femeile, în timp ce vârsta medie la care poate surveni un astfel de eveniment este mai mică la bărbaţi.
Însă, descoperirea sugerează că diferenţa începe să se estompeze în cazul femeilor cu un stil de viaţă nesănătos.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că bolile de inimă sunt încă ''neobservate'' de majoritatea femeilor şi au lansat totodată un apel la egalitate în ceea ce priveşte accesul la tratament.
''Deşi riscul de (atac de cord) este, în medie, de circa trei ori mai mare la bărbaţi decât la femei, acestea din urmă tind să 'îi prindă din urmă' într-o oarecare măsură dacă prezintă anumiţi factori de risc cardiovascular'', subliniază studiul publicat în British Medical Journal.
''Concluziile noastre sugerează că medicii ar trebui să fie vigilenţi când pacientele lor sunt vârstnice, fumează, au diabet sau au hipertensiune. Totodată, aceste concluzii subliniază importanţa accesului egal al bărbaţilor şi femeilor cu vârstă medie şi înaintată la tratamente (oferite) pe baza liniilor directoare pentru diabet şi hipertensiune, precum şi la programe pentru pierderea din greutate şi stoparea fumatului'', au adăugat cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă au analizat date incluse în UK Biobank, un studiu de amploare ce cuprinde adulţi din Marea Britanie.
La această cercetare au participat puţin peste 500.000 de participanţi cu vârste între 40 şi 69 de ani, în perioada 2006 - 2010.
Potrivit concluziilor, femeile care fumează peste douăzeci de ţigări pe zi prezintă un risc relativ de atac de cord de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii care au acelaşi obicei.
Fumatul a 10-19 ţigări pe zi, diabetul de tip 2 şi hipertensiunea de grad 1 sau 2 au fost cu 40% mai puternic asociate cu riscul de infarct miocardic în cazul femeilor în comparaţie cu bărbaţii.
În acelaşi timp, hipertensiunea a fost asociată cu un risc relativ de peste 80% la femei.

Femeile matinale au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân
Femeile care sunt în cea mai bună formă fizică dimineaţa prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân în comparaţie cu cele care sunt mai active seara, conform rezultatelor unui studiu realizat în Marea Britanie, citat marţi de Press Association.
Cercetătorii care au identificat asocierea între preferinţa pentru dimineaţă sau seară şi riscul de a dezvolta cancer de sân au descoperit de asemenea dovada existenţei unei legături cauzale între somnul prelungit şi această boală.
Oamenii de ştiinţă care au comparat date de la sute de mii de femei au descoperit că cele care sunt mai active dimineaţa au un risc cu 40-48% mai mic de a dezvolta cancer de sân.
Analiza a demonstrat totodată că femeile care obişnuiesc să doarmă mai mult decât perioada de somn recomandată - şapte până la opt ore pe noapte - prezintă un risc de a fi diagnosticate cu această afecţiune ce creşte cu 20% cu fiecare oră petrecută în plus dormind.
Studiul a analizat diferenţele dintre persoanele predispuse genetic să fie ''ciocârlii'' şi cele care sunt ''bufniţe''. Primele au tendinţa de a se trezi şi de a merge la culcare devreme, în timp ce ''bufniţele'' au un ceas intern care le face să se simtă moleşite la primele ore ale zilei şi să aibă un nivel ridicat de energie seara.
''Pe baza variantelor genetice asociate cu preferinţa persoanelor pentru dimineaţă sau seară, durata de somn şi insomnia, am căutat să aflăm dacă aceste trăsături asociate somnului au o contribuţie cauzală la riscul de a dezvolta cancer de sân'', a declarat dr. Rebecca Richmond, cercetător principal la Universitatea Bristol, Marea Britanie.
Specialista a precizat că se intenţionează continuarea studierii mecanismului ce susţine aceste rezultate adăugând că ''s-ar putea ca schimbarea obiceiurilor să nu aducă cu sine o modificare a riscului de a dezvolta cancer de sân; este posibil ca lucrurile să fie mai complexe de atât''.
''Însă descoperirea unui efect protector al preferinţei pentru dimineaţă asupra riscului de cancer de sân este în concordanţă cu cercetările anterioare care subliniază că munca în ture de noapte şi expunerea la 'lumină nocturnă' reprezintă factori de risc pentru cancerul de sân'', a indicat Richmond.
Descoperirea a fost prezentată în cadrul conferinţei anuale a Institutului naţional pentru cercetarea cancerului din Marea Britanie, desfăşurată în Glasgow.
Cercetarea a fost efectuată pe 180.215 participante din cadrul proiectului UK Biobank care stochează date pentru cercetări medicale de la 500.000 de persoane. De asemenea, analiza a inclus rezultate prelevate de la 228.951 de femei participante la un studiu genetic internaţional condus de Breast Cancer Association Consortium (BCAC).

Şapte din opt copii cărora le sunt extirpate amigdalele, ''puţin probabil să beneficieze'' de pe urma operaţiei 
Mii de copii din Marea Britanie sunt supuşi anual în mod ''inutil'' intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor, sugerează un studiu efectuat recent în această ţară, citat de Press Association.
Cercetătorii britanici susţin că şapte din opt copii cărora le sunt extirpate amigdalele nu ar beneficia de fapt de pe urma acestor operaţii ''inutile'', ce costă Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) zeci de milioane de lire anual.
Motivul invocat cel mai adesea pentru amigdalectomie - procedura chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor - este durerea în gât recurentă.
Dovezile sugerează însă că procedura are beneficii modeste, rezultând o reducere pe termen scurt a durerii de gât în cazul copiilor grav afectaţi, au indicat oamenii de ştiinţă.

Liniile directoare din Marea Britanie sugerează efectuarea amigdalectomiei în cazul copiilor care au şapte sau mai multe episoade de dureri de gât în cursul unui an. Însă, doar un mic procent dintre cei care sunt supuşi acestei proceduri au prezentat acest număr de episoade de dureri de gât într-un an, conform studiului publicat în revista ştiinţifică British Journal of General Practice.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham au analizat datele medicale prelevate de la 1,6 milioane de copii din Marea Britanie, colectate între anii 2005 şi 2016.
Autorii au descoperit că majoritatea intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor au fost realizate în urma ''indicaţiilor care nu erau susţinute de dovezi''. Doar 12,4% dintre copiii care au fost supuşi procedurii prezentaseră cinci sau şase episoade de dureri de gât cu douăsprezece luni înainte de operaţie, iar 44,6% avuseseră între două şi patru astfel de episoade.
Aproape unul din zece (9,9%) suferise un singur episod de dureri în gât înainte de amigdalectomie.
Printre alte motive pentru care operaţiile au fost realizate pe baza ''indicaţiilor care nu erau susţinute de dovezi'' se numără sindromul de apnee în somn de tip obstructiv şi alte tulburări de respiraţie în timpul somnului.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că 32.500 de copii din Marea Britanie - şapte din opt operaţi din această cauză - supuşi anual amigdalectomiei ''nu ar beneficia'' de pe urma ei. ''În Marea Britanie, puţini copii cu indicaţii susţinute de dovezi vor fi supuşi amigdalectomiei, iar şapte din opt dintre cei care sunt operaţi (32.500 din 37.000 anual) este puţin probabil să beneficieze'' de pe urma intervenţiei, au notat autorii studiului.
Cercetătorii au precizat că amigdalectomiile inutile costă NHS 36,9 milioane de lire pe an.
''Potrivit concluziilor cercetării, copiii afectaţi frecvent de dureri în gât suferă de obicei mai puţine astfel de episoade în următorii unul-doi ani'', a declarat Tom Marshall de la Universitatea Birmingham. ''În cazul copiilor cu episoade de dureri în gât bine documentate (se observă o) îmbunătăţire a stării uşor mai rapidă după amigdalectomie, ceea ce înseamnă că operaţia este justificată. Însă, studiul sugerează că cei cu puţine episoade de dureri în gât nu au îndeajuns de multe beneficii pentru a justifica intervenţia chirurgicală deoarece durerile în gât tind să dispară oricum'', a adăugat specialistul.

''Copiii ar putea fi mai mult afectaţi decât ajutaţi de o amigdalectomie'', a precizat el. 

Artrita ''fură'' echivalentul a cinci ani de viaţă de calitate şi predispune la izolare
Milioane de persoane diagnosticate cu artrită pierd echivalentul a circa cinci ani de viaţă de calitate din cauza acestei afecţiuni, sugerează un studiu citat duminică de Press Association.
Potrivit organizaţiei caritabile Versus Arthritis din Marea Britanie, aproximativ zece milioane de persoane din această ţară sunt afectate, în medie, o jumătate de deceniu, în medie, de durerea provocată de artrită, o boală ce cauzează inflamarea articulaţiilor şi limitează capacitatea de muncă, petrecerea timpului alături de cei dragi şi îndeplinirea unor mişcări şi sarcini simple.
Raportul ''Învingerea artritei la orice vârstă'' publicat de organizaţie susţine că jumătate dintre persoanele cu artrită (50%) consideră că nu sunt înţelese de cei care nu au fost diagnosticaţi cu această afecţiune, iar două treimi (66%) nu dezvăluie că suferă de artrită de teamă că vor fi criticate pentru că ''se plâng''.
Ca urmare, peste jumătate (55%) dintre cei afectaţi nu solicită ajutor, iar două din cinci persoane cu artrită (41%) susţin că se simt în mod regulat singure, procentul ajungând la aproape trei sferturi (73%) în cazul persoanelor tinere (16-34 de ani), sugerează sondajul la care au participat 1.107 persoane.
Cercetarea privind anii de viaţă ajustaţi din punct de vedere calitativ (Quality Adjusted Life Years - QALY) - utilizată pentru evaluarea impactului unei afecţiuni asupra duratei de viaţă a unui individ - a fost efectuată de York Health Economics Consortium în colaborare cu Universitatea din York.
Alte concluzii importante rezultate în urma studiului subliniază că o treime (38%) dintre persoanele cu artrită au fost nevoite să-şi dea demisia din cauza afecţiunii, iar un număr similar de persoane au trebuit să-şi reducă programul de muncă. De asemenea, peste două cincimi (43%) au admis că se feresc de interacţiuni intime din cauza bolii.
''Artrita fură de la milioane de oameni în fiecare zi. Le ia independenţa, capacitatea de muncă, viaţa de familie; lucrurile pe care majoritatea dintre noi le considerăm normale'', a explicat Liam O'Toole, director executiv în cadrul Versus Arthritis, citat de Press Association.
''Totuşi, trece neobservată sau este ignorată fiind considerată o boală a bătrâneţii sau ''o mică durere''. Această trivializare este inacceptabilă şi creează o epidemie de izolare, persoanele cu artrită simţind că nu pot vorbi despre impactul ei. Societatea de astăzi nu mai trebuie să tolereze acest lucru'', a subliniat O'Toole adăugând că din ce în ce mai multă lume ar trebui ''să vorbească mai frecvent şi mai răspicat despre artrită pentru ca aceasta să nu mai fie ignorată şi pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să trăiască singur cu ea''.

AGERPRES

top